Skocz do zawartości

[Wordpress] Gdzie są regułki przyjaznych URLi

Graduatte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę zrobić u siebie na forum przyjazne URL według mojego widzi mi się, ale jest mały problem: mam lighttpd,

więc mod rewrite działa tu troszkę inaczej.

Polecono mi to zrobić poprzez regułki w php, takie jak są np. w Wordpressie.

Dlatego chciałbym się dowiedzieć w którym pliku znajdują się regułki odpowiedzialne za przyjazne linki?

Z góry dzięki.

W Wordpressie są regułki w htaccess

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Koledze chyba chodzi o jakieś forum więc proszę opisywać temat dokładnie z zawartością. dawanie tagów [Wordpress] jest tu niepotrzebne jako że pytanie nie dotyczy żadnego wordpressa. Temat do zamknięcia

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

W wordpressie w .htaccess niema prawie żadnych regułek...

Tam z tego co wiem jest przepisywanie wszystkich adresów w obrębie domeny na index.php...

A te regułki których szukasz to są gdzieś w kodzie wordpressa który sam parsuje adresy i w zależności od nich podstawia daną treść.

Jak znasz php to nie szukaj żadnych regułek w wordpressie bo tam troche zagmatwane jest i nie "wprost" tylko porób sobie adresy w formie np. ktalogów: /strona/tytul_strony/paginacja/

I potem w php dajesz explode na '/' i już masz wszystkie dane i na tych danych działasz. W razie czego brak strony itd...

No i oczywiście wtedy musisz mieć też tak jak w wordpressie... że wszystkie odwołania do podstron będą szły na index.php

W Wordpressie wszystko jest przepisywane na index.php za pomocą jednej regułki

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

a reszta wyciągane jest przez php za pomocą "dekompozycji" url'a. Wiec jak lighthttp obsługuje takie przepisanie to też Możesz to na tej zasadzie oprzeć.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Chcę zrobić u siebie na forum przyjazne URL według mojego widzi mi się, ale jest mały problem: mam lighttpd,

więc mod rewrite działa tu troszkę inaczej.

jaki ma to k...a związek z wordpressem według ciebie ?

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

jaki ma to k...a związek z wordpressem według ciebie ?

To ma k... związek:

Polecono mi to zrobić poprzez regułki w php, takie jak są np. w Wordpressie.

Dlatego chciałbym się dowiedzieć w którym pliku znajdują się regułki odpowiedzialne za przyjazne linki?

Jak dalej masz problem, to zaznaczę na czerwono.

Dzięki Mion i Tomahawk. Z regułkami już sobie poradziłem. Jednak nie zastosowałem metody z Wordpressa, bo bym musiał

w znacznej części przerabiać forum, gdyż na nim nie idzie wszystko przez indexa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności