Skocz do zawartości

noindex,nofollow

h27

Rekomendowane odpowiedzi

powinien wywalić ją z rankingu

no i wywaliło... wpisując nazwę domeny dostajemy "Niestety nie ma informacji dotyczących adresu...", podstrony natomiast są widoczne.

Kilka słów dlaczego zadałem to pytanie:

Pewna firma webmastersko-hostingowo-pozycjonerska zrobiła na zlecenie pewnej instytucji dość rozbudowany serwis, który w sieci jest już ładnych kilka lat. Pozycję w google serwis ten miał do niedawna dość dobrą (2-3 miejsce), ale ktoś w firmie webmastersko-hostingowo-pozycjonerskiej wpadł na cudowny pomysł, żeby od instytucji wyciągnąć dodatkowo kilka "groszy". Jako, że serwis leży na ich serwerach ("opiekują" się nim) sprawa była prosta... <meta name="robots" content="noindex,nofollow"> - strona zniknęła z google. Teraz tylko pozostało złożyć propozycję pozycjonowania... co zostało uczynione.

Ja mogę sprzedać i wypozycjonować;-)

Ja tez...

...jak polowa uzytkownikow tego forum...

swoja droga od ludzi ktorzy traktuja Klienta jak kogos

od kogo trzeba wydusic jak najwiecej pieniedzy (wciskajac im kit)

nalezy trzymac sie z daleka... bo to zlodziejstwo...

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

milo byłoby poznać nazwę owej firmy webmastersko-hostingowo-pozycjonerskiej. Polskie chore prawo jednak nie bardzo na to pozwala ... no chyba że jakiś link w podpisie? :mrgreen:

EDIT: żeby ktoś nie zrozumiał mnie źle - w moim podpisie jej nie ma !

{ Sprzedam ten link}

Nazwy firmy, ani instytucji wolałbym na dzień dzisiejszy nie podawać, bo szczegółów do końca nie poznałem. Była oferta dot. odświeżenia wyglądu strony i jej wypozycjonowania opiewająca na kilka tyś. złotych. Niestety nie jestem w stanie dojść w tej chwili, czy wpis w meta był dokonany przed złożeniem oferty - jako grunt do negocjacji (zobaczcie nie ma was w wynikach google !), czy jako "kara" za nie przyjęcie oferty. Skutek ten sam: strona zniknęła z wyników.

Co do "kopnięcia w du**ę"... nie jest to takie proste. Wszystkie pliki są na serwerze firmy, serwis jest zarządzany przez autorski CMS tejże firmy, którego nie można przenieść na inny serwer, dodatkowo firma hostuje (i być może zarządza) kilkoma pokrewnymi małymi serwisami, które są jako subdomeny.

...porażka

Strona tak łatwo nie traci pozycji w google. Po usunięciu noindex, powinna po pewnym (niedługim raczej) czasie wrócić na pozycję. Niewyrażanie zgody na zmianę tego parametru to jest jawne przegięcie i dzialanie na szkodę klienta, więc wydaje mi się, że jeden telefon powinien załatwić sprawę.

A w moim poprzednim poście chodziło mi o spację a nie o przecinek #-o

tonery tusze :: karmy dla psów - zapraszam :: Psiarskie forum

To jakbyś oddał auto do mechesa żeby płyny wymienił, przychodzisz odebrać a tu mówi: amorki do wymiany(wymienione wczoraj wieczorem na zużyte), coś cieknie pod misą (poluzowany korek) i takie tam. Wg. mnie jest to OSZUSTWO i tyle.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Witam ponownie,

przeglądałem inne serwisy wykonane przez w/w firmę i w większości zauważyłem coś takiego:

<meta name="robots" content="index,nofollow">

jaki sens ma taki wpis ?

Strona będzie zaindeksowana, ale robot nie będzie podążał za linkami. Przykład zastosowania: podwójne zabezpieczenie w stronach na hasło, gdzie w ramach "pochwalenia się" przed Klientem pokazujesz mu stronę logowania wraz z wszystkimi korzyściami wynikającymi z zalogowania, a podstrony (dostępne tylko na hasło) nie mają być zaindeksowane (wykluczamy możliwość podglądnięcia z cache w wynikach wyszukiwania). Oczywiście, strony na hasło zabezpieczamy dodatkowo "noindex,nofollow".

Pozdrawiam, J.

IMHO

W woli przypomnienia

NOINDEX - zapobiega indeksowaniu strony przez roboty

NOFOLLOW - zabrania robotom indeksowania stron, do których linki znajdują się na stronie

Noindex raczej nie teoretycznie powinno to zmusic bota do powrotu na strone i czestych odwiedzin.

Nofollow raczej tak chociaz to moze zalezec od tego czy chcesz pozycjonowac swoje inne sity.

To bylo oczywiscie IMHO. Ale spotkalem sie z kilkoma innymi pomyslami takimi jak:

Jezeli damy nofollow nie zostanie zaindexowana ani strona ani linki ale juz nie pamietam czy odnosilo sie to gogli czy altavistya noindex bylo niby dawane na stronach dynamicznie generowanych... Moze pomoglem ;)

AD1

Ech nie zauwazylem ze odpisalem jako ktorys tam na posta i wiele juz ostalo napisane...

baner.jpg

NOFOLLOW - zabrania robotom indeksowania stron, do których linki znajdują się na stronie

Zabrania? :-k

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Nie zabrania :-)

Gdyby zabraniało, to już dawno polinkowałbym ze strony z NOFOLLOW całą "konkurencję", i czekał aż się wyindeksują ;)

Jakby ktoś miał jakieś wątpliwości, to "no follow" znaczy po polskiemu z grubsza "nie podążaj za".

Zdrówka,

Adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności