Skocz do zawartości

IPB vs vBulletin

jarcow

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam forum na skrypcie phpbb2 by przemo. Forum średniej wielkości - średnio około 80 osób dostępnych a w godzinach wieczornych około 120-150 użytkowników on-line. I tu się pojawia właśnie problem -> obciążenie Serwera.

Czy po zmianie skryptu na IPB -> przy podobnej ilości modyfikacji zmiana samego silnika na IPB będzie generować mniejsze obciążenie? Musiałem zrezygnować również z Spider Friendly modyfikacji, gdyż przy przepisywaniu linków - obciążenie koszmarnie zwiększało się.

W chwili obecnej pracujemy na serwerze dedykowanym 1/4 problemy pojawiają się sporadycznie, lecz koszty serwera są dość wysokie :

Parametry:

Intel Xeon X3220 2.4 -> 1 rdzeń przypisany na klienta.

Pamięć Ram 2Gb.

Za wszystkie pomysły, koncepcje - będę wdzięczny.

IPB przegrywa na całej w linii w kwestii obciążenia serwera dla dużych for - nie wiem jak IDG i PCLAB potrafią sobie z nim poradzić, ale fakt że im się udało jest zaskakujący. Ponadto w kwestii polskich linków to są bezpłatne(FURL, MinervaSEO) jak i płatne modyfikacje. Nie wiem jak jest teraz z CSEO, ale wcześniej moduły były zaszyfrowane i nie dało rady zmienić ustawień, ale dziś kto wie.. Teraz wychodzą nowe wersje skryptów i może się wiele pozmieniać, także wybór pozostawiam tobie :P

szczerze - to wszyscy klna na przema - ale jak jest dobrze skonfigurowany serwis + skrypt to wszystko pieknie biega

ja ucieklem tylko przez klopoty z baza - bo pojawialy sie bledy spowodowane licznymi modyfikacjami, nie do konca przemyslanymi - ale to bylo dawno temu :P

obecnie mam jeden hosting for na przemie gdzie mam ponad 10k uu dziennie i z hostowaniem tego nie mam najmniejszych klopotow

A ja mam pytanie co do IP.B (sorry za lekkie OT)

Planuję konwersję mojego forum które teraz jest na smf`ie do IP.B

Zanim jednak to zrobię muszę mieć jasność do do przekierowania adresów. Czy istnieje jakaś możliwość, aby poszczególne adresy działów mojego forum, po zmianie na ipb jakoś automatycznie przekierowac?

mam np na smf /??dzial1 ; na ipb będzie to wyglądało /dzial1 [to tylko takie przykłady oczywiście]

chciałbym więc przekierować adres ze starego na nowy. Jest taka możliwość, czy trzeba ręcznie .htaccess edytować? A jak jest z postami, nie da się pewnie każdego postu na nowy adres przekierować?

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

• 4 tygodnie później...
vBulletin ma dużo więcej modów, bez problemu się je instaluje. Poza tym podobno jest bezpieczniejsze o konkurenta.

Minusem jest PL support, żeby znaleźć kogoś kto wykona skina pod ten skrypt jest bardzo ciężko.

O czym ty mówisz, jest vbhelp.pl, a tam conajmniej 5 osób, które wykonują style. Ja ze zleceniem wykonania stylu na swoje forum nie miałem żadnego problemu. Dodatkowo mam polski panel admina za darmo, gdzie w ipb musialbym zaplacic te 100 zl.

Co do vBulletin 4.0 z tego co pisali na vbhelp wyjdzie na początku drugiego kwartału roku 2009, czyli jakos w maju.

A jesli chodzi o pozycjonowanie to dla mnie rowniez vBulletin bije ipb na głowę... zobaczmy chociaz na fora spolecznosciowe typu peb, ajo to one zajmują pierwsze miejsca w wyszukiwarkach. Poza tym co tu duzo pisać, mowie z wlasnego doswiadczenia. Forum prowadze od 4 lat, rok temu przesiadłem się z ipb na vB, zainstalowalem kombajn vBSEO. W ciagu 4 miesiecy ruch na stronie podwoił się - to chyba cos znaczy.

• 2 miesiące temu...
Co do vBulletin 4.0 z tego co pisali na vbhelp wyjdzie na początku drugiego kwartału roku 2009

Jakoś nie zauważyłem jeszcze wydanego vB 4.0 :]

A jaki Wam wyszedł ogół kosztów przy zakupie vB?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności