Skocz do zawartości

Rewrite z query - problem

lukasamd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki oto kod do przepisywania:

RewriteRule ^recenzja-([0-9]+)\/([^.]+) /types/recenzje.php?recenzja_id=$1 [L]

No i działa niby ok. Problem pojawia się wtedy, gdy wchodzę na podany adres i chcę usunąć lub edytować komentarz, wtedy do linku dodawane jest polecenie w formie GET:

&c_action=delete&comment_id=X

więc cały adres wygląda np. tak:

adres_strony.pl/recenzja-5/przykladowy-tytul&c_action=delete&comment_id=12

No niby ok, ale zgodnie z pierwszą regułą, taki adres zostanie przepisany po prostu do:

/types/recenzje.php?recenzja_id=$1

Co mam zrobić w tej sytuacji? Podejrzewam że RewriteCond z query, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

No tak... dodałem odpowiedni wpisi usuwanie działa:

RewriteRule ^recenzja-([0-9]+)\/([^.]+)&c_action=delete&comment_id=([0-9]+) types/recenzje.php?recenzja_id=$1&c_action=delete&comment_id=$3 [L]

Gorzej jest natomiast z edycją, w której linki wyglądają tak:

&c_action=delete&comment_id=X#edit_comment

wrzucenie analogicznej linijki tzn:

RewriteRule ^recenzja-([0-9]+)\/([^.]+)&c_action=edit&comment_id=([0-9]+)#edit_comment types/recenzje.php?recenzja_id=$1&c_action=edit&comment_id=$3#edit_comment [L]

nie przynosi rezultatu. Z jakiejś przyczyny nie może dopasować do wzorca.

RewriteRule ^recenzja-([0-9]+)/([^&]+) /types/recenzje.php?recenzja_id=$1 [L,QSA]

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Nie zauwazylem, ze nie ma znaku ? pomiedzy recenzja-5 a przykladowy-tytul.

RewriteRule (.*)&c_action=(.*) $1?c_action=$2

RewriteRule ^recenzja-([0-9]+)/([^?]+) /types/recenzje.php?recenzja_id=$1 [L,QSA]

Zostawiasz tylko te dwie regulki.

PS. jesli uzyjesz flagi NE to znaczek # nie bedzie zamieniany na kod szesnastkowy, ale to na gorze powinno byc ok.

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności