Skocz do zawartości

serwer dedykowany -administracja

bulvers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym posiąść wiedzę w zakresie administracji serwerem dedykowanym.

Pytanie:

Od czego powinienem zacząć.

Czy polecacie jakieś kursy lub książki?

Wiem ,że pytanie może trochę zbyt ogólne ale gdzie powinienem ukierunkować swoją wiedzę oraz poszukiwania?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Ja ze swojej strony mogę polecić bardzo przydatny kurs z administracji. Musisz co prawda umieć angielski, no ale cięzko jest uczyć się czegokolwiek bez znajomości tego języka.

To co jest naprawdę fajne w tym kursie to możliwość skorzystania z ich serwerów. Jeśli wszystko odpowiednio skonfigurujesz to możesz grzebać ile się tylko da.

https://linuxzoo.net/page/admin.html

To zależy jaki OS jest na dedyku, jak chcesz ogólną wiedzę miec to wypadałoby poznać wszystkie OSy przynajmniej te najpopularniejsze..

Wystarczy poznać Debiana, system idealny na serwer. Podany przez Fidmę autor kursu też używa Debiana (no i też polecam ten blog, można wykonać kompletną konfigurację krok po kroku). Tylko, że nie ma tam opisu apache (pod serwerem, którego używa Mekk nie działają pliki .htaccess). Ale instalacja apache z PHP5 to jedna komenda:

apt-get install libapache2-mod-php5

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

W administracji staraj się nie opierać na tutorialach to primo, a sekundo ucz się od podstaw uprawnienia, katalogi, jądro, moduły jądra w tym iptables pakiety itd. itd . staraj się sam kompilować usługi tak aby poznać zależności - to pozwoli Ci na pracę na większości dystrybucji oczywiście managery pakietów takie jak apt czy yum są bardzo przydatne, ale pamiętaj że administracja nie opiera się tylko na instalacji/konfiguracji a również na umiejętnościach analitycznych i doświadczeniu które z czasem nabierasz. No i wypadałoby poznać bash-a tak aby sobie pisać skrypty ułatwiające życie.

mam takie pytanie, ile ludzie biora za ustawienie vpsa (linux). Mam zamiar postawic joomle na vpsie. oczywiscie vpsy managed sa drozsze wiec mysle ze lepiej dac dla administratora za ustawienie niz placic wiecie....mam racje? jaki jest koszt ustawienia serwera oraz dalsze koszty z tym zwiazane?

ebialystok.pl - Firmy Białystok

Nowy branżowy katalog firm województwa Podlaskiego to Podlasie Online.

Sale weselne Białystok to miejsce gdzie zorganizujesz imprezę okolicznościową.

mam takie pytanie, ile ludzie biora za ustawienie vpsa (linux). Mam zamiar postawic joomle na vpsie. oczywiscie vpsy managed sa drozsze wiec mysle ze lepiej dac dla administratora za ustawienie niz placic wiecie....mam racje? jaki jest koszt ustawienia serwera oraz dalsze koszty z tym zwiazane?

koszta powstają jak sie cos sypnie, dopóki działa to ich nie ma ale nie ma też np. aktualizacji i łatania np. wykrytych dziur w oprogramowaniu. MAnaged to nie jest zła opcja, nic Cię nie interesuje ma działać - tak jak w shared hostingu.

najlepiej nie oszczędzać tam gdzie nie trzeba, niby serwer działa sam (do pierwszej awarii), ale zawsze warto mieć kogoś kto go zna i jest w stanie szybko interweniować

a nie szukać na gwałt admina który sie podejmie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności