Skocz do zawartości

Google odwiedza stronę, ale jej nie indeksuje...

goncjusz

Rekomendowane odpowiedzi

mam pewien problem, robo Google odwiedza stronę, ale jej nie indeksuje... Widzę to w statystykach serwisu, że odwiedził stronę, ale nie pobrał żadnych danych (pokazuje 0 kb, podczas gdy w innym serwisie, który tworzyłem, w tym samym module statystyk jest widoczne, ze google generuje ruch - widać to w dziesiątkach MB). Czy ktoś może wie, w czym może być problem? Na stronie głównej (www.menos.com.pl) umieściłem statyczne odnośniki, więc nie mam pojęcia, dlaczego nie chce po nich "pójść" i zindeksować witryny.

Z góry dzięki za pomoc.

zapisana kopia jest z dnia 9 V 2005

w kodzie zachowanej strony masz pustke pomiedzy <body> i </body>

nie wiem, jak dlugo wisiala taka pusta strona, ale byc moze google uznal, ze nie warto czesciej ja odwiedzac bo po prostu nic na niej nie ma...

inna sprawa, ze z wlaczona obsluga js, gdy chce podejrzec kopie nastepuje przekierowanie na nieistniejaca strone menos.com.pl/index_big.html

kopia tego index_big.html istnieje

usun te przekierowania.

zapisana kopia jest z dnia 9 V 2005

w kodzie zachowanej strony masz pustke pomiedzy <body> i </body>

nie wiem, jak dlugo wisiala taka pusta strona, ale byc moze google uznal, ze nie warto czesciej ja odwiedzac bo po prostu nic na niej nie ma...

inna sprawa, ze z wlaczona obsluga js, gdy chce podejrzec kopie nastepuje przekierowanie na nieistniejaca strone menos.com.pl/index_big.html 

kopia tego index_big.html istnieje

usun te przekierowania.

Dzięki, teraz wszystko jasne (prawie). Poprzednia strona była zrobiona całkowicie we flashu stąd pewnie pustki między znacznikami body. Z tego co piszesz wynika, że google na nową stronę jeszcze nie trafił, tymczasem ostatnia wizyta robota na stronie datowana jest na 23 czerwca 2005. Jestem ciekaw co się stało... czyżby szukał strony poprzedniej i pliku index_big.html? Jak go zmusić żeby wchodził na www.menos.com.pl?

Dodałem stronę ponownie do Google oraz zmodyfikowałem jej wpis w katalogu DMOZ. Mam nadzieję, że to pomoże.

BTW: Jak to wszystko sprawdziłeś?

Pozdrawiam

Jak to wszystko sprawdziłeś?

Firefox + rozszerzenie Gcache

dalej jest to przekierowanie, sprawdz - to powinno pokazac kopie zapisana przez google:

https://216.239.59.104/search?hl=pl&ie=ISO-...aj+w+Google&lr=

a finalnie trafiam na menos.com.pl/index_big.html gdzie jest 'The requested URL /index_big.html was not found on this server.'

ja bym wywalil wszystkie te javascripty, oczyscil kod strony... no i oczywiscie dodawal linki i czekal na robota.

póki co javascriptu nie wyrzucę, poza tym raczej nie przeszkadza on w indeksacji, ponieważ umieściłem tam statyczne linki także oprócz dynamicznych. Przed chwilą skorzystałem z możłiwości, jakie daje Google - kasowanie strony, czeka się kilka dni, skasowałem tą: https://www.menos.com.pl/index_big.html

no i zobaczymy jaki będzie ekefkt.

Linki już dodałem, a co do kodu, to co tam jest do oczyszczania? Strona spełnia wszystkie standardy W3C obejmujące HTML Transitional 4.01.

hehe psox ja nie mówię że się czepiasz ;) Rozumiem że chodzi o to że TY wolisz używać wartsw a ja staroświeckich tabelek :lol: ? Sam chciałbym używać warstw ale jeszcze się tego nie nauczyłem, coś ciężko mi to szło jak próbowałem, chyba że trafiłem na kiepski kurs.

A myślisz że to też ma znaczenie w pozycjonowaniu, jeśli strona jest na warstwach albo na tabelach? Warstwy do pozycjonowania lepsze?

dzieki warstwom i css mozesz np umiescic blok tekstu, ktory w przegladarce tkwi gdzies w srodku strony blisko poczatku sekcji <body>

2ga sprawa - zwiekszenie stosunku ilosci tresci do kodu

Oddzielenie wyglądu od treści zwiększa stosunek ilości informacji do ilości kodu, sprawiając, iż dokumenty oparte o CSS są lepiej przystosowane do skatalogowania przez systemy indeksujące, co podwyższa ich pozycję w wynikach wyszukiwania.

żródło: https://natolin.net/standardy/why-web-standards.html

zobacz też tutaj

https://www.forum.optymalizacja.com/sutra51836.html#51836

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności