Skocz do zawartości

1 wielki serwis czy 10 małych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie, chciałbym stworzyć serwis serwisy, tematyka dla nich jest wspólna gry, i teraz moje pytanie czy lepiej jest stworzyć 10 serwisów na 10 domenach o 10 grach, czy jeden duży serwis o grach w którym będę opisywał i gromadził informacje na temat tych 10 gier ? Co za co przeciw za danym rozwiązaniem.

Pzdr.

to zależy, po co chcesz je stworzyć...

i od tego, co potrafisz w temacie tworzenia i pozycjonowania stron, ile robiłbys sam, a ile zlecał.

rzucę kilka przemyśleń:

- jeśli po prostu chcesz zarobić, lepiej poświęć się jednemu, a porządnemu. Jeśli nie uda Ci się na jednym, to tym bardziej na dziesieciu majątku nie zrobisz:-)

- tematyka gier nie jest dobrze opłacana, wiec zeby sie oplacało, strona musi naprawde byc ciekawa, a nie zrobiona z automatu - tylko wtedy bedziesz mial duzo userów,

- dziesiec domen to za rok dziesiec przedluzen po ok 100 pln plus hostingi, czas poswiecony na stworzenie dziesieciu serwisow itp

- jeśli chcesz koniecznie, to zrób tak: najpierw zacznij od jednego, stwórz, rozkreć, jak już będzie działał, to zajmij się następnym - myślę, ze wystarczy pracy na lata:-)

na razie tyle

pzdr

co by tu wstawić...

Zdecydowanie, jeden duży i DOBRY :jezyk1:. Jeśli zrobisz dobry serwis i przyciągniesz do niego użytkowników, to żadne zaplecze nie będzie ci potrzebne.Z doświadczenia wiem, że dużo lepsze rezultaty przynosi się skupienie na jednym temacie i zrobienie go ciekawie, interesująco, dobrze, elegancko i ciągłe go rozwijanie niż babranie się w dziesiątki mniejszych projekcików. Weź pod uwagę, że dzień ma 24 godziny a i siły ludzkie są ograniczone :). Druga sprawa - ryzyko. Jeśli duży i dobry nie wyjdzie, no to wszystko do bani ... ale czasami warto zaryzykować.

• 2 miesiące temu...

Budowanie serwisów na choćby egzotycznych domenach, żeby wspomagać pozycje serwisu głównego, to pracochłonne, ale skuteczne działanie.

Pewnie ciężko wypozycjonować się chociaż w okolicach słowa "gry" więc pewnie gra jest warta świeczki. Z tym ze budowanie wielu serwisów w myśl zasady im więcej tym lepiej mija się zupełnie z celem. To, że jeden będzie na 456, a drugi 654 pozycji naprawdę nic nie zmieni.

Pzdr

A ja się kompletnie nie zgadzam z osobami wypowiadającymi się w tym temacie. Jako właściciel jednego z takich "dużych" serwisów mogę powiedzieć, że przynajmniej pod kątem zarobkowym, o wiele więcej bym miał, gdybym prowadził osobno kilka(naście) serwisów o pojedynczych grach/seriach gier.

Kwestia targetu. Serwis wyspecjalizowany w danej grze, posiadający szatę graficzną, domenę i społeczność nakierowane tylko na ten jeden tytuł jest o wiele atrakcyjniejszy niż o kilku różnych produkcjach. Lepsza jakość materiałów, więcej chętnych do redakcji, a w przypadku świeżych gier łakomy kąsek dla wydawcy chcącego jak najlepiej wypromować swój produkt.

Ale to tylko wtedy, gdy znasz się na grafice (każdy serwis będzie potrzebował własnej szaty) i wiesz, jak zorganizować sobie pracę nad tyloma serwisami.

to wszystko zalezy od rynku na ktorym się znajduje. sa takie ktorym wystarczy 1 duzy serwis, sa takie na ktorych wchodzi się z 1 duzym i kilkoma pomniejszymi wypełniajacymi pewne nisze...

trzeba sobie zrobić analizę rynku i będzie gites (5 sił portera, swot etc...)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności