Skocz do zawartości

Jakie zaplecze?

KNS

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie zaplecze jest najbardziej wartościowe? Teraz zająłem się robieniem 10-15 podstronowych stron z grafiką i własną treścią, ale nie wiem czy ten pomysł jest opłacalny, czy nie lepiej stawiać coś większego, albo kopie czegoś co już istnieje... Co polecicie?

Stawiam powiedzmy 5 stron z 10 podstronami, 2 precele, 2 katalogi i kopie wiki. Wszystko jest zaindeksowane i zbijam punkty w SWL na nich. Ale jak taka strona ma generować ruch i być wysoko w google, jak to tylko taki grunt, podstawa dla głównego serwisu?

Stawiam powiedzmy 5 stron z 10 podstronami, 2 precele, 2 katalogi i kopie wiki.

Na tym wszystkim co napisałeś dodaj link do tej strony którą pozycjonujesz, to pozycja pójdzie w górę i będziesz miał ruch. To i tak nie dla ludzi, a pod zaplecze więc ruch nie będzie Ci potrzebny na zapleczu. Dużego kopa daje tematyczne zaplecze, z samej kopii wiki będziesz miał sporo linków.

Teraz zająłem się robieniem 10-15 podstronowych stron z grafiką i własną treścią, ale nie wiem czy ten pomysł jest opłacalny, czy nie lepiej stawiać coś większego, albo kopie czegoś co już istnieje

Takie stronki robi się szybko, użytkownicy i Google je lubią, więc jak najbardziej pomysł ten jest opłacalny. Ktoś tu ostatnio napisał, że najlepsze zaplecze to takie, po którym nie widać, że jest zapleczem i z tym się zgodzę ;-) To oczywiście nie oznacza, żeby tylko takie robić... zawsze można zrobić jakiś zadbany katalog, postawić forum (tu niestety często jest ciężko z rozkręceniem, ale jak się uda to content i podstrony robią się same), ewentualnie jakiś precel albo coś w tym stylu.

Ale jak taka strona ma generować ruch i być wysoko w google, jak to tylko taki grunt, podstawa dla głównego serwisu?

Jeśli są to mini stronki z niewieloma podstronami to raczej nie opiszesz na nich całego zagadnienia tylko pewną jego część. A takie dużo szybciej wypozycjonujesz, bo skupiasz się na nich na szczegółowych tematach, a więc zazwyczaj na dużo mniej konkurencyjnych frazach niż strona pozycjonowana. Tym samym dużo łatwiej zdobędą pozycje i ruch. Napisz jeszcze o jaki mniej więcej ruch Ci chodzi - kilka/kilkadziesiąt/kilkaset i więcej wejść dziennie? Wiem, że im więcej tym lepiej, ale napisz tak orientacyjnie, a powiem Ci ile ja zazwyczaj mam ruchu z zapleczowych stron.

A zdradzisz ich tematykę czy piszesz tak ogólnie o zapleczu pod różne strony?

Robię zaplecze o tym o czym mam pojęcie czyli np. World of Warcraft, Le Parkour, jakiś inny sport, Lost, mógłbym przepisywać jakieś przepisy kulinarne i dalej to będę się wzorował na wikipedii. Po prostu coś takiego, o czym ludzie lubią czytać, czyli połową z tego to jakieś poradniki, tutoriale.

Oczywiście wykluczam w tym momencie katalogi, precelki...

Aha. To podam kilka statystyk tak jak obiecałam:

- strona z 350-450 wejść dziennie (wg stat4u, które mocno zawyża) daje mi ok. 50-60 kliknięć dziennie i z takich liczb jestem zadowolona;

- inna strona o podobnych statystykach daje już ok. 20 wejść dziennie, ale reklama jest tam umieszczona w mniej widocznej sekcji strony;

- jeszcze inna strona z ok. 200 wejść dziennie (tym razem wg AwStats) daje również ok. 20 kliknięć dziennie.

W okresie największego zainteresowania tematem, liczba kliknięć w link do pozycjonowanej strony na 2 pierwszych stronach wynosiła odpowiednio 674 i 318 w ciągu jednego dnia, więc jak widać rozrzut jest spory.

Podałam kilka statystyk dotyczących tylko i wyłącznie takich małych stron z site od 8 do 21. Myślę, że jest to ładny wynik jak na tak mało pracy jaką w nie włożyłam.

Tak. Tematycznego, unikalnego, docenianego przez użytkowników. Wiem, że dla niektórych mogą to być małe liczby, ale ja nie mam nie wiadomo jakich wymagań co do tego :-) Tym bardziej, że piszę o tych szybkich do zrobienia mini stronkach, który jest X razy więcej na jedną stronę, więc po podsumowaniu wszystkich kliknięć z zaplecza ruch jest całkiem fajny.

Rozumiem, że wstawiasz adsense na te stronki? :D

A liczby baaardzo ładne, ja patrząc na rozwinięcia fraz, dla których chcę robić zaplecze tematyczne to potencjał większości z nich zatrzymuje się na 100-200 wyszukiwaniach dziennie, więc przy dobrym ctr w serpach można ściągnąć z 80% tego ruchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności