Skocz do zawartości

submit i indeksacja

Eldoka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Czy jeżeli mam wyszukiwarkę i jakąś wpisaną wartość (czyli po kliknięciu na button submit pojawia się nowa strona w wynikami) to google to indeksuje?

Osobiście jeszcze nie robiłem testów ale kilka lat temu zrobiłem test gdzie formularz mailowy informował mnie z jakiego hosta zostało klinięte i parę razy pusty formularz przyszedł od właśnie google bota także chciałbym się upewnić czy to samo jest w przypadku pola input + submit.

pozdrawiam.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Google jak wchodzi to bot nic nie wpisuje a więc wyników nie otrzyma, to według mnie lepiej byłoby zrobić podstronę w której byłyby linki z wynikami dla niego i np zrobić to rotacyjnie. Ja robiłem że każde wpisane słowo zapisywał do bazy i je pobierał w tym pliku. A google po wejściu na tą podstronę miało normalne linki do wyników.

chodzi mi, że value jest uzupełniony dlatego wystarczy kliknąć aby otrzymać wyniki. Pytam się bo nie chcę 2 contentu mieć.

Przy okazji: Jak rozwiązujecie problem mod rewrite w formularzach?

chodzi mi, że value jest uzupełniony dlatego wystarczy kliknąć aby otrzymać wyniki. Pytam się bo nie chcę 2 contentu mieć.

Robot nie działa tak jak przeglądarka i nie klika w przyciski tylko najpierw zbiera linki do stron, potem pobiera ich zawartość i tak na okrągło. Dopiero ostatnio na blogu Google coś piszą, że ich robot będzie "wypełniał" formularze na niektórych wartościowych stronach ale też pod warunkiem, że formularz bedzie wysyłał dane GET-em a nie POST-em.

jeszcze raz powtarzam , że formularz jest wypełniony, więc wystarczy kliknąć na button XD...

tylko teraz zamieszałem bo zrobiłem mod rewrite, żeby był w formularzu to pewnie się nie dogadamy :P

onclick="window.location = 'rapidshare,'+document.getElementById('peb').value+',0'" />

czyta gBOT button java? Z moich obserwacji wynika, że tak ale jeśli ktoś potwierdzi moją opinię będę rad :)

jeszcze raz powtarzam , że formularz jest wypełniony, więc wystarczy kliknąć na button XD...

Masz, więc coś takiego:

<form method="post" action="blabla.php">
<intput type="text" name="ble" value="coś tam coś tam">
<input type="submit">

Robot, żeby zrobić coś w stylu kliknięcia musiałby cały ten formularz poskładać i wysłać POST-em zapytanie (jeśli method="GET" to musiałby stworzyć link blabla.php?ble=xxxxxx") tymczasem on zaciąga wartość strony, parsuje ją i wyciąga to co mu potrzebne - między innymi linki - i tyle. W dużym uproszczeniu to tak jakbyś zapuścił na swojej stronie wgeta albo jakąś pobieraczkę do stron. Da się oczywiście zrobić, żeby robot odpytywał formularze (nawet wtedy nie odbywa się to na zasadzie klikania w cokolwiek, tylko tworzy się zapytania i wysyła) ale Googlebot, przynajmniej na razie, tego nie robi. Jakbyś miał formularz przesyłany GET-em i dał gdzieś na stronie linki z gotowym zapytaniem to by to indeksował.

Mod rewrite nie ma tu nic do rzeczy, bo sprawia tylko, że action może być w stylu "blabla,ble,xxxxxxx.html". O czytaniu JavaScriptu już jest odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności