Skocz do zawartości

pakowanie a wyszukiwarka

Rekomendowane odpowiedzi

Rzuciłem okiem w szukarke google, ale nic nie znalazłem na poniższy temat.

na początek dwa linki:

1 - forum e-vip

i

2 - crushhtml

(niestety nie udało mi się zrealizować kompresji, bo serwer kompresji niedostępny - chociaż strona chodzi)

No i pytanie - czy popularne szukarki (a w szczególności google, msn, yahoo, onet i wp)

są w stanie przeczytać zawartość skompresowanego pliku,

tak by nadal prawidłowo go indeksować w wyszukiwarkach?

Bo patrząc od strony efektywności i płatności za transfery na serwerach, to zabawa ma sens - szczególnie jak strona jest intensywnie używana przez odwiedzających, a ma sporo treści i znaczników. Poziom kompresji jest szacowany na około 20% oryginalnego HTML'a!

A może ktoś znalazł coś podobnego jako freeware i używa ?

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

Mów do mnie jeszcze.... wątek o mod_gzip

pooglądałem, ale tam o jakichś czarach rozmawialiście, same inż. dr hab. i wogóle :). Fakt, to wygląda troche podobnie do tego, co mnie interesowało, tylko nie znam PHP i jakoś mnie nie ciągnie do dogłębnego poznawania. Na razie walczę z div'ami (całkiem miłe mechanizmy :P ) i leję wodę święconą na tabelki (a kysz!).

A tak poważniej, to jak mogę to praktycznie zrobić? Nie znam się wogóle na PHP, a wyglada na to, że dzięki temu mechanizmowi toto działa...

Będę wdzięczny o jakąś łopatologiczne wytłumaczenie typu:

- bierzesz plik .abc, piszesz w nim to i tamto na temat pakowanego pliku

No i jeszcze pozostają dwie kwestie:

- czy roboty to czytają bez problemów ?

- czy można spakować plik samego CSS'a ?

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

robisz plik .htaccess i odpalasz go w notatniku potem wklejasz do niego:

php_flag zlib.output_compression On 

php_value zlib.output_compression_level 5

(ostatnia pusta linia musi byc czyli tylko enter)

nastepnie pakuresz to do glownego katalogu na setrwerku (public_html)

wszystkie wieksze fora sa z kompresja bo wlasciciel poszli by z torbami nie oszczedzajac na transferze

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

poogoglaj sobie bo to za obszerny temat aby go strescic w kilku zdaniach.

- przeglądarki: wszystkie wspólczesne obsługują. zresztą skoro portale (np.wp) z tego korzystają to znaczy, że % przeglądarek nieobslugujących jest marginalny

- wyszukiwarki - dadza sobie rade

- css: prawde mowiac nie wiem jak wyglada konfiguracja tego moda w apachu. nie wiem czy to jest na wszystko co jest txt wychodzącym czy wg. rozszerzen np. html. tak czy inaczej css to z reguły malutenkie pliczki, w dodatku keszowane po stronie usera wiec w tym przypadku nie jest to takie istotne.

jak masz gzip na serwerze to "instalacja" na twoich stronach phpowych sprowadza sie do wstawienia 2 linijek na poczatku i 2 na koncu. jakich? wygoglaj.

moze tez byc tak ze apache ma defaultowo ustawione gzipowanie automatycznie wszystkiego co wychodzace. wtedy nie musisz nic robic. tak chyba jest na superhost.pl

gdzies na forum byl kiedys link do narzedzia ktorym mozesz sprawdzic czy dana strona przychodzi zgizpowana.

o

https://linkownia.net/narzedzia/sprawdz_kompresje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności