Skocz do zawartości

osCommerce - zapytanie do bazy

krzys150

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym aby na stronie product_info.php wyświetlał się również producent danego produktu. Zapytanie do bazy z tej strony wygląda tak:

$product_info_query = tep_db_query("select p.products_id, pd.products_name, pd.products_description, p.products_model, p.products_quantity, p.products_image, pd.products_url, p.products_price, p.products_tax_class_id, p.products_date_added, p.products_date_available, p.manufacturers_id from " . TABLE_PRODUCTS . " p, " . TABLE_PRODUCTS_DESCRIPTION . " pd where p.products_status = '1' and p.products_id = '" . (int)$HTTP_GET_VARS['products_id'] . "' and pd.products_id = p.products_id and pd.language_id = '" . (int)$languages_id . "'");

wiem, że muszę dodać do tego zapytania:

m.manufacturers_name

i

left join ".TABLE_MANUFACTURERS." m on (m.manufacturers_id = p.manufacturers_id and m.languages_id = '" . (int)$languages_id."'" )

ale nie wiem gdzie. Czy mógłby ktoś poskładać mi to w działające zapytanie? Bardzo proszę.

Pozdrawiam

Krzysztof

Elektryczne ogrzewanie podłogowe https://elektrasklep.pl

$product_info_query = tep_db_query("

m.manufacturers_name, 

select p.products_id, pd.products_name, pd.products_description, p.products_model, p.products_quantity, p.products_image, pd.products_url, p.products_price, p.products_tax_class_id, p.products_date_added, p.products_date_available, p.manufacturers_id from " . TABLE_PRODUCTS . " p, " . TABLE_PRODUCTS_DESCRIPTION . " pd 

left join ".TABLE_MANUFACTURERS." m on (m.manufacturers_id = p.manufacturers_id and m.languages_id = '" . (int)$languages_id."'" )

where p.products_status = '1' and p.products_id = '" . (int)$HTTP_GET_VARS['products_id'] . "' and pd.products_id = p.products_id and pd.language_id = '" . (int)$languages_id . "'");

$product_info_query = tep_db_query("

m.manufacturers_name, 

select p.products_id, pd.products_name, pd.products_description, p.products_model, p.products_quantity, p.products_image, pd.products_url, p.products_price, p.products_tax_class_id, p.products_date_added, p.products_date_available, p.manufacturers_id from " . TABLE_PRODUCTS . " p, " . TABLE_PRODUCTS_DESCRIPTION . " pd 

where p.products_status = '1' and p.products_id = '" . (int)$HTTP_GET_VARS['products_id'] . "' and pd.products_id = p.products_id and pd.language_id = '" . (int)$languages_id . "'");

Dzięki Maximus, ale niestety wywala błąd:

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /users/www/product_info.php on line 117

Wyjęte z mojego sklepu, powinno być kompatybilne :), ewentualnie nazwy tabel (pisane dużymi literami) zastąp właściwymi nazwami.

$the_manufacturer_query = 
tep_db_query("select m.manufacturers_id, m.manufacturers_name, m.manufacturers_image from " . TABLE_MANUFACTURERS . " m left join " . TABLE_MANUFACTURERS_INFO . " mi on (m.manufacturers_id = mi.manufacturers_id and mi.languages_id = '" . (int)$languages_id . "'), " . TABLE_PRODUCTS . " p  where p.products_id = '" . (int)$HTTP_GET_VARS['products_id'] . "' and p.manufacturers_id = m.manufacturers_id");

$the_manufacturers = tep_db_fetch_array($the_manufacturer_query);

<?php
if (tep_not_null($the_manufacturers['manufacturers_name'])) {
?>
<div style="float: right; width: 20%; padding-top: 15%;" >
<p class="ProductHead" width="50%"><?php echo '<b>' .BOX_HEADING_MANUFACTURER_INFO. ':</b>' ?></p>
<p class="ProductHead" width="50%"><?php echo '<a class="boxLink" href="' . tep_href_link(FILENAME_DEFAULT, 'manufacturers_id=' . $the_manufacturers['manufacturers_id']) . '">' . tep_image(DIR_WS_IMAGES . $the_manufacturers['manufacturers_image'], $the_manufacturers['manufacturers_name'], 100, 100) . '</a>'; ?></p>
</div>	
<?php }

Wyjęte z mojego sklepu, powinno być kompatybilne :), ewentualnie nazwy tabel (pisane dużymi literami) zastąp właściwymi nazwami.

$the_manufacturer_query = 
tep_db_query("select m.manufacturers_id, m.manufacturers_name, m.manufacturers_image from " . TABLE_MANUFACTURERS . " m left join " . TABLE_MANUFACTURERS_INFO . " mi on (m.manufacturers_id = mi.manufacturers_id and mi.languages_id = '" . (int)$languages_id . "'), " . TABLE_PRODUCTS . " p  where p.products_id = '" . (int)$HTTP_GET_VARS['products_id'] . "' and p.manufacturers_id = m.manufacturers_id");

$the_manufacturers = tep_db_fetch_array($the_manufacturer_query);

<?php
if (tep_not_null($the_manufacturers['manufacturers_name'])) {
?>
<div style="float: right; width: 20%; padding-top: 15%;" >
<p class="ProductHead" width="50%"><?php echo '<b>' .BOX_HEADING_MANUFACTURER_INFO. ':</b>' ?></p>
<p class="ProductHead" width="50%"><?php echo '<a class="boxLink" href="' . tep_href_link(FILENAME_DEFAULT, 'manufacturers_id=' . $the_manufacturers['manufacturers_id']) . '">' . tep_image(DIR_WS_IMAGES . $the_manufacturers['manufacturers_image'], $the_manufacturers['manufacturers_name'], 100, 100) . '</a>'; ?></p>
</div>	
<?php }

WIELKIE DZIĘKI, działa bardzo ładnie.

Pozdrawiam

Krzysztof

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności