Skocz do zawartości

Gdzie szukacie programistów?

piotrostr

Rekomendowane odpowiedzi

"niezbyt rozbudowane" należy odczytać jako: tanio, szybko i na wczoraj a klient będzie marudził bo przecież on chce "niezbyt rozbudowane"

To zależy od osoby :) Jak ktoś siedzi jako tako w branży to nawet bez kodowania wie mniej-więcej na ile coś jest rozbudowane

Niekiedy specyfikacja to, "możliwość umieszczenia video w profilu" a niekiedy opis każdej pierdółki

To należy odczytać jako "powiedz mi co a ja to zrobię, przecież jestem koderem i znam standardy i jak klient będzie marudził to odwrócę kota ogonem i jeszcze mi dopłaci". Widzisz, nie wsadzajmy wszystkiego do jednego worka, z jednej i drugiej strony zdarzają się przekręty :)

na odesku

Dzięki wielkie, dopisuję do listy wyżej. Szkoda że nie udało nam się uniknąć rozmowy o cenach/zachowaniu marudnych klientów, ale liczyłem się z tym :)

Ja osobiście już znalazłem, dzięki PiO, więc tutaj też warto zajrzeć :)

Ostatnio na blogu:

Tania alternatywa dla xrumera

To jak się ma programista zabezpieczyć skoro zaliczki odpadają?

Takich zleceń się po prostu nie przyjmuje. Jak ktoś zaczyna kombinować to po prostu dziękuję, do widzenia.

Co do "niezbyt rozbudowane": dodałbym "bardzo proste", ew. "niewiele funkcji" po czym okazuje się, że to kombajn, a za pojęciem niewiele funkcji kryje się np. forum, grupy, profile z miliardem rzeczy itp. Dlatego ja zawsze mam umowę + załącznik z wyszczególnieniem funkcjonalności. Klient wie na czym stoi, a i ja wiem co jest do wykonania w ramach zlecenia. To ważna sprawa też z innego powodu: większości w trakcie prac coś się przypomina, tudzież zmieniają swoje koncepcje lub, o zgrozo, wymieniają kolejne funkcje z hasłem "a to chyba jest standardem" :)

Im bardziej szczegółowo określi sie przed "robota" co ma byc zrobione tym potem łatwiej dochodzić swoich praw. I to sie tyczy praktycznie wszystkiego czy zlecamy kopanie studni głębinowej czy tez produkcje dedykowanych układów fpga przez AMD.

A to chyba nie problem na dwóch kartkach napisać w punktach co ma być zrobione ? Inna sprawa ze masa zlecajacych nie wie czego chce i to jest problem,ale takich nalezy unikać.

E tam, zawsze warto spisać umowę, nawet jak to małe zlecenie. Jak ktoś chce kombinować, często widmo umowy go przeraża i rezygnuje. I nigdy nie warto dawać zaliczek - jest po to umowa. No chyba, że strona wykonująca zlecenie ponosi duże koszty, przykład - wykonujemy witrynę www dla klienta, który życzy sobie aby np. wykorzystać w niej konkretne zdjęcia czy też inne materiały, które musimy kupić do realizacji zlecenia. W takim przypadku, koszt płyt ze zdjęciami dochodzą nawet do 6 tys. pln. Nie ma mowy aby nie wziąć wtedy zaliczki celowej.

Maximus Marius: taaaa, skąd ja to znam - "Panie, ja na robieniu stron się nie znam, ale konkurencja ma więc ja też chcę. Jeszcze nie wiem co tam do końca będzie, ale ważne aby witryna żyła, żeby się tam ruszało....." :P

tourpages_baner.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności