Skocz do zawartości

Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze.

djurek

Rekomendowane odpowiedzi

To jest zmora teraz z tym, wywalic Total Commandera, instalowac FileZilla, to robia glownie estonczycy - kolejnym po turkach durniom sie nudzi ;] I oczywiscie haslo zmienic bo mi gnojki ciagle doklejali kod.

czy wirus może sam się rozsiewać na serwerze ?

Niestety tak, atakuje glownie pliki index.php ale ostatnio mi sie wkleil nawet w plik main.php Radze przeszukac wszystki pliki index.php - ja to zrobilem tak, ze zgralem na dysk wszystkie pliki php z serwera do jednego folderu, pozniej w windows XP prawym przyciskiem "wyszukaj" i pole "wyraz lub fraza w pliku" wpisalem - w mojm przypadku .cn lub <iframe> - az sie zdziwilem ile mi sie tego podoklejalo.

ps. tzn zle odpowiedzialem - jak zmienilem haslo to juz nie - wirus siedzi na dysku lub gdzies w systemie - to co sie dzieje na serwerze to efekt jego dzialan :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

a antywiry na go nie wykrywają na komputerach ani serwerach? Domyślam się, że nie bo by nie było taki problemów. To jakiś nowy wirus?

To jakiś sezon wirusowy chyba.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Jeśli używacie Firefoxa proponuje zainstalować rozszerzenie https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/722 i świadomie dopuszczać skrypty które mają się wykonywać. Zmiana TC na innego klienta FTP niewiele daję, bo ważne jest by nie dopuścić do infekcji, trojan, wirus czy inne dziadostwo nie koniecznie musi wykradać hasła do FTP, ale może robić inne nieciekawe rzeczy. Ostatnio wirusy głównie skupiają się na rozsyłaniu spamu i tworzeniu zombi netów. Kiedyś wirus miał zrobić coś złego tylko na twoim kompie, dość szybko można było się zorientować że coś jest nie tak, były pisane głownie dla zabawy, teraz robi się z tego przemysł i będzie tylko gorzej. Radzę więc być czujnym i nie ufać nadmiernie antywirusom, bo większość wirusów na stronach przechodzi przez nie jak przez masło.

a jak ona działa? Przy każdym js java pyta czy uruchomić skrypt? To chyba trochę uciążliwe? Zainstalowałem dla sprawdzenia:)

Edit: Chyba jednak jest nieco uciążliwa.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

Moim zdaniem mniej uciążliwe niż co tydzień usuwanie ze swoim stron, robaków lub bycie częściom spam netu. Na większości zaufanych stron dajesz sobie by uruchamiał się skryty, na tych co odwiedzasz pierwszy raz się głębiej zastanawiasz. Ale jak kto woli. Pamiętajcie że twórcy wirusów są zawsze o krok do przodu w stosunku do twórców antywirusów, kiedyś można był sobie pozwolić na lekkie opóźnienie ze szczepionką, teraz jednak wszyscy jesteśmy podłączeni do netu 24h więc infekcje mnożą się nieprzeciętnie. Co widać ile razy ten temat jest poruszany na forum, skończyły się czasy błogiego serfowania po necie !

powiem Wam szczerze - home.pl urosło mi w oczach! Po rozmowie z konsultantem potwierdziły się moje przypuszczenia - swego czasu dałem programiście konto e-mail z dostępem do całego ftp... on też miał wirusa bo kto go nie miał :) ja usuwalem wirusa, a z jego danych się logowano z niemieckiego hosta i wirus od nowa ;) mam nadzieje że backup da rady :)

baner_syrop_pio.jpg

... i wszystko jasne.

Ja bym sie nie zdziwlil, gdyby tworcy antywirusow byli tworcami wirusow - te ataki spowodowaly panike, wkurzenie, duze straty czasu, moja avira nie daje rady no i... musze kupic nortona ;]

Też mam Avirę, zawszę myślałem, że wystarczy - nie spowalnia tak jak norton, czy awast. No i darmowa.

Webbest.eu

moja wcześniejsza wypowiedź była późnonocna :) ale chodzi o to aby osoby które mimo że zmieniły hasła do ftp na swoim koncie sprawdziły czy nie mają dodatkowych kont e-mail z dostepem do całego ftp... tak może być na home.pl i to wlasnie z tych dodatkowych kont mogą być ataki...

baner_syrop_pio.jpg

... i wszystko jasne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności