Skocz do zawartości

IPB vs vBulletin

jarcow

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem się Dawpi'ego na polskim supporcie (forum.invisionize.pl) - podobno obciążenie jest bardzo podobne co w 2.3.x.

advokat - zobacz ipslink.pl (strona domowa DawPi'ego).

W Twoim przypadku lepiej stworzyć nowy theme, bo obecny jest trochę do niczego. ;)

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pytałem się Dawpi'ego na polskim supporcie (forum.invisionize.pl) - podobno obciążenie jest bardzo podobne co w 2.3.x. - odsylam do tematu na nedds.pl (Dawid przenosil na nowy skrypt)

https://nedds.pl/topic/397724-opinie-na-tem...j-wersji-forum/ - w prawie kazdym poscie pojawia sie, ze strasznie zamula - userow nie przybylo im jednego dnia

na poprzednim skrypcie mieli sporo dodatkow, po przeniesieniu na 3.0 (czysty skrypt) zdechlo - do dzisiaj nie chodzi tak jak poprzednio

Póki co można przesiedzieć sierpień na IPB 2.3, dopiero jak uporają się z tym wszystkim to pomyśli się o 3.0 :rolleyes:

A propo nedds.pl, zacytuję DawPi'ego

Czy niesie wzrost wydajności - nie odczułem. Forum nedds odczuło in minus - ale to dlatego, że włączyłem tam śledzenie nieczytanych tematów. Można to lekko poprawić zmieniając pewne tabele na innodb. Jednak to bezpośrednim rozwiązaniem nie jest. Wg mnie przy wersji 3.1, może 3.2 będzie można mówić o poprawie wydajności - jak napłyną dane z większej ilości dużych for.

ps. na przyszłość używaj znacznika quote.

Oczywiście vBulletin jest lepszy :)

Ma zdecydowanie więcej "bajerów" od ipb, no i znakomite vBSEO. Panel Administratora jest bardzo przyjazny dla oka, natomiast w IPB nie można dojść do jakiegokolwiek ładu.

vB jest starsze, i moim zdaniem jest to najlepszy skrypt forum jaki powstał

• 4 tygodnie później...

Korzystam z vBulletin i jestem bardzo zadowolony. Posiada on wiele modyfikacji, oraz wiele uproszczeń z wygodnym panelem administracyjnym.

Co do tematu to i tak ponownie wybrałbym vBulletin. Bawiłem się także w IPB i nie sprostał moim oczekiwaniom. Jedynym wielkim plusem może być to, że projektowanie themów pod IPB to czysta przyjemność natomiast aby zrobić bardzo ładny i oryginalny theme pod vB trzeba się bardzo mocno natrudzić.

Podsumowując: zewnętrznie - IPB, wewnętrznie vBulletin.

P.S Czy kupisz IPB czy vB to i tak się nie zawiedziesz = ]

Ja mam VB od może miesiąca. Pierwsze trzy tygodnie jechałem na piracie bo chciałem sprawdzić jak to będzie śmigać, a zwłaszcza obsługiwać - przekonałem się i kupiłem. Nie mogę jeszcze za dużo powiedzieć na jego temat ale wydaje mi się, że kluczową rolą jest suport. Po angielsku VB ma bardzo dobry support i dużo dodatków a w sumie większość jest darmowych, gorzej niestety jest po polskiej stronie i tu chyba lepiej jest w IPB.

Co do obciążenia serwera to sie jeszcze nie wypowiem bo jeszcze userów nie mam ;) ale już wpakowałem go na słabego dedyka, żeby nie było problemów z przenoszeniem na mocniejszy sprzęt.

Pozdrawiam

Wszyscy mowia o IPB i vB, a co z BB3?

O ile phpBB by przemo nie jest moze najlepszym skryptem, o tyle BB3 sporo wnosi zarowno do funkcjonowania jak i stabilnosci.

Sam mam obecnie dylemat co wybrac.

Mam forum na przemo i chcialem zainwestowac w IPB, ale po co?

Koszt z jakim trzeba sie liczyc to tak jak ktos wczesniej pisal kolo 2 tys. (skrypt, seo, konwer, them)

W przypadku BB3 wyniesie nas to grosze, a trzeba przyznac ze na tle innych platnych skryptow ten wychodzi na prawde dobrze.

To wszystko zależy od tego czego potrzebujesz. Jeśli prowadzisz proste forum które nie ma chociaż 15 uu dziennie to vbulletin Ci nie potrzebny, wystarczy phpbb3. Owszem moim zdaniem w porwaniu z przemo , bb3 jest dużo lepsza i wydajniejsza. Jednak nigdy nie będzie to tak funkcjonalne jak płatne vb lub ibp

Wszyscy mowia o IPB i vB, a co z BB3?

O ile phpBB by przemo nie jest moze najlepszym skryptem, o tyle BB3 sporo wnosi zarowno do funkcjonowania jak i stabilnosci.

Sam mam obecnie dylemat co wybrac.

Mam forum na przemo i chcialem zainwestowac w IPB, ale po co?

Koszt z jakim trzeba sie liczyc to tak jak ktos wczesniej pisal kolo 2 tys. (skrypt, seo, konwer, them)

W przypadku BB3 wyniesie nas to grosze, a trzeba przyznac ze na tle innych platnych skryptow ten wychodzi na prawde dobrze.

Ja właśnie wyszedłem z takiego założenia, że mam w planach prowadzić forum z dziedziny, która mnie bardzo interesuje i nie stawiam tego jako sposób na zarobek tylko na hobby dlatego temat jest nie na kilka miesięcy tylko mam nadzieje na lata i dlatego chce pominąć później uciążliwe konwersje i w dodatku kosztowne. Dziś jestem świadkiem kilku konwersji na IPB z darmowych skryptów i o ile przerzuciło wątki, użytkowników to cała reszta kuleje - linki w postach nie pasują, wyszukiwarka kiepsko szuka stare posty no i bitwa z użytkownikami, że ciągle coś nie działa. Wiadomo, że takie skrypty dostosowuje się tygodniami, miesiącami, latami idąc razem z nowościami jakie wychodzą. Użytkownicy się przyzwyczajają i później mega narzekania a dla ciebie kupe siwych włosów na głowie. Że nie wspomnę, że trzeba wydać jednorazowo dużą kasę na skrypt, skórkę, konwerter, zmiany i pewnie jakąś pomoc techniczną jeśli będzie to coś dużego - itp. Gdzie wcześniej to wszystko rozłożyło się dosyć szeroko w czasie. Każdy pewnie jak zaczynał to skórka była standartowa a z czasem się dostosowywało wszystko i tworzyło unikalny Layout.

Więc uważam, że jeśli ktoś planuje nie kończyć na 50 użytkownikach tylko rozwijać się to warto pomyśleć od razu o dobrym skrypcie aby uniknąć później problemów jakie są z przejściem - choć zdaje sobie sprawę, że ciężko to przewidzieć bo pewnie większość nie planowała, że się cokolwiek rozkręci a się rozkręciło. Ale warto chyba taką analizę przeprowadzić.

Natomiast jeśli ma być to wąskie grono użytkowników to faktycznie nie ma co inwestować kasy tylko skorzystać z darmowych skryptów.

Pozdrawiam

wyciore - zgadza sie jesli ktos planuje zabawe na lata nie powinien sie zastanawiac dlugo - to sie oplaci

co do konwersji to konwertowalem dosc spore forum z przema na ipb i nie bylo klopotow - wszystko dzialalo poprawnie (tak jak na IPB powinno dzialac - nie mowimy tutaj o udogodnieniach, jakie zniknely z przema)

ale podkreslam, jesli ktos planuje zabawe na dluzsza mete polecam zakup skryptu na starcie

przy konwersji gorsze od problemow technicznych sa przyzwyczajenia ludzi

• 1 miesiąc temu...
vBSEO kosztuje kupe forsy, zwłaszcza jeśli się patrzy, że jest dodatkiem. Cena tego dodatku dorównuje skryptowi zasadniczemu (150$ kontra 180$)

jeżeli chcesz mieć profesjonale forum to niestety trzeba zapłacić, ale jeżeli podchodzisz na poważnie do startu swojego forum to powinieneś być przygotowany na taki wydatek na starcie

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności