Skocz do zawartości

Koniec kampanii Adwords - filtr na wyniki organiczne?

elpav

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero teraz skojarzyłem, że te 2 fakty mogą być powiązane, więc chciałbym zapytać czy ktoś już miał taką sytuację?

Strona firmowa, świetnie zoptymalizowana, cały czas w top10 na około 40 pozycjonowanych fraz.

Na początku lutego postanowiłem się pobawić, wykorzystałem kupon na adwords i zrobiłem małą kampanię dla strony. Wyniki mnie zbytnio nie zadowoliły, więc nie dopłacałem już do interesu i kampania zakończyła się 20 lutego. 25 lutego dostałem filtr na wszystkie pozycjonowane frazy (wszystkie frazy z top10 na około 130-140 pozycję).

Teraz pytanie: czy to dlatego że przestałem płacić i Google mnie zachęca, w swój pokrętny sposób do tego żebym ich trochę wspomógł, czy może ktoś z adwords przy standardowym sprawdzaniu konta, spojrzał na stronę, a raczej linki prowadzące i postanowił przekazać sprawę dalej?

a może oba fakty nie mają ze sobą nic wspólnego?

Dzięki za rzeczowe odpowiedzi.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Odpal kampanię jeszcze raz i zobacz czy coś się zmieni. U mnie był już jeden zbieg okoliczności, w którym tuż po rozpoczęciu kampanii filtr odpuścił ;-)

slyszalem od znajomego podobna historie. jedna ze stron tez poleciala. dziwny zbieg okolicznosci. byla w top3, kampania adwords za 2k pln skonczyla sie i polecialo wiekszosc fraz (nie wszystkie). niemniej z tego co widze to duzo tych zbiegow okolicznosci.

ps. frazy wrocily po kilku tygodniach bez rozpoczyniania nowej kampanii.

pozycjonowanie - interwencja

również mi przytrafił się podobny zbieg okoliczności, frazy po około 3 miesiącach wróciły, nie dociekałem wtedy i nie łączyłem tego z adwords bo akurat był to czas kiedy filtry dość ostro się na siliły i myślałem że to przypadek, jednak nie da się ukryć że taka sytuacja mi się przytrafiła dokładnie 3 dni po skończonej kampani adwords

Ja również miałem taką sytuację (kiedyś o tym pisałem)....

Dodatkowo w ostatnim czasie miałem jeszcze inną sytuację:

Strona pozycjonowana na 4 hasła, dwa z nich prawdopodobnie w filtrze jakimś osadzone.

W momencie wykupienia adwords filtry puściły i hasła wskoczyły wysoko....

Teraz budżet się kończy i hasła znowu opadają......

Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy też nie, ale dziwne to jest.

Marketing w sieci - da się ?

To ich cyrk i ich małpy. Jakbym chciał sobie zwiększyć zyski z Adwords to dokładnie w ten sposób "zachęcał bym" do kontynuacji kampanii. Wiadomo, że chodzi o siano.

Wnioski: robić strony zgodnie z wytycznymi Google dla webmasterów, nie podpinać strony pod ich narzędzia, nie kupować adwords, ale jak już to nie przerywać kampanii :)

• 2 tygodnie później...

No i dzisiaj Google powitało mnie znowu w top10 na każdą frazę na która był filtr.

Czy to przez requesta - w którym napisałem coś w stylu "olaboga, ludzie przestali odwiedzać moją stronę, co się dzieję", czy przez wznowienie adwordsa - nie mam pojęcia.

Filtr - 24.02.2009 - 19.03.2009

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności