Skocz do zawartości

Kodowanie bazy

THI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem małą przerwę i wyszedłem z wprawy :D

Mam baze forum (phpbb2 przemo) na dysku. Jak podejrzę plik to w niej są polskie znaki (ł,ą, itp.), po wgraniu na serwer (cal.pl) i podpieciu pod skrypt phpbb2 by pszemo wyświetlają mi się zamiast niektórych liter (ł,ź,ć) dwa znaki zapytania, a przy innych dziwne krzaczki Ä?

Jak zrobić tak aby po wgraniu bazy były polskie znaki :)

Jest jakiś software do tego ?

Nie mam możliwości ponownego exportowania bazy.

Potrzebuje polskich znaków ponieważ chcę skonwertować forum na inny skrypt, a tam też dziwne krzaki.

Pozdrawiam

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

najwieksze prawdopodobieństwo jest takie ze baze masz zakodowana w kodowaniu windows cp1250/win1250

a baz danych jest albo latin2 albo utf8

rada: konwersja programem do innego kodowania (tego co ma baza) i po sprawie , program sie nazywa jak ptak

Jakie masz kodowanie skryptu*, kodowanie bazy*** i kodowanie pliku z bazą**?

*dodajesz po połączeniu z bazą "SET CHARACTER SET latin2" lub "SET CHARACTER SET utf8"

** "...ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=cp1250 ..." lub "...ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8..."

***ustawiasz odpowiednio za pomocą phpmyadmin

nihil fit sine causa

Mam baze forum (phpbb2 przemo) na dysku. Jak podejrzę plik to w niej są polskie znaki (ł,ą, itp.), po wgraniu na serwer (cal.pl)

1. Sprawdz jakie masz kodowanie w bazie na swoim komputerze

2. exportuj bazę do pliku (tylko zapisz plik w takim samym kodowaniu jak w bazie)

3. Ustaw takie samo kodowanie w phpmyadminie na cal.pl i importuj dane z pliku.

Powinno działać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności