Skocz do zawartości

Sposób linkowania kilku stron

Fanthomas

Rekomendowane odpowiedzi

Rowniez dobrze aby whois nie pokazywalo tego samego dla kazdej z nich.

Czyli przykładowo dla mojej domeny https://www.dns.pl/cgi-bin/whois.pl pokazuje:

nazwa domeny: rafal.waw.pl

id abonenta: nsk250165 (PRYWATNA)

serwery nazw: ns2.hoga.pl.

ns1.hoga.pl.[193.178.241.130]

utworzona: 2003.08.07

ostatnia modyfikacja: 2004.08.10

registrar: nask

Abonent: dane niedostepne

Coś poza tym co podaje NASK Google zobaczy?

Jeśli są inne serwery DNS to chyba nie ma jak sprawdzić, że dwie domeny należą do mnie. #-o

Co innego z firmą.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No czyli jest dokladnie tak jak powiedzialem na poczatku, jedni mowia ze to samo IP nie ma znaczenia drudzy ze ma. Fantomas - na twoim miejscu jesli zarzadzasz 20 serwisami sprobowalbym je jakos madrze zlinkowac - typu kilka linkow wychodzacych z jednego serwisu do innych tak zeby to wygladalo "naturalnie". Na pewno nie robil bym czegos takiego ze kazdy serwis ma liste linkow z cala reszta serwisow. Moze to "zadzialac" ale nie wiadomo na jak dlugo.

Może być tak (moje domniemanie), że powyżej jakieś ilości linkow zewnętrznych na stronie jest dokładniej sprawdzane IP serwerów na jakich "stoją" te domeny i jeśli wszystkie będą z tego samego IP może to zostać uznane za farmę linków oraz crosslinking i negatywnie potraktowane....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wpadłem jeszcze na pomysł, jak Google może zindentyfikować domenę z właścicielem - AdSense. Miejmy nadzieję, że tego nie robi.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Może być tak (moje domniemanie), że powyżej jakieś ilości linkow zewnętrznych na stronie jest dokładniej sprawdzane IP serwerów na jakich "stoją" te domeny i jeśli wszystkie będą z tego samego IP może to zostać uznane za farmę linków oraz crosslinking i negatywnie potraktowane....

no dobra a co z katalogami stron?? google sprawdza kazdy katalog dokladniej? przeciez tam sa same linki zewnetrzne ...

jakos nie trafia to do mnie ...

Mocny link za złotówę!

Dodaj wpis do Katalogu Frets.pl PR3

to odnośnie wypowiedzi michała z 1 str.

duplikaty kontentu to na pewno wywala bo u mnie najpierw zaindeksowało powtórnie, potem wywaliło z indeksu a jak dodałem tekst w noscript to po pewnym czasie znowu zaindeksowało

SensorStudio & Co.

Mam gotową odpowiedź - pracochłonną ... ale wartą polecenia.

Zawsze kiedy piszę o takim rozwiązaniu zastanawiam się, czy nie odbieram sobie chleba .. (powoli uczę się i zaczynam zarabiać na pozycjonowaniu). No cóż niech i tak będzie:

przyjmijmy, że N to liczba serwisów.

1. na każdym serwisie załóż podkatalog, chociaż lepiej gdybyś mógł zastosować odwołanie z głównej storony typu www. twoja domena .pl/index.php?mod=linki.

2. Ze strony głównej każdego serwisu załóz link wewnętrzy do tej strony (modułu) z linkami.

3. I teraz moduł lub katalog na pojedyńczym serwisie ma zawierać N

linków wewnętrznych do N podstron. Link do podstrony może być typu ...../index.php?mod=linki&nr=jakis_numer - chociaż polecam po prostu utworzenie N plików html w podkatalogu! (lub użycie modrewrite) Każda podstrona powinna zawierać treść dotyczącą linku tzw. content opisujący rzeczywistą zawartość strony do której linkujesz i jeden (ewentualnie 2-3 ale to już strata mocy) zewnętrzny link za anchrotekstem do strony linkowanej.

Każda strona, na każdym serwisie powinna zawierać uniklaną treść, dobrze by było, gdyby anchor teksty też były różne (np.: 3-4 wersje).

(nie zapominaj unikalnym TILE, KEYWORDS i DESCRIPTION)

W twoim przypadku wymaga to ręcznego przygotowania N^2+N stron - czyli 420 stron html. Ale rzeczywistość nie jest tak straszna !.

Strona linkująca do podstron jest podobna na każdym (pliki mogą się przecież nazywać tak samo 1.html, 2.html .... itd.). A W treści strony linkującej do jednego serwisu wystarczy zmienić tylko nieco treści (10-15 %) i od czasu do czasu anchortext. W praktyce więc ogranicza się do do przygotowania N+1 czyli w w twoim przypadku 21 stron oraz ich prostych permutacji.

4. Następnie, kiedy już bedziesz miał wszystko przygotowane, umieszczaj

powoli na serwisach - nie więcej niż na jednym na 2-3 dni - zaczynając od tych z najniższym PR. (w twoim przypadku to minimum 2 miesiące)

5. Koniecznie wspieraj wprowadzenie tych podstron chciaż minimalną liczbą linków z aboslutnie innych stron - np. dopisz do katalogów do których nie dopisałeś.

zalety:

1. Bardzo przypomina to naturalne linkowanie - więc nawet zmiana algorytmów nie szkodzi takiemu "systemowi".

2. Strona z linkiem kiedy już "nabierze mocy od głównej" całą siłę przekazuje wybranemu linkowi

3. Umożliwia zastosowanie kilku anchortekstów.

4. Domeny i podstrony wzmacniają się wzajamenie i śmiem twierdzić, że przy takiej ilości wzajemnych linków połączonych w sieć efekt wzmacniania (chociaż coraz słabszy) będzie rósł jescze przez min. rok !.

5. W każdej chwili możesz dołożyć nowy serwis kosztem nowej strony z N+1 permutacjami i dodaniem jednego linku na N+1 stron.

6. Jak wejdzie 100% sprawdzane kontentu strony to masz linku kontekstowe jak znalazł :-).

wady:

- dłuższe dotarcie google do podstron

- pracochłonność - da się napisać jakieś skrypty wspomagające ale to potrwa dłużej niż przygotowanie 400 stron :-).

- łatwo spieprzyć idąc na łatwiznę: takie same szablony we wszystkich serwisach, zmiana tekstu typu dodanie blablabla ... to może zadziałać ... ale kiedyś poleci z hukiem.

P.S. Oczywiście powyższy system można jeszcze bardziej usprawnić - forumowicze na pewno wiele wymyślą. Podpowiem tylko, że warto pomyśleć nad wzmocnieniem podstron linkujących ( np.: przez dodanie po jednym linku na innych podtronach serwisu :-).

no dobra a co z katalogami stron?? google sprawdza kazdy katalog dokladniej? przeciez tam sa same linki zewnetrzne ...
a co z katalogami ma być ? Dokładnie tak samo, tak jak napisałem. Poza tym nie napisałem, że jest to aksjomat ale tylko i wyłącznie moje przypuszczenie. Może tak być ale nie musi (tego nie wiem), że właśnie jest sprawdzane IP przy większej ilości linkow wychodzących. Ze strony A wychodzi ileś linkow do stron BCDEFitd i może google sprawdzać czy tez na tych stronach BCDEFitd są linki do strony A i czy linkujace się wzajemnie serwisy stoją na tym samym serwerze z takim samym IP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

dobra juz czaje - faktycznie sporo roboty no i nie wiadomo czy kazdy wlasciciel serwisu zyczy sobie miec u siebie kilkanascie podstron z "reklamami" innych serwisow (zakladam ze 20 serwisow o ktorych mowil Fantomas nie sa jego wlasnoscia tylko powiedzmy zajmuje sie ich optymalizacja albo je po prostu hostuje)

może wyglądać "podejrzanie" - ale ja piszę o automatach które np.: mają to odróżnić od automatów do tworzenia Sitemap :-).

koniofix: masz racaję to się nie nadaje dla klientów - ale pytanie było o wzajemne linkowanie się serwisów :-)

jesli chodzi o klientow - to chyba jedynym sposobem jest tak zrobic link do strony linkujacej zeby nikt na nia nie trafil :) - oprocz spajdera oczywiscie, a stone z linkami mozna jakos wygenerowac zeby na kazdym serwisie byla inna bez problemu. Ogolnie zadanie pracochlonne ale moze przyniesc niezle efekty ... pozostaje oczywiscie jeszcze odwieczne pytanie o to samo IP :P

I odwieczna odpowieć IP trzeba rozstrzelić na kilka - "na oko" przy 20 domenach to jakieś min. 7 różnych IP - to to z róznicą min. na trzecim członie .. dobrze, żeby się różniły chociaż w jendym przypadku na pierwszym :-)

przykład 1:

212.119.62.80

212.119.62.81

212.119.62.82

212.119.62.83

to dla google żadne różen IP

przykład 2:

212.119.45.80

212.119.45.11

212.117.62.22

212.32.62.83

Już lepiej ale nadal łatwo sobie wyobrazić automat statystyczny którwmu to niepodpasuje

przykład 3:

212.119.45.80

212.119.62.22

56.117.62.22

56.117.32.62

Pomimo, ze tylko z dwu róznych datacenter = statystycznie do do "załpania".

Mam swoję teorię na temat działania robotów banujących i obniżających wartościu linków .. ale może rozwinę to w oddzielnym wątku :-)

*Podane numery IP są zmyślone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności