Skocz do zawartości

proste.pl - nieprzedłużymy

Stwor

Rekomendowane odpowiedzi

nieprofesjonalne to jest walenie setki stron na jedna maszyne i pozniej gadanie glupot o stronach ktore niby generuja za duze obciazenie. i nie wazne czy zerwa umowe czy nie przedluza, po prostu przeginaja pale z liczba stron. jednej z tych znanych polskich firm wlascicielem jest kumpel i jak sie dowiedzialem ile oni wala syfu na jedna maszyne to sie nie dziwie ze pozniej wyrzucaja strony gdzie ogladalnosc jest wieksza niz 100 osob dziennie. tyle ze to sie nazywa chciwosc i pazernosc a nie profesjonalizm.

Totalnie się z Tobą nie zgadzam, że to nieprofesjonalizm. Firmy ISP to nie fundacje charytatywne i jak każda inna firma muszą zarobić na utrzymanie, a ich właściciele na życie. Zasadniczą cechą kapitalizmu jest to, że są ludzie bogatsi i biedniejsi. Jednych stać na serwer kei.pl a innych na stronę z templatki i hosting na maly-krzak.pl. Druga firma jest nakierowana na nizszy poziom cenowy czyli pobierajac mniejsze oplaty musi i tak wyjsc do przodu. Logiczne jest ze bedzie przyjmowac najchetniej klientow ze stronami htmlowymi a nie kombajny typu joomla, phpbb by przemo(Mimo ze nawet zoptymalizowane i tak maja funkcje wielu osobom niepotrzebne ktore obciazaja serwer). Zamiast mowic o nieprofesjonalizmie firm, na ktorych jest zapotrzebowanie jak widac bo inaczej by nie istnialy, przekonaj ludzi do korzystania z serwerow za 400 zł / rok. Na takich serwerach nie musza upychac ludzi bo i bez tego sie bedzie im oplac.

Wg tego co mowisz, firmy ktore odpowiaja na zapotrzebowanie rynku w postaci tanich kont sa nieprofesjonalne a te drogie juz sa profesjonalne. Jesli tak jest to dlaczego ludzie korzystaja z takich serwerow? Wracamy do poczatku, czyli dlatego ze sa tanie.

Oczywiscie można mówić o lepszych i gorszych praktykach jak blokowanie konta i nie informowanie o tym, ale nazywanie firmy ktora UPYCHA klientow jest sporym przegieciem.

Swoją drogą blokowanie konta i dopiero informowanie po tym moze i nie jest przyjemne dla takiej osoby, ale czasami ISP nie maja wyboru. Mnie tez nie raz blokowali i uwazam ze dobrze, bo przez moje obciazajace serwer skrypty, uptime tracily strony firmowe na htmlu. W takim wypadku firmy musza dokonac wyboru, dobro jednostki czy ogolu. Zablokowanie jednej strony czy pady całego serwera.

P.S. Sory za brak polskich liter ale juz mi sie nie chcialo korzystac z ALT'a

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Od dluzszego czasu klient byl informowany o fakcie, ze jego serwisy bardzo obciazaja serwer WWW i SQL i ze nie bedziemy przedluzac naszej wspolpracy.

Na tym koncie bylo 12 stron i podejrzewam, ze nalezaly one do roznych osob, bo po zablokowaniu uslugi zgloslo sie trzech wlascicieli stron.

Pozdrawiam

Ja może trzy grosze w sprawie.

Ot przypadło mi w udziale przeniesienie WP (jednego!) z hostingu (chyba hekko) na serwer dedykowany.

Ciekawostką jest to, że ten jedne WP (nie ma nic więcej na nowej maszynie) potrafi przy ładowaniu jednej strony (i jeden useer) obciążyć procek w zakresie nawet do 45% !

Tak są pisane darmowe aplikacje a przede wszystkim wtyczki do nich.

Jeszcze raz podkreślę - na dedyku (jaki on by nie był to jest to dedyk) jest jeden WP, a stronę czyta jeden user (ja).

Ciekawostka ?

Nie dziwcie się więc firmom hostingowym.

[edytowane]

Wyjaśnię jeszcze, że po przenosinach zostały wyprostowane wszelkiej maści błędy wynikające z kopiowania (np. adresy bezwzględne plików), nadane odpowiednie uprawnienia, etc. PHP nie pokazuje żadnych błędów ani ostrzeżeń.

Erbit, dokładnie. Kod WP ma jakieś 3-6MB. Jak takie coś w ogóle może działać efektywnie? Ludzie to wrzucają na serwer, dołożą poke-pluginów pisanych przez gimnazjalistów którzy nie mają pojęcia o optymalizacji a potem jest płacz "bo taki mały wordpressik był". Ja kiedyś instalowałem na serwerze forum phpBB3 (cały kod był custom made, czyli wszystko pisane od podstaw). I to jedno głupie forum ubiło serwer który obsługiwał bez problemu 100UU dziennie. Forum nowe, bez postów, praktycznie brak ruchu. Przyszedł pierwszy robot i serwer przestał wyrabiać.

Była tu kiedyś firma która produkowała "profesjonalne" wizytówki... na WP. Strona agencji nieruchomości z 4 ofertami na krzyż - 60 kwerend SQL, czas wykonywania ~1-2 sekundy. "Wolno chodzi"... "to wina serwera" :)

Z drugiej strony najbardziej pro byłoby wysłanie zmienionej oferty z "poprawioną" ceną. Ale jak znam życie to pewnie zaraz na forach zaroiłoby się od postów zbulwersowanych klientów "jak to firma X chce mnie okraść" :)

Pozytywne w tym wszystkim jest to, że coraz więcej ludzi zaczyna rozumieć zachowanie firm. ...

Arek - zrozumienie jest wśród tych, którzy co nieco więcej wiedzą na ten temat.

Wśród szarej masy zjadaczy internetu (a oni stanowią 99,9%) nigdy takiego zrozumienia nie zaznasz.

I to jedno głupie forum ubiło serwer który obsługiwał bez problemu 100UU dziennie. Forum nowe, bez postów, praktycznie brak ruchu. Przyszedł pierwszy robot i serwer przestał wyrabiać.

Jak dla mnie 1000UU na Przemie to nie taki lekki skrypt dla serwera. Wcale się nie dziwię, że można tym było zajechać serwer. Sam przeprowadzałem testy jak to wygląda dla 30 osób online w jednej chwili na Przemku i na PHPBB2. Oj różnica jest. A dodatkowo jeśli jest attachment mod, który odczytuje zdjęcia z własnego serwera to liczba zapytań i ich wykonanie rośnie bardzo szybko. Wszystko zależy jak masz skonfigurowanego tego Przemka, bo mając Color Group liczba zapytań jest około 2,5 razy większa niż mając Color Rank, itp, itd.

Podejście ludzi teraz jest diametralnie inne niż to, które można było obserwować rok czy dwa lata temu. Podejrzewam, że ma to związek także z tym, że coraz więcej firm (szczególnie tych największych) wychodzi z cienia - tzn. nie trzymają klientów na siłę, tylko dlatego, że może coś napisać publicznie złego o firmie. Ok, idealnie nie jest i pewnie nigdy nie będzie, ale jest naprawdę dużo lepiej niż kiedys.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

tzn. nie trzymają klientów na siłę, tylko dlatego, że może coś napisać publicznie złego o firmie.

Nie wiem, czy w dłuższej perspektywie takie podejście się opłaci. Firmy wydają sporo na reklamę a tu taki reality-check, z resztą nawet forów nie trzeba - wystarczy znajomych zapytać :)

2) Kosztem jednego obciążacza można dać wielu normalnych klientów

Ten, którego wywalili może być krzykaczem i zakładać tematy na forach jaki to hosting był bee, podczas gdy ci zadowoleni nie udzielają się na forach.

No i tworzy się negatywna opinia. W tym temacie podejście jest bardzo dojrzałe i wszyscy rozumieją istotę problemu, jednak nie wszędzie tak jest.

e-weblink uznałem za najgorszy system wymiany linków

slawek22: z takiego rzekomego "reality-check" po przeczytaniu forow OVH czy mBanku powinno wynikac, ze te firmy sa na samym dnie, bo liczba zlych opinii do dobrych to 99:1, ale jednak tak zle z tymi firmami nie jest :). wiadomo, ze krzykacze zawsze najbardziej beda bic piane, taka uroda wielu kupujacych..

pozdrowienia.

googlerulz.

Ten, którego wywalili może być krzykaczem i zakładać tematy na forach jaki to hosting był bee, podczas gdy ci zadowoleni nie udzielają się na forach.

Uwierz na słowo, że i tacy są potrzebni :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

2) Kosztem jednego obciążacza można dać wielu normalnych klientów

No i tworzy się negatywna opinia. W tym temacie podejście jest bardzo dojrzałe i wszyscy rozumieją istotę problemu, jednak nie wszędzie tak jest.

Czytając pewne "negatywne komentarze" napisane na forach w pewien specyficzny sposób, wręcz wyglądające na styl pisania 15-sto latka średnio inteligentny człowiek potrafi zweryfikować wiarygodność takowej opini.

Negatywne opinie też trzeba umieć pisać z sesem, pomijając fakt iż większość takowych pisane jest pod wpływem emocji :)

Zresztą znajdźcie firmę która nie ma żadnych złych opinii, a takie które mają i nawet takich dużo tak czy siak i tak istnieją i mają się dobrze (w każdej branży).

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności