Skocz do zawartości

[C++] Instalacja bazy BDE na innym kompie

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej napisałem sobie program co wymaga bazy danych BDE, i zrobiłem wszystko tak jak jest tu opisane:

https://www.innosetup.com/iskb.php?bde

Niestety nadal wywalają błędy o brak bibliotek takich jak:

vcl60.bpl, rtl60.bpl, dbrtl60.bpl oraz vcldb60.bpl i mimo że dodałem je w skrypcie Inno Setup i zaznaczyłem że ma wgrać do Windows\system32 to nadal są błędy, u jednego pokazuje unknown database a baza jest dodana i program jest dobrze zrobiony.

Tez, co prawda bardzo dawno temu, szlag mnie trafial przy konfiguracji BDE. Ale akurat jesli dll'e i reszta bibliotek są w katalogu systemowym, to nie rozumiem czymu krzyczy, ze brak bibliotek. Sprawdz moze, czy te pliki rzeczywiscie sa w system32.

PS. Z tego co pamietam, to BDE ma jakis poj..ny system aliasów, przyjrzyj się temu też dobrze

Zależy jak jest kompilowany program pod kontem dołączenia statycznego pewnych bibliotek tutaj masz opis.

Poza tym to nie jest forum o C++ proponuje poszukać specjalistycznego forum

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Kompilujesz program z dołączaniem bibliotek jak w instrukcji na stronie przeze mnie podanej ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

I co na twoim kompie działa, a na innym bez środowiska BCB już nie ?

Wiec testowo umieść wszystkie biblioteki razem z programem exe w tym samym katalogu.

---

Zobacz te linki: vcl60.bpl

Tak dodaje i instaluje BDE bo u siebie odpaliłem instalke.

Jeżeli możesz pobierz i sprawdź u siebie: https://www.speedyshare.com/895782331.html

Z tego co mi znajomy napisał wywala: Unknown database Alias: adresy/

W BDE podałem w path dysk c i tam znajduje się plik baza_dnych.db wszystko jest poprawnie dodane.

He he he , nie sadziłem że ktoś jeszcze uzywa BDE, to jest tak stara i skwaszona technologia ze po jednym programie zaprzestałem używania tego czegoś. Jest tyle lepszych , szybszych , pewniejszych, zawsze działajacych rozwiazan. A jak dochodzimy do pracy sieciowej i wielu uzytkowników to ilosc problemów rosnie wykładniczo

Z tego co mi świta to możesz databasename podać scieżkę do katalogu bazy. To tak jezeli chodzi o rozwiazanie samego problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności