Skocz do zawartości

[MYSQL] NIe pobiera rekordów z polskimi znaczkami

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam taki problem, mam w bazie tabele imie i odmiana, i chcę pobrać odmiane gdzie imie jest np Paweł, i nie pobiera nie wiem dlaczego, ale jak chcę pobrać rekord gdzie niema polskich znaków to pobiera bez problemów, a tych z pl literkami nie pobiera. Dlaczego?

Kod mam taki:

<?php

require 'mysql.php';

$imie=$_POST['imie'];

$sql="select odmiana from imiona where imie like '%$imie%'";

$zapytaj=mysql_query($sql) or die(mysql_error());

$wynik=mysql_fetch_array($zapytaj);

$to=$email;

$odmiana=$wynik['odmiana'];

echo $odmiana;

?>

Nie chodzi mi w sensie tego że jak pobiera rekord Paweł to jest coś takiego Pawe??

Chodzi mi o to że jak pobieram odmiana np dla imienia aaron to wyświetla normalnie Aaronie, ale jak wpiszę jakiekolwiek imie z pl znaczkiem to po zawodach nic nie wyświetla. Set names używałem i też zero efektu.

like '%$imie%'

Więc z tego na szybko można wywnioskować że $imie jest w innym kodowaniu niż to co jest brane do porównania z odmiana. Ustaw właściwe kodowanie j/w.

Gdzieś widziałem fajną stronę o tym, jak znajdę to wrzucę linka.

E: https://www.eioba.pl/a76024/polskie_ogonki_w_mysql

nihil fit sine causa

A jaką długość ustawiłeś dla imion w bazie? Daj text zamiast varchar to się zmieszczą :) O ile o to chodzi :P

e:

Values in VARCHAR columns are variable-length strings. The length can be specified as a value from 0 to 255 before MySQL 5.0.3, and 0 to 65,535 in 5.0.3 and later versions. The effective maximum length of a VARCHAR in MySQL 5.0.3 and later is subject to the maximum row size (65,535 bytes, which is shared among all columns) and the character set used.

nihil fit sine causa

To jest tylko kwestia zgrania kodowania pliku importowanego z kodowaniem bazy danych.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A jaką długość ustawiłeś dla imion w bazie? Daj text zamiast varchar to się zmieszczą ;) O ile o to chodzi :P

Dałem na 300, i teraz się mieszczą całe imiona w text też się mieściły.

To jest tylko kwestia zgrania kodowania pliku importowanego z kodowaniem bazy danych.

Dokładnie, zaimportowałem plik csv nie normalnie, tylko w phpmyadmin zaznaczyłem import pliku przy użyciu load data i teraz wszystko śmiga poprawnie :)

A kodowanie miałem takie samo w pliku i bazie.

Wreszcie udało mi się skończyć system mailingowy w 100%, bo teraz walczyłem z personalizacją :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności