Skocz do zawartości

Blogi a zaplecze

EERIE

Rekomendowane odpowiedzi

Czy waszym zdaniem blogi nadają się na zaplecze? Chodzi mi o to, że treść nowego artykułu pojawia się nie tylko w danym post'cie, ale także na stronie głównej, spisie post'ów z danej kategorii, z danego roku, miesiąca, dnia. W efekcie tego ta sam treść, nawet jeśli jest unikatowa, pojawia się w obrębie jednego serwisu kilka razy. Jak to się ma do DC (duplicate content)? Czy linki z takiego zaplecza (blogów) mają mniejszą wartość?

EERIE

lepiej dmoza jeśli to ma być coś kreatywnego ;P

Duplicate się tworzy w przypadku dwóch identycznych stron (w sensie 2 różne domeny i ta sama treść). Jeśli masz na blogu archiwum to z zasady wygląda ono inaczej niż np strona główna bloga bo archiwum jest z okresu jakiegoś czasu a strona główna bloga to np ostatnie 10 postów także nie ma duplicate content. Co innego gdybyś stworzył 2 takie same posty to jest możliwość że któryś z nich albo się nie zaindeksuje albo wyleci.

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

Czyli jeśli indeksuje mi identyczną treść artykułu na kilku podstronach bloga jednocześnie (post, strona główna, kategoria, itd.), to wszystko jest ok? Mogę się dopiero martwić, gdy nie będzie chciało wszędzie indeksować?

A jak jest z takim duplikowanie treści, jeśli występuje w obrębie pozycjonowanego serwisu? Domyślam się, że jest analogicznie... Tyle że w wynikach wyszukiwania pojawia się ta z podstron z daną treścią, która ma według wyszukiwarki największą wartość.

EERIE

@EERIE do Wordpress'a powstało masę wtyczek SEO, jak i sporo osób o tym pisało, między innymi Mariusz na swoim blogu.

Jeśli wszystko dobrze poustawiasz nie będzie żadnego DC,

wystarczy nie publikować całych artykułów wszędzie, tz. w kategoriach, tagach itp.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

czyli wystarczy wykorzystać excerpt (wyświetlać tylko wstęp), są nawet wtyczki które pozwalają Ci regulować ilość znaków wstępu. Domyślnie w excerpt nie ma linków, ale można to zmienić wykorzystując wtyczkę Advanced Excerpt

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Tylko podstrony składające się głównie z linków bez treści chyba łatwiej do SI wpadają. Oczywiście też jest to jakieś rozwiązanie pomagające uniknąć DC, tylko po co tak strasznie go unikać? Miliny blogów działają w ten sposób i nic im nie jest.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Masz rację, ja nigdy nie zmieniam archiwum bo google nie jest na tyle głupie żeby wpisy w archiwum traktować jako DC dlatego bym się tym nie przejmował. Jeśli ktoś mimo wszystko chce się zabezpieczyć to może to prosto rozwiązać np tak jak napisałem ja czy przez wtyczki jak Mar zauważył.

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

Masz rację, ja nigdy nie zmieniam archiwum bo google nie jest na tyle głupie żeby wpisy w archiwum traktować jako DC dlatego bym się tym nie przejmował.

Czyli jeśli treść się powtarza na podstronach, ale jest wszędzie prawidłowo indeksowana, to mogę tak zostawić? Czy jednak jest tak, że pomimo prawidłowej indeksacji maleje wartość takiego zaplecza bądź pozycjonowanej strony?

EERIE

Ale pod jakim względem ma maleć ta wartość? Na czym Ci zależy na site?

Co do prawidłowego indeksowania, prędzej czy później duplikaty wylecą jak nie z indeksu to na pewno do suplementu, dlatego warto poświecić 5minut na skonfigurowanie WP by się tym nie martwić.. nie uważasz? A jak? Wyżej napisane już kilkakrotnie.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności