Skocz do zawartości

Dlaczego katalogi nie są dobrą metodą na pozycjonowanie ?

norek

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki % z tych Pań Agat myśli, że pozycjonowanie = linki sponsorowane? ;> Już parę osób chciało aby im dać gwarancję pozycji i pytało czy mamy umowę z Google, bo konkurencja ma ;-)

• Odpowiedzi 168
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
To jak? Teraz Twoja kolej na Twój przepis? ;-)

No mój przepis (nie tylko mój) jest znany wszystkim , w całej tej dość merytorycznej dyskusji zdecydowana większość zapomniała ze potencjalny internauta nie ma zielonego pojęcia o katalogach, preclach o wytycznych ba powiem więcej dla przysłowiowej pani Krysi jest to jak wiedza tajemna z alchemii gdzie po przeczytaniu PIO i wszystkich książek nie będzie nadal wiedziała o czym mowa

Google zakła że każdy jest urodzonym webnasterem internautą gdzie dla większości skonfigurowanie skrzynki pocztowej do outloka graniczy z większym wyzwaniem jak wyprawa na Mount Everest

Do naturalnego linkowania nie należy jak mówisz pisanie artykułów , kupowanie linków czy też wymiana linków. Google raczej liczy na to że sklep o akwarystyce będzie miał u siebie linki pokrewne co wg niektórych ma być logiczne, ale życie pokazuje inaczej , nie wszyscy zamieszają linki tematyczne całe grono linków jest do zaprzyjaźnionych stron swoich kolegów , żon czy też innej swojej działalności.

G z pozycji monopolisty zakazuje sprzedaży linków czyli pod pozorem zbierania PR (jak by ono było dla kogoś istotne), szary zjadacz chleba mający mikro firme nie może zarabiać już na sprzedaży linków (ciekawe co na tu UOKiK)

ps. Raczej każdy doświadczony pozycjoner zemną sie zgodzi ze filtr można dostać za BO tak , wiec żadne działania nie spowodują żebyśmy się wypozycjonowali i spali spokojnie.

Marketing internetowy dla firm

w całej tej dość merytorycznej dyskusji zdecydowana większość zapomniała ze potencjalny internauta nie ma zielonego pojęcia o katalogach

Nie musi mieć. Przecież rozmawiamy tu w gronie osób zajmujących się tym hobbystycznie bądź zawodowo (i o tym czy da się takimi sposobami cokolwiek wypozycjonować), a te 2 przykładowe podane przez Ciebie frazy można dać nawet osobie początkującej, która zrobi wszystko pod dyktando i nie musi się nawet zagłębiać w ten temat. Równie dobrze może to zrobić właściciel/ka strony i z pewnością w niedługim czasie zdobędzie lepsze pozycje niż obecne ;-)

Do naturalnego linkowania nie należy jak mówisz pisanie artykułów , kupowanie linków czy też wymiana linków.

Nie interesuje mnie linkowanie naturalne tylko pozycjonowanie łatwych fraz zgodnie z wytycznymi. fahofiec zapewnia, że takimi sposobami udało mu się wypromować nawet trudne frazy i ja mu wierzę, chociaż sama frazy z wyższej półki (bielizna, praca, nieruchomości) pozycjonuję przeróżnymi sposobami, a więc także tymi, które niewiele z wytycznymi mają wspólnego. Ale mimo wszystko wspomniane kilkukrotnie w tym temacie swle zostawiam praktycznie zawsze do podlinkowania części zaplecza, a nie stron pozycjonowanych, tak więc ja Twojego sposobu nie stosuję, a na wyniki nie narzekam ;-)

Wracając do Twoich sposobów, nie widzę nic złego w wymianie linków i uważam, że jest wiele dużo lepszych miejsc publikacji artykułów sponsorowanych niż tylko "poczynając od for na preclach kończąc".

Gdyby Google zabraniało dosłownie wszystkiego, poczynając od pisania artykułów sponsorowanych, kończąc na wymianie linkami, to na podane wcześniej frazy zwracałoby nam zupełnie przypadkowe strony, a nie te, które są pełną parą pozycjonowane.

.... można dać nawet osobie początkującej, która zrobi wszystko pod dyktando i nie musi się nawet zagłębiać w ten temat. Równie dobrze może to zrobić właściciel/ka strony i z pewnością w niedługim czasie zdobędzie lepsze pozycje niż obecne

No właśnie sęk w tym że wychodzisz z błędnego założenia że każda Pani Krysia potrafi biegle posługiwać się w internecie , skoro uważasz że pozycjonowanie strony można sprowadzić do mechanicznego poinstruowania "małpki" tu dodawać do katalogu a tu pisać i to wystarczy to się zapewne nie tylko ja z tym z nie zgodzie

Nie interesuje mnie linkowanie naturalne tylko pozycjonowanie łatwych fraz zgodnie z wytycznymi.

Dokładnie - ale Ty te wytyczne interpretujesz pod siebie ( zresztą jak każdy bo są tak nie jasne ze mają każdą dowolną interpretacje)

Google raczej nie zezwala (przynajmniej nigdzie tego nie wyczytałem) na ingerencje w ich naturalne wyniki wyszukiwania a wszystkie działania zmieniające te wyniki przez pozycjonera raczej nie są zgodne z polityką G

Dlatego zawsze podoba mi sie pytanie na G: "Pozycjonowałem swoją stronę i dlaczego dostała filtr ........"

fahofiec zapewnia, że takimi sposobami udało mu się wypromować nawet trudne frazy i ja mu wierzę, chociaż sama frazy z wyższej półki (bielizna, praca, nieruchomości)

a ja nie bo jest to raczej fikcja jeżeli tak proszę niech pokaże czego tu sie obawiać ?

Wracając do Twoich sposobów, nie widzę nic złego w wymianie linków i uważam, że jest wiele dużo lepszych miejsc publikacji artykułów sponsorowanych niż tylko "poczynając od for na preclach kończąc".

Ty nie widzisz , ja nie widzie inni też nie widzą nic złego w wymianie linków ale google widzi i to wystarczy , no bo niby dla czego u fotografa na stronie mają być linki nietematyczne ?

Gdyby Google zabraniało dosłownie wszystkiego, poczynając od pisania artykułów sponsorowanych, kończąc na wymianie linkami, to na podane wcześniej frazy zwracałoby nam zupełnie przypadkowe strony, a nie te, które są pełną parą pozycjonowane.

Google zabrania jednej rzeczy manipulowania w ich naturalnych wynikach czyli w wszystkich działaniach do tego zmierzających

Google zabrania jednej żeczy manipulowania w ich naturalnych wnikach czyli w wszyskich działąniach do tego zmierzających

oczywista nieprawda ;P sami zalecają optymalizację strony, treści itp.

Inna sprawa, że tymi metodami które akceptują to obecnie guzik co można zdziałać w przypadku trudniejszych fraz no i nawet stosując się do zasad można dostać bana. Bo tak.

dymna.jpg

Czytam forum i różne stronki o pozycjonowaniu i niejednokrotnie widze ze dodając sobie stronkę do katalogów można sobie tylko zaszkodzić. Moje pytanie dlaczego i jak ? A jeśli tak to jaka alternatywa lepsza. Zaplecze, Scutter, SWL, płatne linki.

Pytanie było proste i jednoznaczne a jak widzę szanowni koledzy z dużym stażem na tym forum jadą sobie na wzajemnych złośliwościach.

Kolego Norek - dodawaj do katalogów i nie przejmuj się tutejszą dyskusją co jest trudniejsze "majtki" czy "włoski" panowie mają wzajemne animozje i chcą sobie coś udowodnić a nie odpowiedzieć na pytanie, pamiętaj o jednym im trudniejszy anchor tym lepsze katalogi. Bardzo trudny stosuj tylko płatne i czekaj to musi przynieść efekty. Ludzie siedem stron bełkotu...

No... teraz posypią się na mnie gromy z góry Wam za to dziękuje uznam je jako życzenia świąteczne.

Pozycjonowanie to nic innego jak gra w ciuciubabkę z google, gdybym przejmował się ich wytycznymi zostałoby mi tylko dla wnuczki

wypozycjonować frazę "Jaś i Małgosia w chatce Baby Jagi" i też nie wiem czy załapałbym się w top-50

Ja się bardzo chętnie podejmę. Tylko nie chciałbym abyś Ty rozstrzygał czy te metody są zgodne z wytycznymi Googla, zostawiłbym to komuś innemu. Tak byłoby OK?

Kila OK wchodzę w to , kupie nową śliczną domenę wywieszę pod nią podobny kontent co jest na stronie Agaty i bedziesz miał 12 miesiecy czasu na jej wypozycjonowanie pod te dwie frazy , czy metody przez ciebie urzyte są zgodne z wytycznymi roztrzygnie publika tego forum , rozumiem że zakład o 1000 ? i męska umowa ?

Witam, sorry za późną odpowiedź.

Chętnie w to wejdę, ale na nieco innych zasadach. Domenę kupię ja, sam zrobię stronę i sam zadbam o kontent. Treść i optymalizacją będą istotnymi elementami pozycjonowania, zwłaszcza pozycjonowania zgodnego z zasadami Googla. Zmiana tych zasad nie powinna robić Ci różnicy, wiadomo, że każdy kupuje sam domeny i sam pisze treść na swoje strony.

Publika tego forum nie rozstrzygnie jednoznacznie zakładu. Proponuję wyznaczyć jedną osobę do rozstrzygnięcia zakładu - kto to będzie jeszcze możemy ustalić.

Czekam na odpowiedź

Dzięki za burzliwą dyskusję. Wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Tak samo przekonałem się do tego, że katalogowanie nadal jest wartościowym sposobem linkowania. Dla przykładu podam, że dopisując się do ok. 100 katalogów w chwili obecnej mam ok 50-100 wejść z samych tych katalogów z czego odrzuceń jest mniej niż 35%. Stąd też wynika, że mam ok 30-50 potencjalnych klientów dziennie z samych katalogów i to już po 3 tygodniach dodawania.

....Chętnie w to wejdę, ale na nieco innych zasadach. Domenę kupię ja, sam zrobię stronę i sam zadbam o kontent. Treść i optymalizacją będą istotnymi elementami pozycjonowania, zwłaszcza pozycjonowania zgodnego z zasadami Googla. ...

Pewnie :) tak rozmawiasz z klientem ? " Pozycjonujemy strony na trochę innych zasadach niż inni: kupimy adres, zrobimy stronę wg własnego uznania i zadbamy o kontekst "

Przyjacielu sytuacja jest życiowa a nie z bajki, przychodzi do Ciebie klient z taką stroną jak Pani Agaty po pozycjonowanie a Ty przyjmujesz to zlecenie i wykonujesz je zgodnie z tymi wytycznymi co podałeś, żeby było uczciwie postawie Ci nowy adres z zerowym stażem co by nie było ze domena zafiltowana.

.....pamiętaj o jednym im trudniejszy anchor tym lepsze katalogi. Bardzo trudny stosuj tylko płatne i czekaj to musi przynieść efekty.....

bzdura

żeby było uczciwie postawie Ci nowy adres z zerowym stażem

A jaki to ma związek z uczciwością? Raczej chcesz śledzić co się będzie działo z domeną.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

A jaki to ma związek z uczciwością? Raczej chcesz śledzić co się będzie działo z domeną.

Że niby ma to zrobić tak żeby nikt niczego nie wdział ? a na końcu testu też nikomu nie pokażę żeby nie dowiedzieć się co się działo z domeną? I niby śledzenie wydarzeń domeny jest nieuczciwe ? :)

Ty jak już coś powiesz to pożal sie Panie Boże

Że niby ma to zrobić tak żeby nikt niczego nie wdział ? a na końcu testu też nikomu nie pokażę żeby nie dowiedzieć się co się działo z domeną? I niby śledzenie wydarzeń domeny jest nieuczciwe ? :)

Dlaczego nikt? Odpowiednie info można złożyć na ręce osoby lub osób nie zainteresowanych rezultatem zakładu. Ty ostatni powinieneś znać nazwę domeny co i tak nie zapobiegnie przypadkowemu "napierdzielaniu" z SWL np. e-weblink na umówioną frazę też przypadkowo w 12 lub nieco wcześniejszym miesiącu trwania zakładu.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

.....pamiętaj o jednym im trudniejszy anchor tym lepsze katalogi. Bardzo trudny stosuj tylko płatne i czekaj to musi przynieść efekty.....

bzdura

Xann sam to stosujesz ale tutaj jak widzę najlepiej wychodzi Ci stosowanie nieciekawych epitetów. Myśle, że dobrze powinna Ci zrobić herbatka uspokająca, tylko w tym temacie widać kilka razy twoje wielkie zdenerwowanie, może ta zabawa już Cię męczy? Stosuj poziom rozmowy do osoby z którą dyskutujesz, osobiście nie bawi mnie ten poziom dyskusji. Kultura osobista to niby rzecz nabyta jednak nie

każdemu dane jest się na nią załapać.

bzdura

Xann sam to stosujesz ale tutaj jak widzę najlepiej wychodzi Ci stosowanie nieciekawych epitetów. Myśle, że dobrze powinna Ci zrobić herbatka uspokająca, tylko w tym temacie widać kilka razy twoje wielkie zdenerwowanie, może ta zabawa już Cię męczy? Stosuj poziom rozmowy do osoby z którą dyskutujesz, osobiście nie bawi mnie ten poziom dyskusji. Kultura osobista to niby rzecz nabyta jednak nie

każdemu dane jest się na nią załapać.

Oczywiście Xann ma racje. Im trudniejsza fraza, tym lepsze katalogi? LOL. To jak mam frazę "praca" to dodaję tylko do Onetu?

czy tylko katalog Onetu jest dobrym katalogiem? jest ich dość sporo i dlatego napisałem, że dodajemy do dobrych a obecnie coraz więcej takich katalogów są płatnymi a więc do płatnych katalogów.

Czy moja teoria ma poparcie w praktyce ... jest temat o trudności właściciela stronki na anchor "segway" stara się jak może i spada mu pozycja doszedł do ostaniej dziesiątki w setce. Porad było sporo podałem mu test z optymalizacji, wszystko miał dobrze. Na priva napisałem, że mu pomogę, ja jestem w przeciwieństwie do wielu tu specjalistów amatorem nie zarabiam na pozycjonowaniu. W ciągu tygodnia strona jest z pozycji bliskiej stu na 34. Tylko katalogi i to płatne, jest na tym forum dwóch panów którzy dawali mi klucze do swoich katalogów. Czyli nie tylko należy dodawać do Onetu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności