Skocz do zawartości

Domena w az.pl, jak dać subdomene na inne IP?

seead

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam domenę zarejestrowaną w az.pl i oddelegowaną na DNSy w home

Na home mam domene i sudbomene

Teraz chciałbym dodać nową subdomenę tej właśnie domeny ale na inne IP i tu pojawia się problem..

W az.pl krzyczy mi, ze nie moge tak zrobić:

Aby admnistracja rekordami DNS oraz przekierowanie na IP albo URL działało domena musi być delegowana na następujące dns: ns10.az.pl, ns11.az.pl.

Aby zmienić delegacje na wymagane serwery nazw kliknij tu.

Czyli musiałbym przestawić domene na DNSy az.pl i konfigurować główną na home a subdomene na inne IP

Home.pl ma 3 DNSy czyli mam rozumieć, że po przestawieniu na az.pl mam dodać 3 rekordy A na domenę główną ale na różne DNSy?

Kwestia jest też taka,żę w rekordach A mam podać IP a nie np. dns1.home.pl, home ma stałe IP dla DNSów?

Bo jeśli nie to będzie problem..

Kolejna sprawa: jeśli udałoby mi się przestawić w az.pl tak, żeby 3 rekordy A wskazywały domene główną na home to musiałbym dodawać kolejny rekord A dla subdomeny, która teraz jest na home czy to już wystarczyłoby ustawić w panelu home (czyli tak jak jest teraz)?

Generalnie chciałbym to tak załatwić, żeby strona nie była niedostępna w sieci.

Z góry dzięki za wszelką pomoc

125x125_2.jpg

Nie można przecież dodawać rekordu dla subdomeny w home, skoro domena jest obsługiwana przez az.pl

Tam gdzie masz NS'y tam ustawiasz.

-----

a w az.pl nie mogę w ogóle dodawać żadnych rekordów A bez ustawienia DNSów na az.pl

No to w takim razie zmień NS'y na az.pl (ns10.az.pl, ns11.az.pl) i ustaw odpowiednie wpisy dla domeny i subdomeny.

nihil fit sine causa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności