Skocz do zawartości

Usuwanie nieistniejących relacji w bazie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

W trakcie prac nad katalogiem pousuwałem n-stron z bazy nie usuwając powiązanych z nimi relacji w tabeli 'otwarty_relacje'. Teraz chciałbym je wyświetlić (id relacji) wykonując odpowiednie zapytanie.

I właśnie mam problem, za cholerę nie mogę tego zrobić - oto jak próbuję:

$wpi = mysql_query("select * from otwarty_wpisy");
//wyciagam wszystkie wpisy

while ($li2 = mysql_fetch_assoc($wpi)) {

$rel = mysql_query("select * from otwarty_relacje where id_wpi != '$li2[id]'");
//probuje wyciagnac id relacji ktory nie maja powiazania z wpisem

while ($li = mysql_fetch_assoc($rel)) {

echo $li[id];

}

}

Mógłby mi ktoś z tym pomóc ? Może to przez te dzisiejsze wina, może skołowanie po całym wolnym dniu ale nie mogę sobie z tym poradzić.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

SELECT * FROM otwarty_relacje WHERE id_wpi NOT IN (SELECT id FROM otwarty_wpisy);

W wyniku zwróci ci relacje, których id_wpi nie ma już w tabeli otwarty_wpisy (bo zostały ręcznie usunięte).

Powinno zadziałać, nie sprawdzałem.

P.S. dla wyciągnięcia samych wartości id z tabeli otwarty_relacje:

SELECT rel.id FROM otwarty_relacje rel WHERE id_wpi NOT IN (SELECT id FROM otwarty_wpisy);

kod w PHP:

$wpi2 = mysql_query("SELECT * FROM otwarty_relacje WHERE id_wpi NOT IN (SELECT id FROM otwarty_wpisy)");
$lp = 0;

while ($listuj = mysql_fetch_assoc($wpi2)) {
echo $lp." - ".$listuj[id]."<br />";
}

Weź pod uwagę jeszcze tagi oraz ich ilości w tabeli otwarty_tagi, też je warto zaktualizować.

demo_miniacz_468x60.gif

Polecam projektowanie stron Łódź, oraz moderowany, podrasowany katalog, w którym znajdziesz dobre polskie strony, o niebagatelnej treści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności