Skocz do zawartości

freeglobes by pixel

pixel

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że znasz ledwo podstawy php.

Nie daj się wyprzedzić konkurencji! Dodaj i promuj swoja stronę w następujących katalogach:

Amismedica.pl - zbiór ciekawych stron - PR 4

Danuta.com.pl - zbiór wartościowych stron - PR 3

Alustar.pl - katalog z gwiazdami - PR 2

Zapraszam do dodwania wpisów!

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że znasz ledwo podstawy php.

mykuss - udowodnić ci tego nie dam rady bo niby jak...

Ale ja nawet podstaw nie znam :-( - musisz uwierzyć na słowo.

Co nie znaczy, ze nie znam się na programowaniu jako takim... umiem programować w kodzie maszynowym (czy ktoś jeszcze wie co to), Asemblerze, Pascalu, C/C++, ABAPie... nawet javy nie znam ani javascript... Patrzę jak coś jest zrobione, jak wygląda składnia i jadę 'na czuja'...

ale powiem ci, że akurat freeglobes jest sensownie skonstruowany... np. taki hurricane to wewnętrznie słabizna jakich mało... mam na tym katalog i chyba skonwertuję go na freeglobsa, bo wyłączyć to byłoby nie fair wobec zgłaszających. pewnie tego nie zrobię, bo zmienią się linki zewnętrzne...

Pytanko do was - stawiam na rejestrację i logowanie się... wiem, że to może być upierdliwe ale daje też minimalne korzyści.

Można zrobić, że kolejne moje katalogi korzystają z tej samej bazy userów (rejestracja w jednym dostęp do wszystkich) - miałoby to sens?

no i artykuły - widzielibyście sens publikacji tego w katalogu? (bo może nie ma sensu dorabiać tej opcji dostępnej dla userów)

Polecam blog o podróżowaniu. Relacje z wypraw, zdjęcia, filmy, porady.
Zapraszam na relację z wyprawy do Namibii i Botswany.

pixel rejestracja i logowanie na pewno może powstrzymać jednorazowe wpisy (nie każdy chcę się rejestrować jednorazowo). Jednak dla osób posiadających więcej stron bądź zajmujących się pozycjonowanie to może być nawet spory plus. Dla moderatora/administratora, który ma jeden panel dla wszystkich katalogów to już ogromny plus. Trzymam kciuki za powodzenie :P

• 2 tygodnie później...
no i artykuły - widzielibyście sens publikacji tego w katalogu? (bo może nie ma sensu dorabiać tej opcji dostępnej dla userów)

trochę odgrzewam temat aby nie mnożyć wątków...

obrobiłem się z bieżączką katalogową i myślę co by tu ulepszyć :-)

tak sobie myślę czy jednak mieszanie artykułów z wpisami stron ma sens?

Rozumuję tak - że dla katalogu dłuższe teksy są korzystniejsze... linki (jeśli są) wychodzą z treści a nie tytułu... tekst ma formatowanie itp

ale czy ktoś będzie chciał (poza mną) dodawać teksty do katalogu? przykład --> pierwszy tekst o katalogu firm

chcielibyście? może opisy produktów i usług do katalogu firmowego?

a czy widzielibyście sens zapłacenia paru złotych za takie coś? [dorobić trzeba a i moderacja 'bardziej zaawansowana']

?

btw - uaktualnił się PR wczoraj... załapałem się na podwyżki :-)

• 2 miesiące temu...

kolejne nowości :-)

1. na początek mały tip - może nie jest to odkrywcze ale może komuś się przyda.

na stronie https://www.mypagerank.net/service_seostats_index (i pewnie setce innych) można wygenerować sobie statystyki...

niby nic odkrywczego - ale nie zawsze chcemy to pokazywać szerokiemu gronu (bo wyniki słaba, bo nie chcemy linka 'oddawać' itp).

tip polega na tym, że te statystyki mozna umieścić sobie w panelu admina i się nimi cieszyć :-)

zmodyfikować trzeba plik /themes/admin/admin_panel.html

-----

2. poprawiłem dodawanie stron premium.

na ekranie pośrednim można wpisać adres strony i wybrac opcję z pobieraniem meta lub bez. niestety przy opcji bez do kolejnego ekranu nie przenosił się wpisany url

spowodowane jest to użyciem dwóch formularzy na stronie - adres url jest w pierwszym a przycisk "dodaj bez meta" w drugim formularzu.

za pomocą JS można skopiować zawartość pola url pierwszego formularza do formularza drugiego.

-----

3. Wprowadziłem multikody :-)

stadko katalogów urosło i trzeba zadbać o ergonomię usera - po co ma klikać osobne SMS jak może jednym strzałem kupić multikod na 5, 10 lub 15 użyć.

na razie ekrany zakupu są w https://katalog.4dev.pl/multikod.html ale jak tylko potwierdzi się poprawne działanie to spropaguję na pozostałe katalogi.

Obsługa multikodów jest natomiast we wszystkich moich katalogach - czyli np. mając kod 5 krotny można dodać 5 stron do 5 wybranych katalogów, lub dodać do 3 a w 2 wybrac promocję, lub wykorzystać wszystkie w jednym katalogu etc... Klient nasz Pan - sam wybiera... :-)

zobaczymy jak to się sprawdzi... na razie płaci sie za to przelewem ale Dotpay wprowadził SMS za 25zł więc będą jak znalazł na np. 7 kodów :-)

technicznie:

kody są dopisywane do tabeli kodów w momencie akceptacji płatności przez dotpay (dotpay generuje i 'wydaje' kod). Każdy katalog sprawdza we 'wspólnej' bazie czy użyty kod tam widnieje, czy był juz uzywany - jeśli jest i nie był uzywany - określany jest czas życia... potem kod jest zużywany a licznik użyć zmniejszany.

Aby zapanować nad ew. błędami i reklamacjami - każde odpytanie o kod jest rejestrowane w innej tabeli (kto, skąd, o której, z jakiego katalogu itp)

aby nie mieszać w wątku technicznym - w osobnym "promocyjnie" poproszę o testy...

miłej nocki...

ps. teraz to już tylko mały krok do programu partnerskiego i całej sieci katalogów :-) :-) :-)

• 4 miesiące temu...

Mam problem z krzakami w mailach. Napisałeś:

kolejne poprawki to kodowanie - w szczególności maili - z wielu katalogów dostaję wpis bez polskich liter. kończy się tym, ze nie mam pewności czy dobrze wkleiłem i wchodzę sprawdzić jak wygląda :-)

Wszystkie pliki w language/polish/mail są kodowane w utf-8. W conf/config php też jest utf-8. Cała strona pięknie wyświetla ogonki. Jedynie w mailach są krzaki. Co jeszcze trzeba by zrobić?

Mam problem z krzakami w mailach.

Wszystkie pliki w language/polish/mail są kodowane w utf-8. W conf/config php też jest utf-8. Cała strona pięknie wyświetla ogonki. Jedynie w mailach są krzaki. Co jeszcze trzeba by zrobić?

sprawdź żródło maila, które przychodzi do ciebie (potwierdzenie zgłoszenia etc) - zapewne tam masz jest źle ustawione kodowanie...

potem odszukaj tego kodowania w zawartości plików twojego freeglobes...

jako jeden z plików znajdziesz /class/class.mailmanager.php

tam ustaw poprawnie kodowanie.

sprawdź żródło maila, które przychodzi do ciebie (potwierdzenie zgłoszenia etc) - zapewne tam masz jest źle ustawione kodowanie...

potem odszukaj tego kodowania w zawartości plików twojego freeglobes...

jako jeden z plików znajdziesz /class/class.mailmanager.php

tam ustaw poprawnie kodowanie.

Dzięki za radę, zrobiłem tak jak piszesz. Po zmianie w mailmanager widać że w źródle maila charset jest ok ale tekst dalej wyświetla krzaki:

Subject: [Katalog | dfsdfsdf.pl] zgĹoszenie od .......
MIME-Version: 1.0
Content-type: text/html; charset=utf-8
From: dafsdfsdf@gmail.com
Message-Id: <20091012101216.BD3434910C@90plan.ovh.net>
Date: Mon, 12 Oct 2009 12:12:16 +0200 (CEST)

<p>Witaj</p>

<p>KtoĹ dodaĹ nowÄ stronÄ do Twojego katalogu.</p>

<p>Informacje o zgĹoszenej stronie :<br />

Kiedy wysyłam maila poprzez zakładkę kontakt w ogóle w źródle nie ma charset, ale krzaki też są.

Mam dokładnie to samo z polskimi literami - krzaki w emailach.

Widać, że email jest generowany z wartości wpisanej prawidłowo (bo się prawidłowo wyświetla oraz prawidłowo wychodzi rssem) a jednak mimo sprawdzenia i wszystkich poprawek o których tu czytałem to w mailach mam krzaki ;).

Sprawdziłem też kompatybilność bazy mysql i też mam prawidłowo ustawione kodowanie:

System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże ;)

Mam dokładnie to samo z polskimi literami - krzaki w emailach.

Widać, że email jest generowany z wartości wpisanej prawidłowo (bo się prawidłowo wyświetla oraz prawidłowo wychodzi rssem) a jednak mimo sprawdzenia i wszystkich poprawek o których tu czytałem to w mailach mam krzaki :jezyk1:.

Sprawdziłem też kompatybilność bazy mysql i też mam prawidłowo ustawione kodowanie:

System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże :P

Ja już włosy wyrywam. Wszystko mi śmiga na utf-8 oprócz wysyłanych maili. Kiedy w /class/class.mailmanager.php ustawię iso-8859-2 i szablony maili tak samo przekonwertuję to ogonki w mailu wyglądają ok. Kiedy to wszystko ustawię na utf-8 zawsze krzaki.

Ja już włosy wyrywam. Wszystko mi śmiga na utf-8 oprócz wysyłanych maili. Kiedy w /class/class.mailmanager.php ustawię iso-8859-2 i szablony maili tak samo przekonwertuję to ogonki w mailu wyglądają ok. Kiedy to wszystko ustawię na utf-8 zawsze krzaki.

Czy to znaczy, że masz wszystko kodowane na utf-8 ale możesz emaile wysyłać poprawnie korzystając z iso ?

Czy w takim przypadku elementy pobierane automatycznie (np: tytuł katalogu) są bez krzaków ?

Dla mnie by to było wystarczającym rozwiązaniem :),

Pozdro,

Robert

No dobra ;) z emailami sobie poradziłem częściowo tzn:

treść wyświetla się prawidłowo. U mnie źle jednak wpisane było kodowanie w class.mailmanager

powinno być tak:

$headers .= 'Content-type: text/html; charset=UTF-8' . "\r\n";

niestety nadal temat (subject) jest w krzaczkach - tego już zupełnie nie kumam dlaczego :(

nie wiem czy nie powinien się znaleźć tu dodatkowy wpis o subjectcie - ? Zupełnie się nie znam :) wszystko robię na czuja.

Pozdro,

Robert

:) OK z polskimi literami poradziłem sobie sam.

Mam pytanie dotyczące freeglobes z innej mańki.

W narzędziach google mam informację

Błędy indeksowania:

Blokowany przez plik robots.txt 1

Co to oznacza ? po kliknięciu dostaję stronę logowania użytkownika do mojego katalogu.

Pozdrawiam

Robert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności