Skocz do zawartości

Zmierzch bezwartościowych preceli. Zróbmy krok naprzód!

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Precele pojawiają się jak grzyby po deszczu i równie szybko znikają bezpowrotnie. Są coraz bardziej zaspamowane i zaniedbane przez właścicieli, mają coraz mniejszą moc, a naprawdę wartościowe katalogi artykułów można policzyć na palcach jednej ręki. Najwyższy czas zrobić krok naprzód i rozejrzeć się za innymi, pewniejszymi rozwiązaniami, co opisano bardziej szczegółowo we wpisie "Zmierzch bezwartościowych preceli". Proponuję rozpocząć dyskusję o alternatywnej metodzie przedstawionej w tym poście i podjąć działania w celu stworzenia np. dokładnego spisu stron oferujących taką możliwość.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Pomysł ciekawy, ale zastanawiam się, jak to wygląda ze strony autora. Ta strona interesuje mnie najbardziej, bo zawodowo zajmuję się pisaniem tekstów. I teraz tak, jeśli tekst jest naprawdę dobry, unikalny, poruszający kwestie istotne dla Czytelnika, do dobry portal (nie branżowy) zapłaci mi za taki materiał (niech ma około 6 tysięcy znaków) około 50-60 złotych. Jeśli to tekst niszowy, branżowy, analityczny, wymagający uczestnictwa - stawka sięga 200 złotych i więcej. Teraz powstaje pytanie - z chwilą oddania tekstu, tak jak mówią umowy, autor traci wpływ na to, co się dzieje z jego tekstem (przekazuje prawa wydawcy). Czy ja, jako autor mam interes w tym, żeby oddawać taki tekst na portal "sprzedający linki", czy jestem w stanie na tym zarobić więcej? Patrząc ze strony takiego portalu - czy jest w stanie zapłacić mi tyle, żebym był zadowolony i jednocześnie miał szanse na tym zarobić? Mam obawy, że nie. Ergo - teksty nie będą aż tak dobre, aż tak unikalne, bo wtedy nie opłacałoby się ich "poświęcać" na sprzedaż linków. A skoro nie będą dobre, to czym się różnią od precli. No chyba, że źle zrozumiałem wpis na blogu. Pozdrawiam.

Pisać nie ma o czym. Jak w artykule jest napisane, żadna to nowość. Niestety dobre linki są kosztowniejsze i nie są dostępne w dużych ilościach. Precle i katalogi powstawały żeby linki były tanie i dostępne.

Tak jak w artykule nic odkrywczego nie ma, tak też zawsze będą powstawały nowe metody pozyskiwania tanich linków.

Prawo "rynku" i żadne apele tego nie zmienią.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

(...) Ergo - teksty nie będą aż tak dobre, aż tak unikalne, bo wtedy nie opłacałoby się ich "poświęcać" na sprzedaż linków. A skoro nie będą dobre, to czym się różnią od precli. No chyba, że źle zrozumiałem wpis na blogu. Pozdrawiam.

Nie muszą być to nowe teksty, a tym bardziej nie mogą to być artykuły pisane na potrzeby linków, gdyż w grę wchodzą przede wszystkim artykuły archiwalne oraz nowe, ale pisane wyłącznie z myślą o ludzkich użytkownikach portalu, zazwyczaj przez zupełnie inne osoby. Na razie jednak bardzo ciężko w Polsce znaleźć portale, które oferują taką możliwość, chodzi więc o zachęcenie do podobnej współpracy administratorów oraz stworzenie jakichś spisów, by łatwiej było odszukać witryny udostępniające usługę.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Ehh po raz kolejny...

Rozumiem intencje ale tak jak słusznie zauważył Irek - precle i katalogi służą łatwym, szybkim i TANIM linkom.

Jak powstaje bezwartościowy precel ? Ludzie spamują go zduplikowanymi artykułami - jak jeszcze wjadą tam viagrą i sexem to w ogóle przerąbane. Jak tego uniknąć ? Precle moderowane - publiczne, precle niemoderowane - tylko dla zaufanych osób z branży SEO lub płatność. W ten sposób nie straciłem jeszcze żadnego artykularza.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

A może lepiej dbajcie o swoje precle ?

Precle w dalszym ciągu mają swoją wartość jak sie wie jak z nich korzystać by to przynosilo zadowalające rezultaty. Mówię tu o tych moderowanych zadbanych preclach nie tych robionych pod swle. Wole postawić 60 nowych własnych precli i je odpowiednio podlinkować niż dodawać wpisy do 1000 zaspamionych.

Innym wyjściem jest zawsze postawienie także własnego ale tematycznego zaplecza na jakimś innym skrypcie. To się zawsze sprawdza. Tworzenie alternatywy lekko mija się z celem gdyż zawsze znajdzie się grono osób mające gdzieś nasze efekty w pozycjonowaniu i to czy linki z tego mają jakąkolwiek wartość. Dla nich zawsze się będzie liczyło wyrwanie jak najwięcej przy jak najmniejszym nakładzie pracy. Oni zrobią śmietnik ze wszystkiego.

Więc lepiej tworzyć własne zadbane precle i nie udostępniac ich publicznie. Ewentualnie wymieniać się nimi z innymi osobami podchodzącymi do tego tematu bardziej poważnie.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności