Skocz do zawartości

Nauka programowania - php

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście powinien znać też składnię HTML (...)
I to jest bardzo ważne stwierdzenie. Dzięki za odp.

Ale sam napisałeś, że nie tworzy on serwisu internetowego, ponieważ z tego co on napisze, ktoś zrobi źródło strony internetowej. :)

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

1. Umiejętność pocięcia grafiki w Photoshopie

2. Wdrożenie na jej podstawie działającej strony

Aby to robić nie trzeba być programistą. Tu potrzebna jest wiedza na temat HTML i CSS, bez tej wiedzy niczego nie potniesz w photoshopie.

Podobnie aby umieć programować w PHP dla celów tworzenia strony niezbędna jest wiedza HTML.

Mion troche teoretyzuje, ja nie wyobrażam sobie progamisty PHP ktory nie zna HTML z czym wiążą się np protokoły przesyłania zmiennych, formularze, parsowanie innych stron HTML, XML. A nawet aby generować w PHP kod JS, CSS, XML jest potrzebna jakaś inna wiedza niz samo PHP.

Programista PHP ktory by nie znał HTML to chyba zajmowałby się tylko tworzeniem zapytań do bazy danych.

.

Programista PHP ktory by nie znał HTML to chyba zajmowałby się tylko tworzeniem zapytań do bazy danych.
Masz rację teoretyzuję, bo faktycznie nie wyobrażam sobie programisty PHP nie znającego wcale HTML, ale co jak już napisałem nie wyklucza go z zespołu zajmującego się tworzeniem stron www jako głównego programisty warstwy biznesowych. Generowanie w PHP w warstwach biznesowych kodu JS, CSS jest niedopuszczalne w modelu MVC :)

Z kolei programista niższego szczebla zajmujący się warstwą prezentacji powinien znać php w stopniu podstawowym + bardzo dobrze składnie języka (X)HTML, standardy sieciowe, umiejętności tworzenia kodu stron opartego o DIV i CSS z wykorzystaniem AJAXA itd...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tworzenie stron przychodzi przede wszystkim z doświadczeniem, najpierw niech będą tabelki, jak będzie ogarniał to zmienisz na divy

Lepiej się nie uczyć bzdur i nie nabywać złych nawyków. Podobnie lepiej się nie uczyć pisania stron pod IE6 bo zanim skończysz naukę to IE6 będzie miał 5% rynku.

Tak samo jak z C++ i VisualBasic. Jak się ktoś nauczy basica to póżniej jest problem bo się przyzwyczaił do goto, beznadziejnej składni, etc.

Jak książka omawia tworzenie stron na tabelach i DIV-ach - to jej nie kupuj. Będzie cię kusić, żeby przeczytać i jeszcze być może coś w ten sposób stworzyć ;)

Racja ... nie ucz się tabel ... divów też się nie ucz, zaraz wyjdzie nowy sposób to jego się nauczyć bo po co starych divów się uczyć ?

slawek22 jak dla mnie głupotą jest nauczyć się czegoś w niepełnym wymiarze, na tabelkach powstawały, wciąż powstają bardzo dobre strony na dodatek strona na tabelkach to nie kilka dni siedzenia tylko kilka stron w książce raptem więc myślę że nie ma to o czym debatować ...

Jak ktoś się nauczyć programować w jednym to łatwiej mu jest się przesiąść na inny język ponieważ programuje się podobnie jedynie zostaje składnia do przyswojenia.

Ale wy teoretyzujecie :)

Ściągnij to:

https://ohp.magres.net/index.php?id=4

Przeczytaj i przećwicz to:

https://www.kurshtml.boo.pl/html/zielony.html

i to:

https://www.kurshtml.boo.pl/css/index.html

a później to:

https://webmade.org/kursy-online/kurs-php.php

No i kursy do pracy z grafiką, ktoś tu podał nawet wcześniej.

Jak już załapiesz podstawową wiedzę, poćwiczysz, zrobisz trochę praktycznych przykładów poszukaj dobrych książek.

Teoretycznie te kursy online powinny wystarczyć do robienia pierwszych nawet bardziej skomplikowanych templatek ale jak to w rzeczywistości będzie sam się przekonasz ;)

e:p

nihil fit sine causa

Nie nie ucz się na tabelkach i DIVach - tylko ucz się na samych DIV-ach. Nie kupuj archaicznej książki która omawia jedno i drugie. Są bardzo dobre książki anglojęzyczne które omawiają tylko obecnie stosowane i poprawne sposoby budowy witryn a nie "jak było 20 lat temu". Z resztą książki które czytałem były wydawane 3-5 lat temu i na takie herezje jak layouty na tabelkach, tagi font czy vbscripty na witrynie nie ma tam miejsca i dobrze.

Mi nie chodzi o to, że opis tabel jest zły - ale jeśli w książce jest napisane jak projektować layout na tabelkach to albo książka jest okropnie przestarzała i nie uaktualniona albo autor się minął z powołaniem. W obu wypadkach IMO nie warto czytać.

Jak ktoś się nauczyć programować w jednym to łatwiej mu jest się przesiąść na inny język ponieważ programuje się podobnie jedynie zostaje składnia do przyswojenia.

W VB i VC++ to zupełnie co innego. To nie jest sama składnia ale cała filozofia pisania aplikacji. Tak samo jeśli wziąć C++ i Prolog albo inny język funkcyjny lub F# microsoftu... albo layouty na tabelach i na CSS. To, że znasz jedynie języki zapożyczające składnię z C nie znaczy, że wszystkie są takie same.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności