Skocz do zawartości

Dlaczego katalogi nie są dobrą metodą na pozycjonowanie ?

norek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 168
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
fahofiec jak mi wskażesz ten fragment "Google oficjalnie zaleca pozycjonowanie i optymalizację (w tym również zdobywanie linków) w celu poprawienia pozycji!" to masz u mnie dobrą flaszkę

Pośrednie sugestie tego typu znajdziesz w niezliczonej ilości postów na wszystkich oficjalnych blogach i plikach pomocy Google'a oraz treści licznych wypowiedzi pracowników (głównie Mata Cuttsa). Choćby pierwszy-lepszy przykład - oficjalne wskazówki dla webmasterów:

* Postaraj się, aby inne odpowiednie witryny zamieszczały kierujące do niej linki.

(...)

* Sprawdź, czy wszystkie odpowiednie witryny mają informacje o tym, że Twoja witryna jest dostępna w sieci.

* Zgłoś witrynę w odpowiednich katalogach, takich jak Open Directory Project i Yahoo!, a także we właściwych witrynach branżowych.

Tu masz jak byk, czarno na białym napisane, że webmaster sam musi postarać się o linki, np. zgłaszając stronę do katalogów i namawiając właścicieli innych stron do wstawienia linków. Więc bzdurą jest, jak ktoś wspomniał w tym wątku, że Google zabrania dodawania się do katalogów; Google tego nie tylko nie zabrania, ale wręcz nakazuje!

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

..... że Google oficjalnie zaleca pozycjonowanie i optymalizację (w tym również zdobywanie linków) w celu poprawienia pozycji!

1. nie wiem czy dobrze rozumujesz , Google nigdzie nie pisze co masz robić w celu poprawienia pozycji , ale za to pisze co ją obniża :) (tu kłania sie czytanie między wierszami)

2. ten cytat

* Postaraj się, aby inne odpowiednie witryny zamieszczały kierujące do niej linki.

(...)

* Sprawdź, czy wszystkie odpowiednie witryny mają informacje o tym, że Twoja witryna jest dostępna w sieci.

* Zgłoś witrynę w odpowiednich katalogach, takich jak Open Directory Project i Yahoo!, a także we właściwych witrynach branżowych.

ma niewiele wspólnego z pozycjonowaniem stron , powiem wiecej bardzo niewiele , ale za to wiele z zdobywaniem PageRank strony który dla google jest wartościowy

mam nadzieje ze teraz zauważyłeś ze Google cały czas pisze o działaniach zmierzających do budowy PageRank a nie jak to podkreśliłes podnoszeniu pozycji

Lexy - panuje taki hachos w ilosci linków że nie ma szans ustalic i wzoru i "tej" granicy bo przeciez i zgodzisz sie ze mną ze mała stornka zamieszczająca foto jakiego burmistrza z kobietą pod biurkiem nagle może zdobyc olbrzymia ilośc linków i to w sposób naturalny

Marketing internetowy dla firm

Xann, w podanym przeze mnie cytacie nie ma ani słowa o PageRank - są to uniwersalne czynności zalecane webmasterom do wykonania. Poza tym na blogach Google'a zwrot "poprawa PageRank" jest najczęściej równoznaczny z poprawą pozycji.

Lexy - panuje taki hachos w ilosci linków że nie ma szans ustalic i wzoru i "tej" granicy

Ale ja tylko sobie żartowałam ;-) Dobra, już nic nie piszę ;>

bogdansenator trzeba umieć czytać miedzy wierszami.

Tak słaby poeta z Ciebie, ze nie umiem tego rozgryźć, może jedna prozą?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

@Norek - w odpowiedzi na Twoje pytanie. Katalogi są całkiem dobrą metodą pozyskania linków. Jak ktoś ma wiedzę i cierpliwość bez problemu zrobi w ten sposób prostą frazę, a przy odrobinie szczęścia nawet taką z gatunku "średnich" (cokolwiek znaczy fraza prosta, średnia i trudna ;)). Tylko trzeba wiedzieć, jak linkować (na tym forum się raczej tego już nie dowiesz) i jak znaleźć katalogi, do których się warto dodać. To samo dotyczy precli, które to tak naprawdę są nieco ambitniejszą wersją katalogów (znaczy dłuższy opis i zwykle mniej linków wychodzących z podstrony zawierajacej Twój wpis). Odradzam eksperymentowanie na stronie z której się utrzymujesz, to się jednak może źle skończyć.

Nie ździerżyłem czytania do końca... Xann po jaką cholere się tu produkujesz? Weź przykład z Mrtn i daj sobie spokój. Twój zakład też nie ma sensu - ja i parę innych osób spokojnie mogłbo by ten zakład wygrać. Nie dlatego, że zastosuja się do wytycznych wielkiego google, tylko dlatego że zastosują kilka "sztuczek" trudnych do wykrycia. Będziesz śledził w logach serwera skąd na docelową stronę wchodzą roboty googla?

Inna sprawa że za 1K to się te metody nie zwrócą :P

Ale się burdel w tym temacie zrobił, aż trzeba czytać między postami.

Ja zaczynam pozycjonowanie od katalogów i na łatwe i średnie frazy można nimi pozycjonować. Jednak oprócz dodania strony, trzeba jeszcze zadbać o to, aby Nasz wpis został zaindeksowany. Jeśli domena katalogu ma dłuższą historię, to użycie kilku pkt. SWL jemu nie zaszkodzi.

Dodając stronę do mocnych katalogów, często jest tak, że początkowo katalog ma wyższą pozycję na Naszą frazę. Ale to jest pewien plus, gdyż użytkownicy trafiając z Google do katalogu, często przechodzą na Naszą stronę.

Katalogi zawsze były i będą pewnym etapem pozycjonowania.

Rozwijając wcześniejszą odpowiedź, katalogi to jedna z najprostszych metod pozyskania linków, można je użyć na wiele sposobów, ja podam jeden sprawdzony i dość skuteczny.

Dodajesz stronę do 100 mocnych katalogów, bierzesz kolejne 100 katalogów niemoderowanych i linkujesz wpisy z tych mocnych, możesz do każdego dodać wszystko, ale możesz to też rozbić, jak Ci się tylko podoba.

Wejścia generowane z tych mocnych katalogów, jeśli tylko dobrze się to zaplanuje, zrekompensują ciężką pracę na dodawaniu do katalogów, bo jakby nie było jest to żmudna i nudna robota.

Oczywiście warto też podopalać wpisy w katalogach używając swl, ale wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem.

OT: Szkoda, że ostatnimi czasy nie dyskutuje się tutaj na tematy, które są poruszane, a robi się jakieś wojenki, a najlepsze że to jeszcze przez święta, gdzie powinniśmy być WYCISZENI.

Przejrzałem najważniejsze oficjalne dokumenty Google'a dotyczące dozwolonych i niedozwolonych metod pozycjonowania i pora na małe, ostateczne podsumowanie:

- Czy wolno dodawać strony do katalogów? TAK

- Czy wolno kupować lub sprzedawać linki pozycjonujące? NIE

- Czy wolno prosić właścicieli innych witryn o umieszczenie odsyłacza? TAK

- Czy można zamieszczać linki w swoich produktach, takich jak skrypty czy szablony, rozpowszechnianych następnie wśród innych webmasterów? TAK

- Czy wolno korzystać z systemów automatycznej wymiany linków? NIE

- Czy wolno wymieniać się linkami ze stronami o podobnej tematyce, jeśli będą one przydatne użytkownikom? TAK

Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne.

Przejrzałem najważniejsze oficjalne dokumenty Google'a dotyczące dozwolonych i niedozwolonych metod pozycjonowania ....

Proszę nie pisz bzdur bo jeszcze młodzi uwierzą google nigdzie nie podaje metod pozycjonowania jest ty tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia że PageRank = pozycjonowanie strony

- Czy wolno kupować lub sprzedawać linki pozycjonujące? NIE

- Czy wolno prosić właścicieli innych witryn o umieszczenie odsyłacza? TAK

Posłuchaj te dwie rzeczy wzajemnie się wykluczają

- Czy można zamieszczać linki w swoich produktach, takich jak skrypty czy szablony, rozpowszechnianych następnie wśród innych webmasterów? TAK

mówisz że dozwolone są precle :)

- Czy wolno korzystać z systemów automatycznej wymiany linków? NIE

dozwolone, dozwolone o ile nie służą do podnoszenia page rank strony a właśnie e-weblink do tego nie służy o czym możesz przeczytać na jego głównej stronie

Nie bierz udziału w programach wymiany linków służących rzekomo poprawie pozycji witryn w wynikach wyszukiwania lub w rankingu PageRank.

Marketing internetowy dla firm

Xann, to nie są moje wypowiedzi, lecz cytaty z dokumentów Google'a, więc Twoje komentarze tego typu są absolutnie zbędne i niedorzeczne. I to nieprawda, że "Golgle nie podaje metod pozycjonowania", bo jak inaczej nazwiesz publikowane wszędzie wskazówki dotyczące "poprawienia pozycji w rankingu" tudzież poprawy PageRank, co - jak już wcześniej zaznaczyłem - jest zwykle równoznaczne z poprawą pozycji (oczywiście tylko w ustach bloggerów Google'a), co niezwykle jasno i absolutnie jednoznacznie wynika z kontekstu! Czytając Twoje wypowiedzi mam wrażenie, że w ogóle nie raczyłeś nawet przejrzeć wszystkich publikacji Google'a i wypowiadasz się w nie do końca uświadomionych sobie kwestiach, dlatego staram się być wyrozumiałym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności