Skocz do zawartości

Linkowanie, a indeksacja

siler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pozycjonuje stronę (katalog lokali w Polsce i za granicą).

Od około 2 miesięcy linkuje silnie podstrony z miastami np. "www.strona.pl/restauracje/Polska/Opole"

Jak do tej pory żadna z tych podstron nie jest zaindeksowana w google chociaż prowadzi do niej np. 4000 linków.

Jest taka sytuacja, że np. na frazę "restauracje opole" jestem w top5, ale w google zamiast "www.strona.pl/restauracje/Polska/Opole" jest np. www.strona.pl/restauracje/Niemcy. Zapewne jest to spowodowane, że podstrony "www.strona.pl/restauracje/Polska/Opole" nie ma w indeksie :/

Dodam, że na stronie jest drugi sposób prezentacji url podstron z miastami np. www.strona.pl/restauracje_Opole/ i w tym przypadku mam zaindeksowane 2 podstrony chociaż nie prowadzą do nich żadne linki.

Mniej więcej orientuje się co może być przyczyną problemów, jednak mogą być to błędne przypuszczenia. Chce poznać wasze opinie, żeby wziąźć pod uwagę wszystkie możliwości.

Proszę o pomoc, z góry dzięki.

Pozycjonowanie stron WWW: SEMstudio.pl

Pozycjonuje stronę (katalog lokali w Polsce i za granicą).

Od około 2 miesięcy linkuje silnie podstrony z miastami np. "www.strona.pl/restauracje/Polska/Opole"

Jak do tej pory żadna z tych podstron nie jest zaindeksowana w google chociaż prowadzi do niej np. 4000 linków.

skad linkujesz te podstrony?

jezeli linki sa zaindeksowane to powinno zlapac, no chyba ze nie sa...

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Ale problem tkwi nie w tym, że wogóle nie indeksuje tylko, ze nie indeksuje podstron z url np: "www.strona.pl/restauracje/Polska/Opole" do których prowadzi b.dużo linków, a podstrony z url np: www.strona.pl/restauracje_Opole/ indeksuje chociaz nie prowadzi do nich żaden link.

Oba adresy prowadzą do tej samej podstrony, czy to może być przyczyna tego problemu?

Ale problem tkwi nie w tym, że wogóle nie indeksuje tylko, ze nie indeksuje podstron z url np: "www.strona.pl/restauracje/Polska/Opole" do których prowadzi b.dużo linków, a podstrony z url np: www.strona.pl/restauracje_Opole/ indeksuje chociaz nie prowadzi do nich żaden link.

Oba adresy prowadzą do tej samej podstrony, czy to może być przyczyna tego problemu?

no to sprawa jasna, jeśli te adresy prowadzą do tej samej strony to dla Google są to tak jakby dwie inne podstronki z identyczną treścią, i ta druga jest uznana za duplikat (podejrzewam że te które są już zaindeksowane, to zaindeksowały się pierwsze poprzez dobre linkowanie wewnętrzne), Google nie lubi DuplicateContent w obrębie jednego serwisu i najwyraźniej na twojej stronie masz doskonale widoczny na to przykład, chcesz aby zaindeksowało oba adresy to zmień lekko treść na jednej z nich

acha niezrozumialem, google faktycznie czasaim nie indeksuje dc w obrebie tej samej strony, lub po indeksacji wywala

inna sprawa jest to dlaczego uwazasz to za problem?

nie powinno cie obchodzic to czy google widzi restauracje/polska/opole czy restauracje_opole lecz powinno sie dla ciebie liczyc to czy content jest zaindeksowany, zwlaszcza ze obie frazy masz w obu wypadkach w urlu

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Problem polega na tym, że przez ostatni czas silnie linkowałem te podstrony które się nie zaindeksowały (mają nawet po kilka tysięcy linków w yahoo) i wynikach google np. na fraze "restauracje opole" wyświetla się podstrona z lokalami w Niemczech:)

Czy teraz mam linkować te podstrony zaindeksowane, których wcześniej wogóle nie linkowałem żeby w serpach pojawiała się właściwa podstrona ? Gdybym tak zrobił to po jakim czasie google umieściłoby w serpach właściwą podstronę.

Nawiasem mówiąc to trochę szkoda tych środków poniesionych na linkowanie niezaindeksowanych podstron.

z ciekawosci wpisalem restauracje opole

https://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8

no i w top50 nie ma nic o niemcach, a tym bardziej w top5 ;)

a swoja droga sprawdz czy nie masz filtra na podstrony z opole skoro twierdzisz ze niemcy wyskakuja wyzej

Google mogło uznać to o tyle nie jako duplicate content, ale jako tą samą stronę (bo z tego co zrozumiałem to tak jest) tylko prowadzą do niej rożne linki. Przy mod rewrtie google często widzi także to do czego linków nie ma. Jeżeli zmienisz linkowanie wewnętrzne to teoretycznie po jakimś czasie powinno zmienić na ten drugi.

Linki z swli zwykle są ze słabych stron, często zafiltrowanych, które mają bardzo dużo podstron w suplemencie albo wcale nie zainedksowanych, ale może być jeszcze inna przyczyna przy dużych serwisach strony po prostu wypadają z indeksu. Jeżeli są porządnie podlinkowane to nie powinny, chyba że są podlinkowane linkami, które dla google nic nie dają.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności