Skocz do zawartości

co sie stało z onetem?

birbal

Rekomendowane odpowiedzi

Firmy, które wykupiły takie usługi teraz lub kiedyś, wędruja też dziwnym sposobem w górę w rankingu ;)  

Jednym słowem - mamy ręcznego robota Onetu :D))

podaj przykłady aby poprzeć faktami to o czym mówisz.

J.

Ciupagi z Helu na export

"Jak żech cyckoł (ssał) ta kartka, toch myśloł, że to jest kotlet. Trocha było ciężko, bo był niedosolony" PAP

• Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Słuchajcie, cwaniakom marketingowym z Onetu chodzi o coś zupełnie innego - o LINKI I BOXY SPONSOROWANE, Panowie!  

:lol:

Celowo zrzucili strony firm o wysokim rankingu, by zacząć od nich brać kasę (za boxy itd)! Firmy, które wykupiły takie usługi teraz lub kiedyś, wędruja też dziwnym sposobem w górę w rankingu ;)  

Jednym słowem - mamy ręcznego robota Onetu :D))

PS

"Dodanie nowej kolekcji stron" ma również służyć zaśmieceniu wyników wyszukiwania tak, by utrudnić internaucie "namierzenie" stron, o które mu chodziło w szukanych słowach/frazach, a przez to wszystko zwiększeniu atrakcyjności sponsoringu!

Tu akurat sie z Toba nie zgodze...przynajmniej jesli patrzec na moja strone...wykupiony link sponsorowany i pozycja z 5 na 50...

...i w zaden sposob robak onetu nie chce powrocic ;)

Poczekaj spokojnie, wrócisz do góry :D

Ja np. by wprowadzić skromne stronki, które całkiem mi wywalili, wprowdziłem odpłatne zmiany w katalogu - o dziwo pomogło, wróciły! Co prawda śmieszne jest, że są w katalogu, a w wynikach wyszukiwania ("Polski Internet") nie jest to zaznaczone, ale...

Wprowadzaja też (przynajmniej mi wprowadzili) nowe strony, zgłaszane do katalogu.

Jeśli chodzi o sponsoring, cóż, może się mylę z tezą o pozycji zależnej od ilości wykupionych usług, jednak zauważyłem, że kilka firm, które miały nie raz mnóstwo reklamy w Onecie dziwnym trafem wróciły na wysokie pozycje po drastycznych spadkach.

A robak nie chodzi, to fakt. Po dodaniu do katalogu przychodzi za to ręczny "robot" - robocica redaktorka ;)

Czasem przychodzi tylko do mnie onetowska wersja inktomi, ale ona indeksuje "Światowy Internet" Onetu, nie?

Na większości fraz jakie wziąłem pod lupe zauważyłem jedną zależność:

kto był na pierwszych 3 miejscach w google - wyleciał z onetu.

Z kolei jedna strona (absolutnie związana z frazą) była w google na 2 stronie - teraz na onecie jest 1 (zaraz po niej są same śmieci, nie związane z frazą).

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

Na większości fraz jakie wziąłem pod lupe zauważyłem jedną zależność:  

kto był na pierwszych 3 miejscach w google - wyleciał z onetu.

Brawo za spostrzeżenie!

No i właśnie o to im chodzi - zdaja sobie sprawę, że większość tych czołowych stron gotowa jest zapłacić za pozycję w postaci Linku sponsorowanego.

Dodatkowo, by "zachęcić" klientów, zostawiają wysoko strony konkurencji, która dotąd była nieco niżej...

Wiesz, poza faktem wykupowania boksów stosują jeszcze jakieś inne kryteria, niestety.

Ale ewidentnie jesteśmy "karani" za uprzednio wysokie pozycje (czy to w Google, jak zasugerował kolega wyżej, czy w samym Onet). Moje strony poleciały w dół proporcjonalnie (!) do poprzedniej pozycji: z 2 (na frazę) na 60tą, a z 3 na 40tą, a z 5tej na 15tą tylko. Ciekawe, prawda? Im wyżej byłeś, tym niżej spadasz. Jedna ze stron, która była na frazę na 1 miejscu wyleciała detaliczne..

Im wyżej byłeś, tym niżej spadasz

Dla mnie takie spekulacje są nic nie warte. Zbieg okoliczności i tyle. U mnie żadna z Twoich teorii się nie potwierdziła. Po prostu - skoro byłeś pod ważnymi słowami wysoko, musiałeś ostro działać przy meta, a teraz kiedy meta nie jest brane pod uwagę, Twoje strony poleciały.

Dla mnie takie spekulacje są nic nie warte. Zbieg okoliczności i tyle.

U mnie też tak jest (byłem na 1 miejscu, a teraz jestem na 4 stronie wyników. W innych wyszukiwarkach jestem w pierwszej 5 - a to chyba coś znaczy) - tak to tłumacz... "zbieg okoliczności" :evil:

Dla mnie nie jest to zbieg okoliczności skoro kilka osób to zauważyło i się sprawdza.

U mnie żadna z Twoich teorii się nie potwierdziła. Po prostu - skoro byłeś pod ważnymi słowami wysoko, musiałeś ostro działać przy meta, a teraz kiedy meta nie jest brane pod uwagę, Twoje strony poleciały.

Jak ktoś wie na czym polega pozycjonowanie, to nie kombinuje - nie musi, a pozycjonowanie na Onet... wychodzi na to że jest nic nie warte. Jak masz kasę i zależy CI na wysokiej pozycji, to będziesz wysoko... Dokładnie tak jak mówił wlserwis. Tak to widzę.

rpnet

Przestańcie bo mam wrażenie, że agitujecie do wykupowania linków i boksów na onecie :?

U mnie też tak jest (byłem na 1 miejscu, a teraz jestem na 4 stronie wyników. W innych wyszukiwarkach jestem w pierwszej 5 - a to chyba coś znaczy) - tak to tłumacz... "zbieg okoliczności" Evil or Very Mad

Dla mnie nie jest to zbieg okoliczności skoro kilka osób to zauważyło i się sprawdza.

Narazie to sprawdza się to, że nic się nie sprawdza. Po prostu - engine Onet jest do bani i tyle.

W ten sposób rozumując strona, która była na 1 miejscu powinna zajmować obecnie ostatnią pozycję w rankingu, a tak nie jest. Dużo moich serwisów powypadało, inne poleciały na dalekie pozycje, kolejne spadły lekko, a niektóre podskoczyły. Strona, dla której kiedyś wykupowałem boksy jest teraz na bliżej nieokreślonej pozycji.

W ten sposób rozumując strona, która była na 1 miejscu powinna zajmować obecnie ostatnią pozycję w rankingu, a tak nie jest.

Dlaczego powinna?? Wcale że nie powinna - nie wiem skąd takie stwierdzenie. Tak jak niektórzy zauważyli strona leci w dół, ale to nie oznacza, że na sam koniec...

Dlaczego powinna?? Wcale że nie powinna - nie wiem skąd takie stwierdzenie.

Ehh... zauważ, że w mojej wypowiedzi nie stwierdzam, tylko teoretyzuję. Zastosowałem tryb przypuszczający poprzez użycie stwierdzenia - "w ten sposób rozumując", czyli - gdybyśmy rozumowali w ten właśnie sposób to ... Odniosłem się do wypowiedzi kolegi wlserwis, z którą się nie zgadzam, a ty się do niej przychyliłeś i właśnie o to mi chodziło. Przyczytaj kilka postów wyżej. A tak w ogóle to bez sensu dyskusja o szczegóły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności