Skocz do zawartości

Płatności w katalogach w świetle prawa podatkowego

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać osoby lepiej zorientowane w polskim prawie podatkowym tudzież posiadające własne płatne katalogi stron, czy osoba prywatna chcąca pobierać drobne opłaty za publikację wpisów w katalogach zobowiązana jest do rozliczania się z Urzędem Skarbowym i czy Wy to czynicie?

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie ma znaczenia czy to jest katalog czy skarpetki, jeśli sprzedajesz coś musisz zapłacić od tego podatek.

I w zależności czy posiadasz firmę, czy też jesteś osobą fizyczną odpowiednio rozliczasz się z US.

Jeśli interesuje Cię osoba fizyczna, to opłaty za katalog możesz rozliczać za pomocą systemów płatnościowych

np. dotpay.pl z którym pospisujesz umowę-zlecenie i na jej podstawie rozliczasz się z US.

.. w innym wypadku, z każdą osobą której sprzedajesz wpis w katalogu, musiałbyś z nią podpisywać taką umowę.

Jeśli jednak masz działalność, to w zależności czy jesteś płatnikiem VAT lub nie, wystawiasz fakturę lub rachunek.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Witam,

w przypadku płatności sms z dotpay sprawa dla osób fizycznych jest jasna. Dostajemy umowe zlecenie, oni płacą te 19%, wysyłają później pit i się rozliczamy z US.

A jak wygląda sprawa z płatnością za wpis, ale przelewem? Z tego co wiem oni tylko pośredniczą wobec czego trzeba mieć raczej DG i wystawiać paragony/rachunki za wpis.

Może mnie ktoś oświecić? Oczywiście chodzi o osobę fizyczną.

Pozdrawiam

Nie daj się wyprzedzić konkurencji! Dodaj i promuj swoja stronę w następujących katalogach:

Amismedica.pl - zbiór ciekawych stron - PR 4

Danuta.com.pl - zbiór wartościowych stron - PR 3

Alustar.pl - katalog z gwiazdami - PR 2

Zapraszam do dodwania wpisów!

A jak wygląda sprawa z płatnością za wpis, ale przelewem? Z tego co wiem oni tylko pośredniczą wobec czego trzeba mieć raczej DG i wystawiać paragony/rachunki za wpis.

Przyłączam się do pytania - mając DG wystawiam fakturę/rachunek na każdy dokonany płatny wpis ? Nie można jakoś zbiorczo wystawić faktury dotpay i za należność z smsów i z przelewów ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

BTW, może ktoś pomóc zainstalować te płatności na otwartym mini? Najlepiej chyba tak, że generuje kody tj. listy i trzymam je u siebie

Nie daj się wyprzedzić konkurencji! Dodaj i promuj swoja stronę w następujących katalogach:

PS. Nie znasz dnia ani godziny jak US dopieprzy się do Twoich wpłat na koncie prywatnym i będzie trzeba zapłacić karę i oddać 75% nieudokumentowanych przychodów.

Z tego co ja się orientuje, to obowiązek ewidencjonowania wszystkich przychodów następuję dopiero wtedy, gdy prowadzi się pełną księgowość - czyli jeśli jest się np. sp. z.o.o.

Jeśli jest się osoba fizyczną, prowadząca działalność gospodarczą (popularna "firma jednoosobowa") to teoretycznie nie trzeba mieć nawet konta firmowego.

Co nie znaczy, że nadwrażliwy pracownik US się nami nie zainteresuje.

Moim zdaniem trzeba zachować umiar i nie trzeba popadać w paranoje i wszystko wykazywać w dochodach. Po prostu oddać lwu co jego i tyle.

Żeby US dopieprzył się odnośnie wpłat na koncie prywatnym, trzeba mieć ponoć na prawdę spore przychody. Doradca podatkowy mówił mi kiedyś o sumach rzędu kilkunastu tysięcy miesięcznie, i to regularnie.

Oferuję usługi SEO w zakresie j. niemieckiego

Juz mowie:

W przypadku DG

- SMS - wystawiasz im FV VAT w przypadku DG, prowizje to import usług wiec trzeba mieć VAT UE

- przelewy i tu kurka siwa jest kilka sposobów bo jesli klient zażyczy sobie FV to musisz mu wystawic i tak np za 100 wpisów na dzien 100 faktur jesli klienci sobie zyczą ;) jesli nie to ksiegujesz jako utarg dzienny - plus doliczasz VAT bo usługa jest netto. z prowizjami znowu import usług dla DG

Za prowizje firma wystawia FV netto w PLN wiec przynajmniej odchodzi liczenie i przeliczanie po kursie średnim z dnia ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

No właśnie w przypadku DG i przelewów sprawa jest jasna. Z osobami fizycznymi i przelewami dotpay są już problemy.

- SMS - wystawiasz im FV VAT w przypadku DG, prowizje to import usług wiec trzeba mieć VAT UE

Eeee - to niby trzeba być vatowcem ? Aż nie chce mi się wierzyć - zaraz do nich napisze z pytaniem.

edit. ja sobie to wyobrażałem w taki sposób - mam płatność 2zł (vat nieistotny ze względu na zwolnienie) więc wystawiam rachunek na 2zł jako podstawę do księgowości przychodów w koszta wrzucając jednocześnie rachunek/fakturę z dotpay od odprowadzonej prowizji. Dlaczego więc mam mieć VAT UE ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Moim zdaniem trzeba zachować umiar i nie trzeba popadać w paranoje i wszystko wykazywać w dochodach. Po prostu oddać lwu co jego i tyle.

Żeby US dopieprzył się odnośnie wpłat na koncie prywatnym, trzeba mieć ponoć na prawdę spore przychody. Doradca podatkowy mówił mi kiedyś o sumach rzędu kilkunastu tysięcy miesięcznie, i to regularnie.

Gorzej jak ktoś uprzejmie doniesie jak zobaczy nr konta i dane osoby fizycznej. A pewnie jedną na kilkaset osób dodających wpis zaboli, że katalog nie jest za free. Lepiej oddać te parę groszy od każdej wpłaty, niż po 2 latach kilka tys. Ale "róbta co chceta"...

No to już wszystko jasne - dostałem wyczerpującą odpowiedź z dotpay i pozwolę sobie ją tutaj przytoczyć:

Aby zakwalifikować usługi do importu, konieczne jest, aby usługodawca był

podatnikiem, którego siedziba lub miejsce zamieszkania znajduje się na terytorium

innego kraju Unii Europejskiej niż Polska. Usługodawca nie wskazuje, że ma to być

podatnik, który rozlicza się z podatku VAT.

W przypadku usług serwisu Dotpay, Usługodawca (Dotpay Ltd.) jest podmiotem

zarejestrowanym na terytorium Wielkiej Brytanii, oraz nie jest płatnikiem podatku VAT.

Nie trzeba mieć żadnego VAT UE - paradoksalnie powiedziałbym nawet że nievatowcy mają łatwiej z racji tego iż samo Dotpay również nie płaci VATu :). Tak więc DG będące nie vatowcem rozliczają się tak jak pisałem o tym w poprzednim poście:

w przypadku usług SMS środki gromadzone są na Pana koncie w serwisie

Dotpay. Rozliczenie środków jest miesięczne. Po zakończeniu danego

miesiąca może Pan wystawić nam rachunek na kwotę obejmującą cały

miesiąc. Przykład: od 7 dnia każdego miesiąca (7 marca) może Pan

wystawić rachunek za miesiąc luty. Dane do rachunku jak również kwota

zgromadzonych środków będą dostępne w Pana panelu Dotpay.

W przypadku środków otrzymywanych z przelewów bankowych itp. nie

wystawia Pan nam żadnych rachunków. Rachunki powinien Pan wystawiać

swoim klientom. My wystawiamy Panu po zakończeniu danego miesiąca

rachunek za pobraną prowizję czyli na różnicę między wpłaconą kwotę

przez klienta a wypłaconą Panu na konto prywatne. Rachunek będzie

dostępny na Pana koncie Dotpay w zakładce Rachunki zawsze każdego

pierwszego dnia miesiąca.

SMSy - zbiorczym rachunkiem pod koniec miesiąca

przelewy - rachunek NA KLIENTA za każdy wpis

SMSy - zbiorczym rachunkiem pod koniec miesiąca

przelewy - rachunek NA KLIENTA za każdy wpis

I to napisałem w pierwszym poście, dodam jeszcze, że co do tego pierwszego nie ma obowiązku rozliczania się co miesiąc,

można pod koniec roku wysłać wszystkie rachunki za cały rok (rachunki, umowy miesięczne) tak to jest w przypadku osoby prywatnej.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

rzadko ktory kleint zyczy sobie fakturke dlatego lepiej jest operowac utargiem dziennym nieudokumentowanym :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności