Skocz do zawartości

XML+XSL a Google

eRIZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono.

Mam w planach uruchomienie strony, która byłaby napędzana przez XML i transformacje XSL. Jak wiadomo, Google traktuje zwracany dokument jako XML, czyli pozbawia go tagów, ignoruje arkusz XSL, co uniemożliwia korzystanie z wartości nagłówków, opisów, itd.

Wpadłem na pomysł, aby przeglądarkom serwować "normalnie" dokument XML z linkiem do arkusza, a dla Google preparsować go po stronie serwera.

I tu rodzi się pytanie - czy takie preparsowanie Google uznałoby za próbę cloackingu? Na grupach Google for Webmasters ktoś napisał w tej samej kwestii i do tej pory nie uzyskał odpowiedzi.

Jeżeli chcesz się w coś takiego bawić, to lepiej na podstawie UserAgenta sprawdzaj czy przeglądarka obsługuje transformaty XSLT. Jeżeli tak to wysyłaj XML+XSLT, jeżeli nie to wygenerowany po stronie serwera HTML.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Jeżeli bot dostanie inną treść niż zwykły odwiedzający to jest cloacking. Ale jak to zostanie potraktowane tego nie wiadomo ;)

Nie wiem po co się wygłupiać, zrób po prostu transformację po stronie serwera.

W przypadku XSL przechodzenie między stronami (np. notki bloga) wymaga pobierania tylko samych danych

Serwery są tanie, transfer tani ...

Co chcesz osiągnąć w ten sposób? Mniejsze obciążenie procesora? Mniejszy transfer?

Jak dla mnie takie działanie jest pozbawione sensu jeżeli planujesz pozycjonować stronę.

nihil fit sine causa

~MMP, właśnie fotka tak robi.

Co chcesz osiągnąć w ten sposób? Mniejsze obciążenie procesora? Mniejszy transfer?

Wszystkie przez Ciebie wyliczone.

Nie pali mi się, póki co, do XSLT, ale po prostu chcę wiedzieć, jak to jest traktowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności