Skocz do zawartości

Czy Google mnie prowokuje - podpuszcza?

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni moja strona o kredytach wyświetla się już ok. 40-50 razy w ciągu dnia. Jest to dużo zważywszy, że do niedawna wcale. Strona co prawda tkwi wciąż w potężnym filtrze na pozycjonowane hasła, ale ma już sporo podstron i sporo treści co zapewne powoduje że działa coś w rodzaju "long tail"

I oto już drugiego ranka z rzędu strona, po kilku wyświetleniach, zalicza 1 klik w reklamę. Wczoraj za 0,19 USD, dzisiaj za 0,22 USD. Można sobie pomyśleć, że nieźle się zapowiada na cały dzień. Jednak ani wczoraj ani jak do tej pory dzisiaj drugiego kliku już nie było. Co jest? Mam kilka innych stron o innej tematyce, też zafiltrowanych i też zasobnych w treść i podstrony które tez zaliczają tylko dzięki "long tail", jednak na nich ctr jest imponujący 10-35% (prawo, nieruchomości). A na tej stronie o kredytach dzisiaj ctr = 2,5% a więc moim zdaniem nienaturalnie niski.

Czy jest możliwe że Google sprawdza moją uczciwość, prowokując do klikania w kredytowe reklamy?

Nienaturalny to dla mnie jest CTR 35%

Jest to jeden z najwyższych u mnie, przeciętnie dzisiaj na wszystkich stronach średnio 17%. Jednak weź pod uwagę, że wszystkie strony są ściśle tematyczne i są poradnikami (porady prawne, wskazówki, etc.) i rekalmy są tematyczne, bardzo dobrze dopasowane.

A czym konkretnie Cię to Google prowokuje do klikania, bo nie wyłowiłem tego z Twojego wywodku...

Przy tak małym ruchu ciężko mówić o jakichś sztywnych prawidłowościach statystycznych - raz ktoś klika, a raz nie. raz będziesz miał CTR 20% a raz 0% i tyle.

Chociaż ja sam czasami odnoszę wrażenie jakby dane, które pojawiają się w statsach były przykombinowane - bywa, że wyglądają "dziwnie".

Chociaż ja sam czasami odnoszę wrażenie jakby dane, które pojawiają się w statsach były przykombinowane - bywa, że wyglądają "dziwnie".

Ja też czasami mam takie wrażenie. Że nie wiem jakbyś się starał i pocił aby zwiększyć ruch i tym samym ilość klików - to google i tak ustaliło Ci stałą kwotę dzienną jaką możesz zarobić. Nawet jeśli jednego dnia ją przekroczysz to w kolejnych zarobisz mniej i wyjdzie tak jak to google sobie zaplanowało. Troche spiskowa ta teoria ;)

Ctr na standartowym poziomie to okolo 0,5-1%. Za 17% mozesz poleciec.

Bajka na resorach.

Ja też czasami mam takie wrażenie. Że nie wiem jakbyś się starał i pocił aby zwiększyć ruch i tym samym ilość klików - to google i tak ustaliło Ci stałą kwotę dzienną jaką możesz zarobić. Nawet jeśli jednego dnia ją przekroczysz to w kolejnych zarobisz mniej i wyjdzie tak jak to google sobie zaplanowało. Troche spiskowa ta teoria ;)

A tam zaraz spiskowa - w ich systemie jest pewnie wiele "bezpieczników" ograniczających przed przekrętami, których mechanizmów dokładnie nie znamy, a które w ten sposób mogą się objawiać.

Od kilku dni moja strona o kredytach wyświetla się już ok. 40-50 razy w ciągu dnia.

Moim zdaniem jest to zbyt mała próba statystyczna, aby mówić o jakiś szacowaniach.

[OT]

Szacunek za tak duży CTR, mi po kilku optymalizacjach udało się wycisnąć do 4%, ale treść błacha, więc może dlatego ;)

[EOT]

Przed chwilą sprawdziła u mnie się opinia że dane w adsense mogą być troche przekobinowane. Jak wiadomo doba w adsense liczy się od godz. 9 rano. W związku z tym tematem przeglądałem raporty żeby sprawdzić jak wygląda u mnie sytuacja. Robiłem to na kilka minut przed godz. 9. Potem jeszcze raz po godz 9 i co?..... google oskubało mniena kilkadziesiąt centów.

Nie sądze żeby to miało związek z korektą dotyczą nieprawidłowych kliknięć. Może uznali za dużo wczoraj zarobiłem to odejmą mi troche a ja tego nie zauważe ;)

u mnie na 60 tys odsłon ctr 1 do 2 % gdybym mial 20% ;) ho ho

Odezwij się mailem, możemy coś pokombinować. :)

Aha, biorę 75% wzrostu zarobków przez pierwszy kwartał po optymalizacji. :P

Ctr na standartowym poziomie to okolo 0,5-1%. Za 17% mozesz poleciec.

"Od ostatniej płatności" średni CTR łącznie na wszystkich stronach mam 18,81%. Wyświetlam tyle reklam ile tylko można (skoro piszą że tyle można i sami narzucają ograniczenie techniczne, to chyba nie problem), reklamy te nie podszywają się pod menu, nie namawiam do klikania w reklamy ani tekstem na stronie ani w jakikolwiek inny sposób. Treści unikalnej na stronach jest zaje... dużo. Nie ma takiej sytuacji, żeby wyświetlały się reklamy przypadkowe, niezwiązane z tematyką strony, która to tematyka jest w każdym przypadku ściśle określona. Ot i wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności