Skocz do zawartości

Wyniesienie domen z Nazwa.pl

Winston

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poprzenosić swoje domeny (zwłaszcza) PLki, które przed laty porejestrowałem w Nazwa.pl.

Pytanie dokąd - i w związku z tym jak?

Myślałem o OVH, bo mam tam już nieco domen od jakiegoś czasu.

1) Czy jeśli w Nazwa.pl mam zarejestrowane domeny na osobę prywatną, a w OVH na firmę, to będą jakieś problemy przy transferze?

2) Czy Nazwa.pl wydaje authinfo bez problemu? Ile dni przed terminem wygaśnięcia domeny najlepiej dokonać przeniesienia? Czy jeśli pozostało np. 2 tygodnie to zdążę z całą procedurą, czy to jest już za późno? I odwrotnie - jeśli pozostało jeszcze 6 miesięcy, to czy jest sens przenosić?

3) Na ile bolesny jest to zabieg, gdybym chciał to powtórzyć w przyszłości i np. zrezygnować z OVH?

1. Nie powinny być.

2. Do każdej domeny oddzielne pismo. Transferować możesz do 1m przed wygaśnięciem, potem może być już trudniej.

3. Tu niestety nie poradzę, bo z OVH się jeszcze nie wynosiłem.

Ogólnie do domen polecam również masternet.pl :)

404.tf

Dzięki Fidma.

OVH wymaga, żeby dane abonenta domeny były w WHOIS. Następnie przy wniosku o transfer sprawdzają oni te dane osobowe. Netart domyślnie ukrywa WHOIS dla osób prywatnych. Muszę więc wysłać drugi wniosek o ujawnienie danych w WHOIS.

Czy wiecie czy podobne procedury (sprawdzania autentyczności danych w whois) jak w OVH są gdzie indziej - np. w Masternet.pl? Niby nic wielkiego, ale kolejny papierek trzeba wysyłać.

Pozdrówki

Ja przeniosłem dużo domen z nazwa.pl do dropped.pl (ponad 2 razy tańsze ceny odnowień domen), zaoszczędziłem na tym kilkaset złotych w skali roku.

Troche sie musiałem waflować i przesyłać skany podpisanych podań o wydanie authinfo, ale tak jak pisałem, dużo na tym zaoszczędziłem. Jest jedno ale: w przypadku gdy skorzystasz z promocji domena za 1 zł to nie możesz przetransferować od tak sobie, musisz ją przedłużyć w netart i dopiero potem możesz wytransferować.

Gdziekolwiek nie przeniesiesz tych domen (no może poza home.pl) to i tak zaoszczędzisz dużo siana. Netart to dinozaury cenowe jeżeli chodzi o domeny...

odradzam nazwe.pl pozniej bedziesz musial wysylac faxy i zwykle listy jak bedziesz chcial cokolwiek zalatwic ta firma zyje na poczatku lat 90 gdzie Fax byl szpanem

Jest to zwykły trick na zniechęcenie useródo wynosin i nic poza tym. Nie tylko oni tak robią. Z home.pl jaksię wynosiłem, wysłałem faxy 3 razy a i tak niby były nie czytelne - szkoda gadać..

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Czy wiecie czy podobne procedury (sprawdzania autentyczności danych w whois) jak w OVH są gdzie indziej - np. w Masternet.pl? Niby nic wielkiego, ale kolejny papierek trzeba wysyłać.
Każda domena rejestrowana bądź transferowana do MasterNET.pl (jako osoba prywatna) ma domyślnie ukryte dane Abonenta.

Ponadto przy rejestracji nowych domen lub transferze Klient ma możliwość stworzenia różnych Identyfiatorów (Abonentów) domen więc bez problemu na jednym koncie Klienta jest możliwość utrzymywania domen prywatnych jak i firmowych.

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Z home.pl jaksię wynosiłem, wysłałem faxy 3 razy a i tak niby były nie czytelne - szkoda gadać..

ha, akurat z home idzie mi jak po maśle wynoszenie, ale z nazwa.pl , to porażka.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

odradzam nazwe.pl pozniej bedziesz musial wysylac faxy i zwykle listy jak bedziesz chcial cokolwiek zalatwic ta firma zyje na poczatku lat 90 gdzie Fax byl szpanem
Normalne procedury :D tyle że co to za problem wysłać pismo do nich pocztą czy faksem? Ja z miesiąc temu wytransferowałem w ten sposób domenę globalną i wszystko przebiegło bardzo szybko i sprawnie ;)

W cal.pl miałem kiedys przygodę że aby wytransferować domeny chcieli abym przesłał wnioski faksem (przesłanie wniosków pocztą nie wchodziło w grę xD)...

Aktualnie trzymam domeny w ovh.pl i jestem zadowolony :D

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

po telefonie do nazwy w sprawie cen przedłużek również powoli przenoszę się do ovh. Planowałem masternet ale niestety przez 3 dni strona za cholerę nie chciała mi działać, terminy goniły...

Najlepszy rabat dają (nazwa) - 80 zł za przedłużenie pl-ek przy posiadaniu u nich powyżej 50 sztuk (.pl). Śmiech na sali.

dymna.jpg

Planowałem masternet ale niestety przez 3 dni strona za cholerę nie chciała mi działać, terminy goniły...
Szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio strona firmowa przez trzy dni nie działała, codziennie notowane są setki odwiedzin :)

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

dropped.pl jest zarejestrowana na Cyprze - w razie wpadki firmy nie odzyskasz domen.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jest jedno ale: w przypadku gdy skorzystasz z promocji domena za 1 zł to nie możesz przetransferować od tak sobie, musisz ją przedłużyć w netart i dopiero potem możesz wytransferować.

Jak to? Przecież jak masz kod authinfo to możesz bez waflowania przetransferować a oni niech sobie psioczą... No bo co wtedy mogą zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności