Skocz do zawartości

Płatności w katalogach w świetle prawa podatkowego

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Co jak klient będzie chciał fakturkę i to na dodatek wysłaną tradycyjną pocztą? ;]

Pobierając opłatę niskopłatnym przelewem takie transakcje się całkowicie nieopłacalne.

a wiesz ilu klientów chce fakture ? - na razie chciał 1 :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Co jak klient będzie chciał fakturkę i to na dodatek wysłaną tradycyjną pocztą? ;]

U mnie to żaden problem.

Z regulaminu:

Właściciel katalogu na życzenie klienta wystawi fakturę VAT w terminie 7 dni od daty wpływu należności. Faktura zostanie dostarczona pocztą tradycyjną za dodatkową opłatą w wysokości 5zł netto

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

To ja mam jeszcze inne pytanie. Czy jeśli używam kasy fiskalnej dopuszczalne byłoby raz w miesiącu wydrukować zbiorczy paragon "Wpis premium"? Pewnie możliwe jest drukowania paragonu osobno dla każdego wpisu. Rozumiem, że jeśli klient wpłaca 1,22 - mi po potrąceniu dotpay zostaje 1,19 to na paragonie ma się znaleźć 1,22? Czy US może zaakceptować taki "zbiorczy" paragon z całego miesiąca (żeby US się nie przyczepiał powiedzmy paragon wystawiało by się w momencie zlecenia przelewu na konto firmowe z konta dotpay - czyli dajmy na to raz w miesiącu). Bez sensu nabijać "groszowe" transakcje osobno dla każdego wpisu...Czemu każecie doliczać VAT do usługi (mam nabić 1,22 czy 1,22 + VAT?)

Jeszcze jedna kwestia. Jak to jest z wystawianiem faktur za usługi sms. Wiem, że raz w miesiącu powinienem wystawić fakturę za poprzedni miesiąc. Jak wystawiacie takie faktury - chodzi mi o to jak nazywacie usługę i czy naliczacie vat. Jeśli w dotpay mam saldo z smsów powiedzmy 9,24 zł to wystawiam fakturę 9,24 zł z VAT 22% czy może inaczej (czy jest to usługa zwolniona z vat)?

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

przecież w Dotpay jest wszystko jasne jak słońce, po ok 10 dniu miesiąca można zażądać wypłaty za poprzedni miesiąc, po kliknięciu w "Wypłata" pojawiają się dane polskiej firmy Eurokoncept Spółka z o.o. dla której należy wystawić i wysłać fakturę w uzbieranej kwocie + VAT

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

Na kasie musisz nabijać każdą płatność osobno. (Chyba, że jeden klient zapłacił kilkukrotnie w ciągu danego dnia)

Oczywiście nabijasz 1,22 brutto.

W dotpay za usługi SMS, wystawiasz faktury na podstawie danych przez nich udostępnionych. Po kliknięciu w "Wypłata" przedstawione masz bardzo czytelnie jak wystawić im FVAT i co powinno znajdować się w jej treści ( przykład kwoty/dane zmienione )

.Czemu każecie doliczać VAT do usługi (mam nabić 1,22 czy 1,22 + VAT?)
Wcześniej mowa była o cenie netto.

• 1 miesiąc temu...

skoro jesteś nieletni to teoretycznie nie założysz na siebie konta w dotpay :),

po 2 o ile wiem to do jakiejś kwoty zarobki nie ulegają opodatkowaniu więc jeśli nie masz stałej pracy to pewnie tym 1 katalogiem tej kwoty nie przeskoczysz :)

- jeśli się mylę to poprawiajcie bo nie jestem pewien.

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

To i ja pozwolę sobie zadać pytanie:

Jak najlepiej rozliczać wpłaty bezpośrednie na konto. Mam powiedzmy 30 wpłat na konto, 10 Klientów chce fakturę vat (tu jest wszystko jasne), 10 to osoby fizyczne, które podały dane, a 10 to osoby, które w danych wpisały jakieś bzdury...

Myślę, żeby drukować księgowej te drobne wpłaty w formie tabelki, bo przewiduję większą ilość drobnych wpłat. Ale jak uwzględnić osoby fizyczne i te bez danych?

Księgowa nieco wystraszona, dlatego pytam Was, to może jej coś podpowiem...

księgujesz jako wplata nieudokumentowana (netto plus VAT)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja też mam pytanie, płatności sms jak i przelewy obsługuje u mnie Dotpay, i nie mam żadnych problemów z rozliczaniem się z nim, ale co będzie jak jakiś klient zażąda ode mnie FV? Odesłać go do Dotpay? B)

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

Ale bezsens, przeciez wplacają brutto... To mam płacić podatek od teoretycznie już wliczonego vatu?

Jeszcze pytanie co do kasy fiskalnej po przekroczeniu ~38k. Co z usługami internetowymi/reklama? Nie ma jakiś wyjątków, żeby nie było konieczności "zakładania" kasy?

księgujesz jako wplata nieudokumentowana (netto plus VAT)

Dokładnie tak - powiedz mi tylko zgred czy w rejestr VAT wrzucasz od razu tę ewidencję przychodów nieudokumentowanych (czy tam karteczki utargu mniejsza z tym) czy wystawiasz jeszcze jakąś fakturę wew lub dowód wew. żeby mieć na "papierze" jaki od tego się należy VAT ?

Ja też mam pytanie, płatności sms jak i przelewy obsługuje u mnie Dotpay, i nie mam żadnych problemów z rozliczaniem się z nim, ale co będzie jak jakiś klient zażąda ode mnie FV? Odesłać go do Dotpay? B)

Za SMSy klient nie dostanie faktury ani od Ciebie ani od DotPay gdyż dostanie jedną od swojego operatora tel. (nawet Ci co mają na kartę mogą dostać fakturę za doładowania - niewielu o tym wie) - czyli to jest jego faktycznie poniesiony koszt : doładowanie lub abonament a to na co zużył już fiskusa nie interesuje.

Jeszcze pytanie co do kasy fiskalnej po przekroczeniu ~38k. Co z usługami internetowymi/reklama? Nie ma jakiś wyjątków, żeby nie było konieczności "zakładania" kasy?

Właśnie to że możesz do tych 10.000 euro chyba sprzedawać osobom bez DG bez kasy jest dla Ciebie jako firmy o działalności typowo usługowej wyjątkiem ;). Na przykład: branża informatyczna ale sprzedająca gry komputerowe/programy na nośnikach już chyba z tego wyjątku skorzystać nie może....

Tutaj mamy farta gdyż prawo nie reguluje jeszcze towaru/usługi świadczonej drogą elektroniczną jeśli chodzi o kasę ale nie łudźmy się "eldorado" kiedyś się skończy :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

skoro nieudokumentowany to niby jak sobie wystawisz - system na koniec miesiąca wysatwi Ci coś w rodzaju FV wewnętrznej zsumowane dochody netto i doliczy do tego VAT

@graft: klienci może i wpłacają brutto ale dla firmy jest to netto ;) - pytałem się w sprawie dokładnie dotpay-a jak mam to ksiegować i tak robie. z resztą system ifirma (z ktorego korzystam) inaczej nie przewiduje B) - karze wrzucić utarg dzienny nieudokumentowany netto i sam dolicza VAT. Ostatniego dnia miesiąca pojawia się w ewidencji fakturka VATowska z takimi przychodami

Co innego mnie martwi - że zapewne po przekroczeniu 20kilo zł bede musiał na te pierdoły wstawić do domu kase fiskalną :)

@graft: klienci może i wpłacają brutto ale dla firmy jest to netto ;) - pytałem się w sprawie dokładnie dotpay-a jak mam to ksiegować i tak robie. z resztą system ifirma (z ktorego korzystam) inaczej nie przewiduje B)

Niee to tutaj źle robisz (albo aż za dobrze :)) - przelewy są kwotą brutto - musisz je wyliczyć w "dół" ile tam jest faktycznie netto (czyli dla Ciebie). Czyli jeśli ktoś zapłacił za kod 2,00 zł to księgujesz w ewidencję 1,64 zł - jak sam mówisz system pod koniec miesiąca wrzucając to w rejestr VAT doliczy do tego VAT i wyjdzie summa summarum 2,00 zł

Oczywiści jest jeszcze prowizja DotPay (chyba 0,3 zł) ale tego nie uwzględniasz w wyliczeniach bo dostajesz od nich kosztową fakturę VAT.

Hmm... a mnie księgowość powiedziała zupełnie co innego - widać jak w skarbówce - co biuro to inna interpretacja ;)

czy jest n asali skarbówka ? kiedyś ktoś tam pracował B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności