Skocz do zawartości

Reklamy dopasowane do zainteresowań użytkowników

sanczer

Rekomendowane odpowiedzi

To jak to trzeba w koncu zrobic? Na kazdej podstronie trzeba ta epopeje wkleic?

No bez przesady -- trzeba wkleić na każdej witrynie, nie na każdej podstronie.

A co jesli sie tego nie wklei? Dalej beda sie wyswietlac po staremu, czyli do tematyki strony dopasowane?

Myślę, że raczej czeka Cię ostrzeżenie od Google'a a potem wylot z AdSense.

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

"Epopeja" nie jest dla Google tylko dla zgodności z prawem danego Państwa.

Co do zmian to CTR na starym poziomie, eCPM w górę. Ale nie wiem czy to kwestia dopasowywania czy mniejszej ilości wiosennego trafficu przy niezmiennej ilości reklamodawców. Stawiam na to drugie.

@papieros:

Zgodnie z nowymi zasadami, wydawcy muszą informować użytkowników o wykorzystywaniu plików cookie i/lub web beacons do gromadzenia danych w procesie wyświetlania reklam. Zmiana ta ma związek z coraz częstszym wykorzystywaniem przez reklamodawców innowacyjnych produktów i funkcji, np. reklam gadżetowych, nowego serwera do testowania reklam Google i innych funkcji w przyszłości.
źródło.

EDIT.

https://www.google.com/adsense/support/bin/...y?answer=100557

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

• 3 tygodnie później...

Ja mam pewne wątpliwości co do sensu tego całego dopasowywania. Jeśli dobrze rozumiem, to zadaniem dopasowywania reklam do zainteresowań internautów jest to, aby kiedy wejdą oni na jakąś stronę, to na tejże stronie wyświetlały się reklamy, które będą w jakiś sposób spójne z ich zainteresowaniami, które wyznaczane są na podstawie jakichś wskaźników korzystania z internetu.

Czyli jeśli moją stronę np. o kuchenkach mikrofalowych odwiedza fan zespołu muzycznego np. Modern Talking, który 3/4 swojego surfowania po necie poświęca na szukanie informacji o tym zespole, to jest prawdopodobne że na mojej stronie o kuchenkach w boxach adsense wyświetlą mu się także informacje o biletach na koncerty, płytach etc??

Jeśli tak rzeczywiście jest, albo docelowo ma być, to wg mnie o kant d...rzwi rozbić to całe dopasowywanie do zainteresowań - a dlaczego?

Ano dlatego, że jeśli ktoś trafił na moja stronę ponieważ szukał informacji o zaletach np. kuchenki LG, to raczej szybciej kliknie w reklamę mówiącą o tym gdzie najtaniej można kupić kuchenkę LG, a nie w reklamę płyt Dietera Bohlena i Thomasa Andersa, bo skoro odwiedzającego to prywatnie interesuje to zapewne sam dobrze wie, gdzie takie płyty najtaniej może kupić.

Nie wspominając już o tym że na reklamach kuchenek raczej lepiej zarobie niż reklamach płyt czy ticketów :)

Póki co, wyłączyłem dopasowywanie. Nie wiem czy w jakikolwiek jest to związane ze zjawiskiem które opisałem, ale w ciągu tygodnia zarobki i liczba kliknięć mi wzrosły o około 25%.

Co sądzicie szanowni forumowicze?

Czy ja jakoś źle pojmuje ten sens dopasowywania?

pozdrawiam

Tak jasne Krzysiek, że wyłączy. Ale średnio chce mi się brać udział w tych testach. A wg mnie części wydawców zarobki się polepszą, a części pogorszą.

Jeśli ktoś prowadzi np blog, czy stronę o mydłach i powidłach, to ciężko jest dopasować dobre reklamy do treści, dlatego lepiej, żeby odwiedzający "przychodził z własnymi reklamami". Ale w sytuacji kiedy ktoś prowadzi ściśle specjalistyczną stronę, do której dopasowują się świetnie reklamy, to wg mnie bez sensu aby wyświetlać reklamy które przywlókł ze sobą fan Modern Talking :)

pozdro

• 3 tygodnie później...

Witam,

Ostatni przelew od AdSense dostałem pod koniec marca. Teraz uzbierało się już na dwa następne, a przelewu nie ma i nie widać... Zacząłem szukać przyczyny i natrafiłem na ten temat. Nic nie robiłem / zmieniałem w związku z tymi reklamami dopasowanymi do zainteresowań użytkowników, czy to może być powód?

Kurde olałem sobie maila od google, myślałem, że to jakieś pierdółki i nie miałem czasu doczytać. Teraz analizuje i widzę, że wprowadzenie zmian jest wymagane do 8 kwietnia br. Jeżeli tego nie zrobiłem to kasa zarobiona od tamtej pory do teraz przepadnie? Co teraz z tym zrobić? Mam stworzyć podstronę "polityka prywatności", napisać o tym i umieścić link na stronie głównej?

Kurde... Proszę o pomoc.

Witam,

Ostatni przelew od AdSense dostałem pod koniec marca. Teraz uzbierało się już na dwa następne, a przelewu nie ma i nie widać... Zacząłem szukać przyczyny i natrafiłem na ten temat. Nic nie robiłem / zmieniałem w związku z tymi reklamami dopasowanymi do zainteresowań użytkowników, czy to może być powód?

Kurde olałem sobie maila od google, myślałem, że to jakieś pierdółki i nie miałem czasu doczytać. Teraz analizuje i widzę, że wprowadzenie zmian jest wymagane do 8 kwietnia br. Jeżeli tego nie zrobiłem to kasa zarobiona od tamtej pory do teraz przepadnie? Co teraz z tym zrobić? Mam stworzyć podstronę "polityka prywatności", napisać o tym i umieścić link na stronie głównej?

Kurde... Proszę o pomoc.

Ten topic raczej nie ma nic wspólnego z tym że nie dostałeś przelewu IMHO. Ja tam nie umieściełem na stronach żadnej polityki prywatności i przelew był. Ciekaw jestem ilu wydawców zdecydowało się po komunikacie google na wprowadzenie tej polityki u siebie.

Jeśli chodzi o reklamy dopasowane to wpadłem tylko podzielić sie swoimi spostrzeżeniami. Stronka (bardzo szeroka tematyka) na której miałem dotychczas CTR wahające się w przedziale 0,40 - 0,50 % obecnie wynosi ~1,5 %. Na innych stronach ukierunkowanych bardziej tematycznie brak spektakularnych wzrostów czy spadków. Natomiast jak przekładają sie zarobki na wymienionej stronie? Wydawałoby się że powinny rosnąć proporcjonalnie do CTR czyli trzykrotnie, tak się jednak nie stało - wzrosły "jedynie" dwukrotnie. Podsumowując dopasowanie reklam raczej nie powinno przeszkadzać, ale może pomóc!

Tu miała być sygnatura...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności