Skocz do zawartości

Płatności w katalogach w świetle prawa podatkowego

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

zgred ależ to jest logiczne B)

Bo co za różnica czy koleś kupi kod przelewem za 2,00 zł czy oprogramowanie za 1220 zł ? Tam też będziesz jeszcze drugi raz doliczał VAT hehehe ?

Nie ma co wydatnie zasiliłeś budżet państwa swoimi katalogami ;)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

mam wrażenie że to co otrzymuję to jest obrót netto i od tego wyliczam stawkę VAT.

tak rozumiem np ten przykłąd na dole klik

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

mam wrażenie że to co otrzymuję to jest obrót netto i od tego wyliczam stawkę VAT.

Świetny artykuł - wczytaj się w to:

Firma może wówczas ewidencjonować każdą sprzedaż według wartości brutto i od utargu wyliczać kwotę należnego VAT z zastosowaniem stawki 18,02% albo metodą "w stu". Załóżmy, że 4 sierpnia utarg ze sprzedaży wyniósł 5850 zł. Należny VAT to kwota 5850 x 18,03% = 1055 zł. Firma w ewidencji sprzedaży na potrzeby VAT w tym dniu wpisze odpowiednie wartości: podstawa opodatkowania (wartość netto sprzedaży) - 4795, VAT należny - 1055. Wyliczając metodą "w stu", wynik będzie analogiczny (5850 x 22) : 122 = 1055 zł.

i wszystko się zgadza - jeśli będziesz obliczał z tego 18,03% to tak jakbyś obliczył wpierw podstawę opodatkowania "w dół" a później doliczył do tego 22% B)

Jeśli więc w obecnym systemie doliczasz do tego te magiczne 18,03% to luzz - myślałem że doliczasz 22% a wtedy bulisz drugi podatek VAT z własnej kieszeni co jest zaprzeczeniem tego podatku (bo płaci.ć go mają klienci nie przedsiębiorcy) ;)

ale to i tak nie zmienia faktu że w ewidencję sprzedaży wpisujesz KWOTĘ netto (w tym przypadku te 4795 co pogrubiłem).

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

ale dotpay jest poza Polska wiec świadcza Ci usługi netto (ale dopytam)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

ale dotpay jest poza Polska wiec świadcza Ci usługi netto (ale dopytam)

Ale jakie to ma znaczenie ? Przecież przelewy to przelewy OD KLIENTÓW - nie od DotPay. DotPay jako pośrednik w ogóle nie jest uwzględniany w transakcjach pomiędzy Tobą a klientem :)

Dopiero gdy dochodzi do księgowania ich prowizji choć tutaj tez mam wątpliwości czy to import usług - wystawiają Ci normalną polską fakturę VAT, masz dane POLSKIEJ firmy, POLSKI NIP toż to więc transakcja krajowa... a to że 0% podatek VAT to już sprawa ich i fiskusa - mnie nic do tego.

nieprawda - przelew idzie do DOTPAY a nie do Ciebie na konto. Dotpay wypaca Ci kase z przelewów netto z brytyjskiego konta.

Poczekam na odpowiedź od ksiegowosci.

nieprawda - przelew idzie do DOTPAY a nie do Ciebie na konto. Dotpay wypaca Ci kase z przelewów netto z brytyjskiego konta

Zgadza się ale to dalej nie ma żadnego znaczenia bo fakturę wystawiasz nie DotPay za ten przelew tylko userowi :) a tam już rozliczasz 22% VAT więc ten przelew co dostałeś na konto traktujesz jak wszystkie inne przelewy jako brutto ;)

• 2 tygodnie później...

ło matko boska ... :E jak zobaczyłem ile roboty jest żeby wypłacić tą kase za smsy to porażka...

dziś sobie zacząłem 'wypłacać' wypełniam kolejny formularz a teraz jeszcze trzeba umowy i rachunek wysłać...

nie da się tego jakoś uprościć ? dla tak śmiesznych kwot :D(w moim przypadku) tyle zabawy...

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

nie da się tego jakoś uprościć ? dla tak śmiesznych kwot ;)(w moim przypadku) tyle zabawy...

Bez DG chyba nie - niestety dotpay ma bzika na punkcie biurokracji.

• 11 miesięcy temu...

Odkopię troszkę temat. Mam mały problem. Dotpay wystawia teoretycznie możliwość wystawiania faktury za poprzedni miesiąc 7 dnia każdego miesiąca (za smsy). W grudniu mieli jakieś problemy na stronie - 7 nie były z tego co pamiętam dostępu do części serwisu i faktury nie wystawiłem. Później mi to wyleciało z łowy i do dnia dzisiejszego nie wystawiłem faktury za miesiąc listopad. W sumie pieniądze otrzymam i tak dopiero jak faktura dotrze do dotpaya, ale księgowa mówi mi, że nie za bardzo mogę wystawić teraz fakturę, gdzie w tytule będzie "za miesiąc listopad". Według niej taka faktura mogła być wystawiona do dnia 07.12. Tylko co jeśli 7 wypadnie w sobotę i dopiero 9 dotpay umożliwi wydruk? Jak rozwiązujecie ten problem? Zresztą weźmy dla przykłądu Adtaily i nawet Adsense. Wypłacają dopiero po uzyskaniu jakiegoś limitu. Jeśli emitowałem reklamę w maju a wypłatę zrobię teraz to fakturę i tak wystawę w styczniu? Czy US może robić jakieś problemy w tym temacie? Z góry dziękuję za pomoc.

netkat_logo_male.png.55f9093b88d31963c3c86caf4ab7bc2f.png  - skrypt katalogu stron, który ułatwia moderację (pierwszy skrypt napisany z wykorzystaniem Pythona/Django), Katalogika.pl - najlepsze strony internetu!

W umowie z Eurokoncept ( SMS w dotpay ) jest napisane wyraźnie, że za datę wykonania usługi należy przyjąć opublikowanie raportu w panelu.

Nie ma znaczenia, że SMSy wpłynęły w Listopadzie, fakturę wystawiasz za usługę zrealizowaną w grudniu ( wiersz środki zgromadzone w okresie 11.2010 ) .

Masz wątpliwości napisz do ich supportu.

gdzie w tytule będzie "za miesiąc listopad"

Ale przecierz w tytule się daje zgodnie z zaleceniami

"Obsługa usługi Dotpay SMS za miesiąc 11 ID xxxxx"

Nie masz się czego obawiać, niektórzy to raz na 6mc albo rzadziej wypłacają na FV z Dotpay ;)

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności