Skocz do zawartości

co sie stało z onetem?

birbal

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ostatnie 2-3 dni - to chyba całkowita klapa onetu.

Jak przejrzałem wyniki, to wygląda mi na to, że w wyszukiwarce pojawiają się strony, które dawno nie były odświerzone przez robota.

Na większość zadanych pytań, otrzymałem linki zupełnie nie związane z tematem.

Ciekaw jestem kiedy wróci do normy

Heh moja strona wisiala jakis miesiac na 4 stronie wynikow i byla nie do ruszenia...az tu nagle swieto - wskoczyla na 16 pozycje...heheh...pomyslalem sobie ze teraz to juz tylko lepiej moze byc...po 4 dniach znikla z wynikow...chociaz w indexie jest to w wynikach wyszukiwania znalezc jej nie moge...no chyba ze jest na stronie >100 ale cierpliwosci nie mialem...a wrocic jakos nie chce!

>>>>>> =D> <<<<<<

A moim zdaniem Onet idzie w dobra stronę. Zauważcie że jeśli patrzyć na jedną stronę załóżmy (nieistniejacą) www.qwerty.asp.pl to po wpisaniu różnych słów kluczowych w dwóch wyszukiwaniach, to najczęściej dostajemy różne wyniki. Tzn otrzymamy ta samą stronę ale z różnym opisem. Najczęściej nie ma już w opisie Meta descryption ale rózne kawałki tekstu z treści strony zawierające szukane słowa.

Proszę przy okazji zwrócić uwagę że Google ostatnio też daje takie wyniki. Czasami nawet wstawia w opisie tekst z altu od obrazka ze strony, jeśli zawiera szukane słowo.

Google po prostu przestaje poważnie traktować nie tylko keywords, ale takze descryption. Title nadal jest bardzo ważne, bo tam nikt nie chce umieszczać chłamu jaki można było wsadzić do descryption.

Moim zdaniem obie szukaczki niedługo puszczą z torbami "pozycjonerów" i "linkory" wszelkiej masci. Wszystko mi wygląda na to ze coraz bardziej się liczy treść strony, włączając w to obrazki z ich tytułami i altami. Myślę że słusznie administratorzy szukaczek ukrócają proceder sztucznego podbijania pozycji strony. Pewnie to jeszcze troche potrwa ale kierunek już chyba jest określony.

To początek końca tych magików, (bez urazy)

Jednak najbardziej mnie dziwi że Onet idzie w tym samym kierunku co Google. Nie wiadomo jak długo im sie uda dotrzymać kroku ale szczerze im życzę choć nie jestem fanem Onetu. A życzę im dobrze bo oni nieźle opanowali odmianę słów. Google nie potrafi uwzględnić w wynikach wyszukiwania np. słowa Krakowie kiedy szukamy Kraków. A Onetowa szukaczka to potrafi. Onet takze chyba uwzglednia Googlowski PR. Czuję tu jakąś fuzję albo coś w tym rodzaju. Współpraca tu już jest chyba wyraźnie widoczna.

Pozdrawiam wszystkich magików i dobrze radzę aby sobie upatrzyli miejsce na miękkie lądowanie

wczasy w górach

królewskie wczasy w pałacu w Rybokartach

wczasy na nartach

A moim zdaniem Onet idzie w dobra stronę

Jeżeli zaczął iść to tylko i wyłącznie w dobrą, ponieważ obecnie jest na dnie.

Google po prostu przestaje poważnie traktować nie tylko keywords, ale takze descryption

Mój drogi - Google nigdy nie brał tego na poważnie.

Wszystko mi wygląda na to ze coraz bardziej się liczy treść strony, włączając w to obrazki z ich tytułami i altami.

:shock: Od kiedy Ty właściwie zajmujesz się pozycjonowaniem :?:

Myślę że słusznie administratorzy szukaczek ukrócają proceder sztucznego podbijania pozycji strony. Pewnie to jeszcze troche potrwa ale kierunek już chyba jest określony.

Taak. Zawsze tak to wyglądało i będzie wyglądać - nie tylko w tej branży. Jedni wymyślają jak się czegoś ustrzec, a drudzy myślą jak to złamać. Kółko jest zamknięte.

A życzę im dobrze bo oni nieźle opanowali odmianę słów.

Co do tej opcji to przypomnę, że WP kiedyś prowadził taką politykę i z jakiegoś względu się z niej wycofał, przynajmniej narazie.

Onet takze chyba uwzglednia Googlowski PR

Jeśli tak, to Google podaje ich do sądu za wykorzystanie patentu.

Czuję tu jakąś fuzję albo coś w tym rodzaju.

Onet jest w tej chwili jedyną, w miarę znaczącą coś, wyszukiwarka w Polsce, która posiada inny engine niż Google. Myślę, że to co się dzieje, ma zapobiec monopolowi Google'a w Polsce. Onet to nie Interia z 1% udziału w rynku - chociaż też wg mnie prędzej czy później będzie musiała uznać wyższość.

Współpraca tu już jest chyba wyraźnie widoczna.

No to jest wyraźnie widoczna, czy chyba jest ? Jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek układu, to będzie to jasno powiedziane.

Tomen...

...

Mój drogi - Google nigdy nie brał tego na poważnie. 

wybacz ze bede polemizowal ale jeszcze dwa tygodnie temu Google w wynikach wyszukiwania moich stron nigdy nie wyswietlil niczego innego oprócz tytulu i description. Teraz wyswietla czesto po dwa albo trzy fragmenty zdan z tresci strony jednoczesnie.

Od kiedy Ty właściwie zajmujesz się pozycjonowaniem 

Nie zajmuje sie w takim sensie jak myslisz. Staram sie tylko czegos w tej kwestii nauczyc.

Jeśli tak, to Google podaje ich do sądu za wykorzystanie patentu. 

Ja mówie o tym ze moim zdaniem niekoniecznie naruszajac patent wyzej indexuja strony z wysokim PR, pewnie na takiej zasadzie jak np. Google wyzej ocenia strony zaindexowane w DMOZ. Co tez moze sugerowac jakis cichy uklad miedzy Google i Onet.

No to jest wyraźnie widoczna, czy chyba jest ? Jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek układu, to będzie to jasno powiedziane.

To wszystko sa moje wnioski oparte na mniej lub bardziej trafnej obserwacji i analizie wynikow wyszukiwania. Nie uzurpuje sobie roli wyroczni. Nie jestem tez Rutkowskim. A moze po prostu ktos w onecie zaczal myslec? Jesli tak to chyba wiem kto. I moze to dobrze wrozyc onetowi, a takze nam.

Pozdrawiam wszystkich.

wczasy w górach

królewskie wczasy w pałacu w Rybokartach

wczasy na nartach

Nie wiem czy to przypadek, ale założyłem OnetBoxy i od tego czasu znikły mi te strony z wyszukiwarki ONET. Tak się stało na dwóch różnych stronach, są tylko boksy, a w normalnych wynikach wyszukiwania stron niema. Za to na samym początku jest jedna moja stara strona, o której już dawno zapomniałem :shock:

Czy ONET celowo daje złe wyniki aby zachęcić do płatnych reklam :?:

• 2 tygodnie później...

Dlaczego do k... nedzy Onet nie odświeża wpisów!

Pewnie po pełzaniu robota mają za dużo ręcznych ingerencji do poprawienia po indexowaniu?

Śmieszy mnie to ich ręczne podwieszanie "nowej kolekcji" - żenada!

Pewnie Panowie w przypadku onetu to wyszukiwarka goni pozycjonerów a nie na odwrót :)

Pozdrawiam

Odpowiedź dla kolegi serwistv,

pisałem kiedyś o celowym ogłupieniu Onetu. Onet traci bardzo szybko rynek i chce zarobić na linkach oraz boksach ile może. Promowałem swoją stronę boksami, płaciłem ok. 50 pln za dzień (ustawiłem wysoki cpc i wyświetlałem się jako link nie boks) moja strona trfiła po jakimś czasie na top2 wtedy boksy sobie odpuściłem aż do czasu kiedy Onet "ogłupiał". Zauważyłem podobieństwo algorytmu Onetu do googla, kiedy udało mi się wyciągnąć stronę w googleu na top1 na popularne keywords w onecie działo się to samo. Od czasu ogłupienia onetu mojej strony nie ma w pierwszej 50, w googleu utrzymuję sie cały czas na top5. Jestem pewien że onet sprawdza którzy klienci są gotowi do płacenia za promocję (korzystali z boksów, linków itd.) strony i wywalają ją na dalekie pozycje w indeksie licząc na powrót klienta do płatnych usług. Może dla takich przypadków dobrym rozwiązaniem będzie zameldowanie nowej domeny i skopiowanie na nią strony. Żaden burak z onetu nie skojarzy tego faktu.

Jeżeli ktoś będzie tego próbować proszę o informację co z tego wyszło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności