Skocz do zawartości

Site a Serwery

michalk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio czytałem sporo SEO blogów i postanowiłem napisać swoje przemyślenia odnośnie indeksowania stron na różnych serwerach. Co prawda cytowany artykuł jest dość stary ale dobrze oddaje zauważalne cechy serwerów.

ale moje “strony” na progreso.pl, kei.pl czy home.pl indeksują się zdecydowanie lepiej niż te na, np: hekko.pl Kupując tani serwer trzeba będzie brać to chyba pod uwagę.

W 100% zgadzam się z tym. Może nie korzystam z progreso, home i kei ale patrząc na przykłady innych hostingów mam dokładnie ten sam pogląd na to. W chwili obecnej hostuje swoje zaplecze na:

hekko.pl

cal.pl

iswift.eu

Co dzwine strony indeksują się najlepiej w odwrotnej kolejności. Dla potwierdzenia mam ogromną ilość danych liczbowych i wykresów(niestety podać nie mogę bo za dużo adresów tam jest). Pomimo tego, że konto na cal z domenami mam od dawna to zaplecze z iswift.eu szybko dogania osiągnięcia cal.pl, żeby nie powiedzieć wyprzedza.

Takiej właściwości doszukiwałbym się w ilości domen przypadających na jeden ip. Pokrywa się to z tekstem na pajmon. Serwery drogie potrzebują mniej klientów/domen aby opłacić serwer. Nie dość, że są stabiliniejsze to mają mniej domen na ip'ku.

Ponadto, na iswift.eu zakupiłem kilka dedykowanych ip i postawiłem tam zaplecze. W ciągu trzech tygodni szczyty wykresów site wyprzedziły maksima cal.pl.

Hekko

Nie wdając się w dyskusje na temat świadczonych usług(bo nie to jest tematem), mam postawionych tam 10 domen. Niestety będę musiał zrezygnować z usług tej firmy zwarzając na fakt, że site dla tych domen to maks 3 a dla kolejnych 9 to jeden;/ I po co robić ładne zaplecze jak google to oleje przez ip;/

Wnioski

Przy wyborze serwera zapytajmy od dedykowane ip lub sprawdźmy ile domen jest na ip - są do tego fajne narzędzia.

Źródło:

https://www.pajmon.com/2008/05/26/poniedzia...-lekki-seo-kac/

Co do samych serwerów na tych hostingach się nie wypowiem ale jakość zaplecza ma trochę głębszą filozofię niż tą co tu przedstawiłeś.

Wolę mieć np dwa moderowane unikalne precle na 1nym ip i z nich linkować swoją stronę niz 2 qlweby na jednej bazie danych a różnych ip.

IP jest ważne ale nie aż takj jak piszesz, a zrozumiałem że to główny wyznacznik dobrego zaplecza u ciebie ;]

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Nie omawiam ogólnie jak wygląda dobre zaplecze. Opisanie tego wszystkiego zajęłoby kilka stron sądzę. Poruszam tylko jeden z elementów. Nie mówie o tym czy to musi być treść unikalna czy z automatu. Powtórzę się, ale chodzi mi tylko o element ip :)

Witam!

Dopiszę mały komentarz. Po przeniesieniu stron z hekko na iswift potwierdziło się, że na indeksowanie strony ogromny nacisk google kładzie na ip. Wystarczyło zmienić serwer na którym przez 3 msc zaindeksowowała się tylko strona główna, gdzie na iswift strona już po 5 dniach ma 15 zaindeksowanych.

hmm nie mam serwera na zadnym z wymienionych

ale w wypadku webd.pl gdzie mam 5 domen, ten sam skrypt, wszystkie na tym samym ip no i 4 bardzo ladnie mi sie kiedys zaindeksowaly a 1 mimo sporej ilosci stalych linkow raz wpadala raz wypadala z indeksu i dopiero po miesiacu sie pojawila na stale

tak wiec to chyba kaprys googla bo inaczej mialbym tez problemy z pozostalymi...

edit:

sam co prawda jak dotad nie przenosilem domen na inne hositngi, ale co jakis czas mozna wyczytac ze zmiana ip moze wplynac na pozycje.

jezeli wiec tak jest w rzeczywistosci, to moze zmiana serwea po prostu pobudzila googlebota?

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Przy wyborze serwera zapytajmy od dedykowane ip lub sprawdźmy ile domen jest na ip - są do tego fajne narzędzia.

Mógłbyś podać jakieś konkretne namiary ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Przyznam, że to co mi najlepiej działało jakoś zgubiłem ale na szybko znalazłem dwa inne:

https://www.linkvendor.com/seo-tools/domain...p.html,result#r

Bardziej bym się jednak skłaniał ku temu, choć nie ma pełnej listy domen na ipku:

https://www.domaintools.com/reverse-ip/

i w ten sposób na cal.pl mam 180 domen w wykazie a na iswift.eu 22, więc dla mnie różnica jest spora choć prawda jest taka, że te zabawki i tak nie pokazują wszystkich domen ale dają zarys proporcji.

Zaciekawił mnie ten temat, bo sam ostatnio zauważyłem spore problemy z zaindeksowaniem porządnego zaplecza (cal.pl), przy użyciu owych narzędzi wyszło mi tak: cal.pl - 427 ip, home.pl - 3, jor.pl - 436, neteasy.pl - 276, hostnine - 482.

"Gdy myślisz, że możesz lub nie możesz - w obu przypadkach masz rację."

wszystko też zależy na jakim ip wylądujesz przy rejestracji. Ja na iswift mam konta na kilku ip(bo tak prosiłem) i mam:

140, 27 a na dedykowanym 10.

A wg tego co piszesz neteasy całkiem ładnie wygląda. Tylko pytanie czy jak kupie to będę miał to samo ip.

Jakie dobrze indeksują to sami potestujcie - niestety to są testy typu duży budżet + długi czas.

Powiem Wam dla ciekawości, że hosting hekko.pl wypadł najgorzej pod względem indeksacji w moim odczuciu.

Potestujcie... a napewno opłaci się Wam to.

Polecam przy okazji cal.pl - indeksuje się bardzo dobrze.

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności