Skocz do zawartości

Płatności w katalogach w świetle prawa podatkowego

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

I to napisałem w pierwszym poście, dodam jeszcze, że co do tego pierwszego nie ma obowiązku rozliczania się co miesiąc,

można pod koniec roku wysłać wszystkie rachunki za cały rok (rachunki, umowy miesięczne) tak to jest w przypadku osoby prywatnej.

Mar.

Chyba w przypadku osoby posiadającej DG. Przecież osoba prywatna nie może wystawić rachunku.

Osoba prywatna w przypadku smsów dostaje umowe - zlecenie, kasę pomniejszoną o podatek, a pod koniec roku PIT i się rozlicza. W przypadku przelewów niestety nie wiem, może ktoś wie :) .

Nie daj się wyprzedzić konkurencji! Dodaj i promuj swoja stronę w następujących katalogach:

Amismedica.pl - zbiór ciekawych stron - PR 4

Danuta.com.pl - zbiór wartościowych stron - PR 3

Alustar.pl - katalog z gwiazdami - PR 2

Zapraszam do dodwania wpisów!

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
I to napisałem w pierwszym poście, dodam jeszcze, że co do tego pierwszego nie ma obowiązku rozliczania się co miesiąc,

można pod koniec roku wysłać wszystkie rachunki za cały rok (rachunki, umowy miesięczne) tak to jest w przypadku osoby prywatnej.

Mar.

Chyba w przypadku osoby posiadającej DG. Przecież osoba prywatna nie może wystawić rachunku.

Osoba prywatna w przypadku smsów dostaje umowe - zlecenie, kasę pomniejszoną o podatek, a pod koniec roku PIT i się rozlicza. W przypadku przelewów niestety nie wiem, może ktoś wie :) .

ciekawy temat :-)

osoba prywatna jeśli wykonuje dane czynności w sposób zorganizowany i powtarzalny podlega opodatkowaniu tak jak DG... - było o tym głośno wobec handlarzy na allegro...

takie kody dostępu za przelew sprzedaje się w sposób zoorganizowany i powtarzalny więc to 'operacje gospodarcze'...

mnie zmartwiła kwestia VAT od przelewu... czyli dając np. 2zł za wpis przelewem to jest to kwota brutto...

pytanie @Zgred: trzeba zrobić dzienne zestawienie operacji nieudokumentowanych na koniec miesiąca i naliczyć sobie od tego VAT?

a jak się przekroczy limity to przyjdzie kupić kasę fiskalną?? :-(

Polecam blog o podróżowaniu. Relacje z wypraw, zdjęcia, filmy, porady.
Zapraszam na relację z wyprawy do Namibii i Botswany.

@pixel co do smsów wiadomo, umowa zlecenie itp i pełny fullik

Co do przelewów słyszałem, że można zapłacić od tego 19%, a później zaznaczyć to w picie jako inne dochody - coś na wzór rozliczenia z adsense. Bo właściwie to chyba dostajesz 1 przelew..

Szukam sposobu jak to rozwiązać i do tego czasu zostaje tylko przy smsach.

Nie daj się wyprzedzić konkurencji! Dodaj i promuj swoja stronę w następujących katalogach:

Amismedica.pl - zbiór ciekawych stron - PR 4

Danuta.com.pl - zbiór wartościowych stron - PR 3

Alustar.pl - katalog z gwiazdami - PR 2

Zapraszam do dodwania wpisów!

@pixel co do smsów wiadomo, umowa zlecenie itp i pełny fullik

tak SMSy są ok w kontekscie obsługi - mało zachodu ale też i prowizja operatora wyższa...

Co do przelewów słyszałem, że można zapłacić od tego 19%, a później zaznaczyć to w picie jako inne dochody - coś na wzór rozliczenia z adsense. Bo właściwie to chyba dostajesz 1 przelew..

Szukam sposobu jak to rozwiązać i do tego czasu zostaje tylko przy smsach.

przelewy właśnie są to osobne płatności od klientow (przynajmniej w dotpay) pomniejszone o ich prowizję...

czyli masz osobne transakcje w kwocie brutto (ja mam DG więc odliczać przyjdzie VAT)

dopiero teraz to policzyłem:

SMS 3,66 brutto , 3netto, 1,78prowizjaDot 1,22 dla mnie (od tego podatek)

Przelew 2brutto, 1,64netto, 0,3prowizjaDot 1,34 dla mnie (od tego podatek)

(dałem promocyjnie 2zł za przelew czy 3,66 za SMS - wydawało mi się to ok)...

ale dla przelewu może dojść jeszcze ew. koszt wystawienia (i wysłania!) faktury.

Jeśli jeszcze doliczyć konieczność ewidencjonowania, rozliczania itp - to wychodzi, ze przelew musi kosztować więcej niż 2zł dla ekwiwalentu SMSa za 3,66 - np. przy przelewie 3brutto dla mnie zostaje 2,16 (od tego podatek)

na pewno warto dodać do regulaminu, ze jeśli ktoś chce fakturę w wersji papierowej musi pokryć koszty "manipulacyjne" w wysokości 5zł (płatne tylko SMS ;) )

na koniec - aby było na przedłuzenie domeny .pl (120netto) trzeba 10SMSów/miesiąc

• 1 miesiąc temu...

odgrzeję temat dla DG...

moja księgowość ma spory problem z tymi groszami za katalogi (z przelewów) :-(

po pierwsze to klasyfikacja usługi - reklama? inna?

potem groźba kasy fiskalnej - wprawdzie są limity ale tylko dla określonych rodzajów działalności...

czy rozliczacie to przez "utarg dzienny" tak jak pisał zgred?

byłbym wdzięczny za jakieś dodatkowo szczegóły

po pierwsze to klasyfikacja usługi - reklama? inna?

Reklama.

potem groźba kasy fiskalnej - wprawdzie są limity ale tylko dla określonych rodzajów działalności...

Kasa fiskalna jest chyba jeśli wysokość sprzedaży dla osób nie prowadzących DG za poprzedni rok podatkowy przekroczyła 20.000zł.

czy rozliczacie to przez "utarg dzienny" tak jak pisał zgred?

Wygodniej robić miesięczne zestawienie sprzedaży nieudokumentowanej niż codziennie wypełniać druczki z utargiem dziennym. Później po koniec miesiąca robisz na to fakturę wew. (VAT) wrzucasz w przychód jednocześnie wrzucając rachunek z dotpay za prowizję w koszty (tutaj trzeba mieć faktycznie VAT-UE bo to import usług). Tak ja to widzę - ktoś ma lepszy pomysł ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

ifirma robi takie rzeczy z automatu :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 6 miesięcy temu...

Odkopię trochę temat. Macie już wyrobione procedury postępowania z tymi przychodami z płatnych wpisów? Zacząłem się już z tym gubić. W końcu pieniądze na konto firmowe i tak trafiają raz na miesiąc-kilka miesięcy. Do tego czasu leżą sobie spokojnie na koncie DotPay - PayPal. Jak ktoś zażyczy sobie fakturę to sprawa jest prosta - trzeba wystawić dla pojedynczej transakcji. Ale jeśli zbierze się w miesiącu 30 traksakcji po 1,04 daj my na to zł. To jak to w końcu rozliczyć. Załóżmy, że w grudniu uzbiera się na koncie dotpay 32 zł z przelewów. W styczniu 25 zł. I dopiero wtedy pieniądze trafią na konto firmowe. Kiedy powstał obowiązek podatkowy. W momencie przelania pieniędzy na konto czy w momencie otrzymania płatności na koncie dotpay? Czy można raz na kilka miesięcy przelewać wpływy na konto firmowe i wystawić zbiorczą fakturę? Pogubiłem się i liczę na pomoc.

Pozdrawiam.

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

każdą pojedynczą wpłatę sumujesz i na koneic dnia księgujesz jako przychód nieudokumentowny

czyli mając np dwa przelewy po 36 groszy netto kseigujesz na koniec dnia 72 grosze jako przychód nieudokumentowany netto i doliczasz VAT. an koneic miecha powinna sie pojawic w ewidencji FVAT z nieudokumentowanych

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Czy można raz na kilka miesięcy przelewać wpływy na konto firmowe i wystawić zbiorczą fakturę?

Tak możesz zrobić z SMSami bo fakturę wystawiasz DotPay. Z przelewami jest gorzej bo faktury nie możesz wystawić już DotPay tylko ewentualnie tym którzy te kody zakupili co oczywiście przy tak groszowych sprawach mija się z celem :piwo:

Dlatego najlepiej jest tak jak robi to zgred prowadzić miesięczną ewidencję przychodów nieudokumentowanych - wygląda jak to co prowadzą ryczałtowcy. Ja na końcu miesiąca wystawiam na to fakturę wew. żeby rozliczyć VAT i elegancko daje księgowej by wrzuciła w kpir...

zgred -> a co zapisujesz w danych nabywcy i sprzedawcy na tej FVAT pod koniec miesiąca ? :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

General: nic - to wchodzi jako utarg miesięczny - nieudokumentowany - z resztą robi to za mnie automat w ifirma. Tak jakbys nabil paragon na kase - tam nie masz imienia i nazwiska. Tylko kwit że taki zarobke miałeś w danym dniu/miesiącu.

tak. samo dolicza VAT i księguje :piwo: wrzucając w odpowiednie kolumny w KPiR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności