Skocz do zawartości

Ip a zaplecze

Kea

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam postawić zaplecze tematyczne, 5 serwisów. Wykupiłem w tym celu seo konta na ionic, na początek wystarczą. Dostałem 5 adresów IP z 2 klas adresowych, w sumie to jeden z jednej i 4 z drugiej:). Jadnak teraz naszły mnie wątpliwość czy takie zróżnicowanie IP wystarczy, Zaplecze to będzie linkować do jednej strony postawionej na innym hostingu. Co myślicie?

edit

Dodam tylko że nie zamierzam robić śmietników, a wręcz liczę na to, że zaplecze to będzie z czasem pojawiało się wysoko w SERPach.

Hmm, no więc tak, to jest moje pierwsze zaplecze więc, jakiegoś punktu odniesienia nie mam. Cel oczywisty, pnąć pozycjonowaną stronkę w wynikach, przez całą noc brnąłem przez przyklejony temat zaplecza i po wypisaniu sobie, co ważniejszych rzeczy, postanowiłem zacząć od zaplecza tematycznego, mały site więc doszedłem do wniosku, że lepiej aby jak najprędzej powstało. Dla przykładu, strona o podobnej tematyce jest zawsze w top 10 na interesujące mnie frazy i ma 3,5k zindeksowanych stron, ale większość to arty z artelisa, ma 20k BL , ale większość jak nie wszystkie to różnej maści katalogi. Więc potrzeby są takie co by ją przeskoczyć w wynikach, stąd start od zaplecza tematycznego wydał mi się najsensowniejszym rozwiązaniem. Zaplecze ma mieć wartościowy kontekst i cieszyć oko użytkownika. Ale wracając do sedna sprawy, jak wspomniałem ip są z 2 klas, nie były zbytnio zróżnicowane, 4 IP różniły się tylko końcową cyferką, napisałem do admina IONiC i obiecał się tym zając, aby bardziej je zróżnicować. Teraz czy 2 klasy adresowe wystarczą i będę mógł spać spokojnie po nocach i nie martwić się, że złapię jakiegoś filtra albo co gorsza bana na zaplecze? Stronka którą pozycjonuje jest dla mnie oczkiem w głowie, więc nie chcę popełnić żadnego błędu.

Wątpię, żeby 5 stron zaplecza pomogło prześcignąć stronę konkurencji w wynikach, ale mogę się mylić gdy chodzi o jakieś mało oblegane słowa.

Musisz próbować. Jak okaże się za mało, to postawisz następne zaplecze :) I pamiętaj, że zaplecze "nabiera wartości" dopiero po jakimś czasie, powiedziałbym ok roku :) Kiedy to już samo posiada odpowiednią ilość odpowiednich linków, żeby przekazywać sensowną "moc" dalej.

Powodzenia.

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

filtr mozna zawsze dostac. Wiec jesli chcesz sie bawic w tej branzy to zapomnij o jakimkolwiek spokoju. Powodem filtra jest zazwyczaj slaba jakosc strony lub zle linkowanie. Sa spory dotyczace teori jakoby ip mialo znaczenie lub nie. nie mam zdania na ten temat, aczkolwiek na chlopski rozum: na jednej maszynie firmy hostingowej moze miescic sie wiele stron wielu klientów. tak naprawde ilosc serwerów i ich ip jest ograniczona i wg mnie mniejsza znacznie niz liczba ip komputerow zwyklych urzytkownikow. mozna wyciagnac wnioski

yokokeke, arek_inc, kruzyk dziękuje za odpowiedzi.

I pamiętaj, że zaplecze "nabiera wartości" dopiero po jakimś czasie, powiedziałbym ok roku

Ale jak już nabierze.... :)

Powodzenia.

Dziękuje :)

aczkolwiek na chlopski rozum: na jednej maszynie firmy hostingowej moze miescic sie wiele stron wielu klientów

Tylko czy pięć stron tematycznych na różnych IP ale tylko na 2 klasach, nie będzie zbyt podejrzane? Tak całkiem przypadkowo 5 portali traktujących o tej samej tematyce jest na 2 klasach IP i linkuje do jednej strony :rotfl: , takie jedno pytanie jeszcze offtopic mam, zaplecze może powstać w tym samym czasie, czy lepiej aby powstawało w odstępach czasowych?

Chodzi generalnie o jak największe zróżnicowanie IP, żeby było tak jak naturalnie.

Wyobraź sobie, że posiadasz stronę z jakąś genialną unikalną i poszukiwaną informacją. Linkują do niej ludzie z całego świata lub z wybranego kraju.

Myślisz, że linki będą z tych samych klas IP?

Raczej będą baaardzo zróżnicowane IP.

I o to chodzi z IP. Żeby było jak najbliżej "naturalnego linkowania" wg Google.

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

Tylko czy pięć stron tematycznych na różnych IP ale tylko na 2 klasach, nie będzie zbyt podejrzane?
IMHO nie.

Kiedy zaczynalem pozycjonowanie, musialem twrorzyc zapleczy nad tym samym IP i działało bardzo dobre.

Poza tym znam przykłady stron, ktore maja 90%+ BL z tej samej IP i trzymaja sie wysoki w serps.

Nie wiadomo, co bedzie jutro, jak zmieni sie algo G, wiec postaram sie tez zbudowac zapleczy na roznych IP, ale 5 IP dla 5 stron zapleczy z 2 roznych klas, to i tak juz bardzo duzo.

Myślisz, że linki będą z tych samych klas IP?

Raczej będą baaardzo zróżnicowane IP.

Na pewno tak czesto jest.

Ale tez sa taki przypadki:

Firma X w miasto Y od lat jest najwiekszym ISP.

Tez oferuje hosting, i wiele lokalnych firm/stron prywatnych ma u nich hosting.

Wszystko wstawi na jednym IP (bo w koncu to firma ISP/Hosting a nie SEO :)).

Userow tych stron duzo linkuja miedzy sobie:

Firma A linkuje w referencjach do firmy B, ludzi pytaja, gdzie to i jak i linkuja do lokalnych firm i potem mamy duzo stron z duzych BL z 1 IP - ale naturalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności