Skocz do zawartości

Jaki monitor?

ilgesu

Rekomendowane odpowiedzi

Umówmy się, że bad pixeli można nabawić się w monitorze każdej firmy, no i trzeba mieć pecha :) Bardzo się tego bałem przed kupnem swojego pierwszego lcd dzięki lekturze forów, przez parę lat mam do czynienia w pracy/domu z kilkoma lcd Philipsa i Samsunga (różne wielkości, różne półki cenowe) i nic. 0 bad pixeli. No ale ponieważ strzeżonego... przyjrzyj się przede wszystkim warunkom gwarancji i wymiany. Matryca PVA, jeżeli nie bawisz się w grafikę to (moim zdaniem ) przesada, "ciekawe" kolory lcd będziesz widział przez może tydzień - o ile przechodzisz z CRT; później się przyzwyczaisz. Wielkość - muszę powiedzieć, że fajnie się pracuje na czymś >21"

Wielkość - muszę powiedzieć, że fajnie się pracuje na czymś >21"

Ja mam panoramę 20 cali Samsunga (T200) i szczerze nie wyobrażam sobie za bardzo pracy na większym monitorze. Siedząc przy biurku wzrok obejmuje mi akurat cały monitor. Nie jest tak, że przy dużych przekątnych wzrok będzie się męczył mając przed sobą jedynie dużą taflę wyświetlacza, którą ciężko ogarnąć w całości? Nie pracowałem nigdy przy większych przekątnych.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Jak przedmówca, ja korzystam z 17" Samsung SyncMaster 173P plus , jest to poprostu cudo, kupiłem z jakieś promocji w Vobisie i służy już pare lat...

Zawsze można trafić na bad pixele, zdarza się, jeśli firma jest solidna to wymieni monitor na nowy...

Matryca PVA, jeżeli nie bawisz się w grafikę to (moim zdaniem ) przesada, "ciekawe" kolory lcd będziesz widział przez może tydzień - o ile przechodzisz z CRT; później się przyzwyczaisz.

Ja pracuje na monitorach NEC z PVA 19" 4:3. Mojego modelu już nie ma w sprzedaży ale mogę tą firmę polecić. Gwarancja door to Door i 1 pixel baz = wymiana.

Co do kolorów i "przyzwyczajenia się" do nich to oczywiście, że po jakimś czasie już tego nie widać.

Za to jak ktoś do mnie przychodzi i siada przed monitorem to zawsze zauważa, że te kolory mam lepsze niż na Samsungach, iiyamach czy innych monitorach.

Ostatnio mój kumpel chciał się ze mną zamienić na Samsunga 24", więc coś w tych kolorach jest..

Jedna uwaga, ja przyzwyczajałem sie do tego monitora około miesiąca a oczy miałem takie, że wampiry by się ich nie wstydziły.

Kombinowałem z różnymi kolorami za monitoremm jasność i kontrasc na minimum itp itd.

Dopiero pomogł mi program serwisowy do zmiany mocy lamp. Zacząłem od 30% mocy nominalnej i powoli zwiększałem aż oczy mi sie przyzwyczaiły.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Ja z LCD od wielu lat kupuję tylko firmę LG. Od roku mam panoramę 20 cali, ale dochodzę do wniosku, że do codzienniej pracy jest dla mnie za duży. Fajnie mi się pracowało na 19 calach, ale miałem wtedy 4:3. Teraz wzrokiem trzeba latać po monitorze. Przez cto wzrok się męczy, a jak się on męczy to głowa zaczyna boleć.

Trochę mnie dziwi fakt, jak niektórzy piszą, że wielkość obszaru roboczego zależy od ilości cali. Muszę przyznać, że są w błędzie, ponieważ wielkość zależy od rozdzielczości.

Okulary z antyrefleksem mam ale szczerze to nic one nie dają.

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

Chciałbym dopisać się do grupy posiadaczy SyncMaster 173P plus. :)

Teraz jak bym kupował to wybrałbym matrycę PVA 22-24 cale i nie patrzył na tanie monitory.

Sama matryca nie wyświetli poprawnie kolorów, jeśli elektronika i software będą złe. Dlatego warto zobaczyć jak monitor wypada w testach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności