Skocz do zawartości

Obrazki na serwerze zewnętrznym zżerają więcej transferu?

Dzidek794

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Troche noobowskie pytanie, ale właśnie na nie nie znalazłem odpowiedzi. Załóżmy, że mam galerie tapet. Czy lepiej jest je trzymać na serwerze, w którym jest strona czy może na drugim osobnym? I tu moje pytanie, z którego serwera będzie pobierało transfer? Logicznie wnioskując z tego drugiego, bo przecież to na nim znajdowały się tapety, ale gdzieś przeczytałem, że właśnie jest na odwrót. Jak to jest? :)

Pozdrawiam

trzymaj tam gdzie masz więcej transferu, lepiej trzymać na lokalnym bo szybciej, ale jak zaczną przeglądać to dużo transferu zjedzą, ludzie też trzymają na serwerach zdjęć, typu imagehack, ale to wydłuża czas ładowania.

Podsumowując:

trzymasz u siebie zjada tobie

trzymasz na innym serwerze, zjada z tamtego serwera,

sygnaturka.png

Ja do zdjęć mam wykupiony osobny serwer ponieważ imageshock czy fotosik, itp są strasznie obciążone przez miliony użytkowników, dlatego nie mogę polegać na serwisach, przez które częste przymulenie serwera odbije się na moim forum. Korzystając z darmowych hostingów zdjęć należy mieć na uwadze to jak często się one zwieszają lub kiedy pracują dużo wolniej, bo od tego uzależniona jest prędkość naszego forum/strony, itp.

I jeszcze jedna rzecz to optymalizacja zdjęc czego ludzie na darmowych hostingach nie robią, a to samo zdjęcie może zajmować 5 razy mniej miejsca a co za tym idzie szybciej się wczytywać. Ja dbam o to wszystko, aby serwis chodził jak należy.

Jest jeszcze jedno pytanie:

Na drugim serwerze bedą tylko pliki graficzne i komunikacja (w przypadku grafiki) bedzie przebiegać pomiędzy: przeglądarka kienta - serwer z grafiką?

Czy może skrypty z pierwszego serwera bedą się odwoływać do drugiego serwera: np pobieranie coś z bazy, odczyt wielkości plików graficznych itp ?

ps

zoozool

Twoja kampania reklamowa zmusza mnie do przewijania okna tego forum w poziomie :)

.

Jeśli serwer zdjęć jest mniej więcej w podobnej odległości co serwer główny i wydajności łącza są porównywalne user w zasadzie nie powinien widzieć różnicy. Co innego jeśli mamy zdjęcia np. w stanach [pingi po 140 ms] wtedy będzie różnica zwłaszcza dla serwisów bogatych w elementy graficzne.

Planując własny serwer plików graficznych powinniśmy zainstalować na nim bardziej wydajne niż apache oprogramowanie serwera HTTP np lighthttp.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności