Skocz do zawartości

Canonical

Wuj Stefan

Rekomendowane odpowiedzi

witam ...

nie wiem czy dobrze zrozumiałem ideę użycia <link rel="canonical">... w związku z tym mam pytanie:

załóżmy że mam stronę z produktami gdzie link do produktu ma postać pokaz.php?str=opis_grupy_produktow.htm&kod=kod_produktu .

Strona w google webmasters tools pokazana jest jako DC gdyż do jednego opisu grupy produktów bądź opisu produktu posiadam wiele produktów różniących się między sobą (np. kolorem lub parametrami technicznymi) i rozróżniam je na podstawie parametru "kod".

Strony są ładnie zaindeksowane przez google ale ... chciałbym zlikwidować to DC. Czy jeśli zastosuję coś takiego:

<link rel="canonical" href="/pokaz.php?str=opis_grupy_produktow.htm"> to strony które są zaindeksowane obecnie (z parametrem "kod") znikną z google a na ich miejsce pojawi się adres podany w "canonical" (strona bez parametru "kod" jest niepełna .. poprzez ten parametr przekazuje cenę urządzenia i inne ważne w sklepie parametry) ?? czy może strony pozostaną a ten "canonical" zostanie umieszczony przed nimi (co w moim przypadku jest niewskazane) ??

Sklep Audio - 4HiFi :: PSVANE, Audio-gd, Yaqin || Urządzenia CocktailAudio

Tylko Dywan :: Najtańsze dywany :: Sklep z dywanami

Pomyśl o tym jak o 301 widocznym tylko dla botów.

I wtedy poczytaj o 301.

już to sprawdziłem "temi rencoma" ... trochę pospieszyłem sie z pytaniem ...

zrobiłęm test dla mało znaczącej strony z DC ... zniknęły mi z google wszystkie poza tą "canonical" ... czyli w moim przypadku to bezużyteczny "fjuczer" ...

no chyba że to jakis przypadek ... jeszcze to potestuję na innej stronce ... ;-)

Sklep Audio - 4HiFi :: PSVANE, Audio-gd, Yaqin || Urządzenia CocktailAudio

Tylko Dywan :: Najtańsze dywany :: Sklep z dywanami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności