Skocz do zawartości

Tworzenie serwisu społecznościowego

DreamStudio

Wybieramy rozwiązania  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które rozwiązanie byś wybrał/a

• nr 1
      9
    • nr 2
      0
    • nr 3
      6
    • moje (podaj w poście)
      3

Rekomendowane odpowiedzi

1. przykład ebay'a jest przykładem klasycznym na brak dobrej analizy SWOT

2. jeżeli ktoś chce wchodzić z "hukiem" na rynek to musi postępować w mysl zasady Hitchcock'a "zaczyna się od trzesienia ziemi potem napiecie stopniowo narasta ..." :) rozumiesz co mam na mysli ?

3. wyboru nie dokonam bo IMO żaden mi nie pasuje ;)

a wogóle to ja ostatnio jakiś żyd się zrobiłem :P i patrze na koszty bo mnie moje harpie coraz mocniej $$kubią :P

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No eBay pojechał, pewnie spodziewali się, że przyszli z odsieczą do kraju, gdzie używa się commodore i ludzie jak małpy po drzewach skaczą. To się przejechali ;)

a wogóle to ja ostatnio jakiś żyd się zrobiłem tongue.gif i patrze na koszty bo mnie moje harpie coraz mocniej $$kubią tongue.gif

bo to już najwyższa poraz mienić pozycjonowanie z usługi na związek wyznaniowy, założyć kościół czcicieli szukarek i wtedy nas - kapłanów - nie będzie już skubał nikt :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Mion strasznie tanio liczysz prace nad takim serwisem, sama grafika będzie kosztowała 20k przy tak rozbudowanym serwisie - zaznaczyłem, że każdy dział może mieć swój oddzielny wygląd. Jeśli chodzi o to, że serwis musi stać na jednym serwerze to dlatego wprowadziłem to ograniczenie aby cena rozwiązań łączenia serverów nie zamazała ceny samego serwisu.
Wcale nie zaniżam tylko piszę o racjonalnie wydanych pieniądzach, a nie o ich defraudacji. Weźmy przykład z życia: mamy 2k na wakacje i postanawiamy się napić i idziemy

- do pubu gdzie tracimy 150 zł;

- do ekskluzywnego lokalu gdzie tracimy 1500 zł za noc, a pijemy ten sam alkohol;

skutek finalny kac taki sam w obu przypadkach. Kolejny przykład bardziej netowy: możemy zlecić grafikę dobremu grafikowi, ale o rozsądnych cenach powiedzmy 1000 zł, a możemy zatrudnić też Porsche Design Studio za nK zł i otrzymać fatalną butelkę do tigera która tylko w reklamie tv jest ciekawa, a na żywo ohydna :).

Tak samo nie przesadzajmy z ceną grafik, bo co za wielkie grafiki są na stronach www. Wystarczy talent grafika i pare dolarów na zdjęcia tematyczne np. z iStockphoto. Oczywiście znowu możemy zlecić robienie zdjęć pod grafikę studiu fotograficznemu, ale pytanie po co. Czy ta grafika o wymiarach 700px na 150px z zdjęć za 20K o będzie ciekawsza niż tych za 20$ - wątpię...

Jaką wielką grafiką cechuje się portale stricte społecznościowe jak nasza-klasa.pl lub facebook.com. Ten ostatni choć światowej klasy to już całkowity graficzny asceta.

Czy cena trzech dedyków jest aż tak duża. Poza tym duży projekt o dużym ruchu nie da rady na jednej maszynie wiec i tak musi być to architektura kilku serwerów między innymi plikow statycznych z np lighthttp, bazy(az) danych itd...

100 000 to naprawdę duże pieniądze jak na projekt netowy oczywiście nie biorę pod uwagę samej kampanii reklamowej, bo to już inne zagadnie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przecież te założenia są bezsensowne i automatycznie poddają dyskusji wybrane rozwiązania, bo nie wiemy co to ma być za serwis.

Ad.2

Po co w takim razie megaoptymalizacja?

Ad.3

Czym są te miniserwisy?

Ad.4

Czym jest perspektywa?

Ad.6

Co to znaczy rozbudowany?

Zero konkretów a chcesz byśmy wybrali najlepszą opcję. Taki serwis można zrobić w godzinę na wordpressie(+24h na design i podpięcie go), i nie będzie wymagał żadnych szkoleń. Można też w dwa dni na autorskim rozwiązaniu, lub w .... 6 miesięcy na typo.

Jakby nie było ja obstaję za autorskimi rozwiązaniami, z tego względu iż:

* "każda poprawka/dodatek zamawiamy w jednej firmie"

* "Przeniesienie serwisu pod szyld innej firmy może być jeszcze bardziej kosztowne"

* "totalne uzależnienie od firmy, która stworzyła system w razie jej bankructwa jesteśmy na lodzie i musimy szukać innej firmy"

To bujdy tworzone przez społeczność opensourcowców.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Wcale nie zaniżam tylko piszę o racjonalnie wydanych pieniądzach, a nie o ich defraudacji.

Tylko, że jeśli to co piszesz byłoby prawdą to w kraju nie byłoby programistów. Przecież jeśli przyjąć założenia 1,8k/m dla programisty (przy budżecie 20k / 8m nie będzie nawet tyle, raczej z 1,2-1,4k/m po odliczeniu kosztów) to lepiej można zarobić kładąc cegły albo kopiąc rowy (a to bez obrazy, potrafi robić prawie każdy).

Moim zdaniem te 3-4k na rękę miesięcznie to absolutne minimum, jeśli ktoś coś potrafi. Jeśli dziś programista zarabia mniej to albo jest kiepski albo nie potrafi się sprzedać. Rynek jeszcze nie jest tak nasycony żeby specjaliści zarabiali jak kasjerki w Tesco. Gadanie o 100k na projekt informatyczny który ma trwać 8 miesięcy i defraudacji to głupota.

Znaczy jeszcze zależy czy rozmawiamy na poziomie poważnego zlecenia realizowanego w firmie czy "zlecenia dla pokemona".

Mion: Trochę złe porównanie IMO

Ja to widzę tak: jeśli mam 100 000 PLN i taki jest budżet nie większy, nie mniejszy i chce go wydać to zamawiam grafika (dobrego np: 2k za layout) i to jest cena ok tylko jak jest tych layoutów 10/20 to cena już nie jest normalna bo to jest bardzo dużo pracy. Trochę żałuje, że nie dodałem więcej założeń ale liczyłem na to, że jak ktoś dostanie 100 000 PLN budżet to sobie wyobrazi super serwis i będzie wiedział co tam się może pojawić.

Każdy liczy koszty, że za 100k to można zrobić 10 takich serwisów ale ja wyraźnie, że mamy 100k na jeden serwis i czy arto wydać to na 1 firmę, która nam przygotuje autorski system, gotowy produkt czy firmę która nam wdroży gotowy system CMS.

MMP:

Ad.2

Po co w takim razie megaoptymalizacja?

Ad.3

Czym są te miniserwisy?

Ad.4

Czym jest perspektywa?

Ad.6

Co to znaczy rozbudowany?

2. po to aby wszystko mieściło się na 1 serwerze

3. miniserwis to coś jak https://film.wp.pl/

4. czyli teksty/grafiki powinno być łatwe to zmiany na inne języki

6. chcąc odejść od ogólnego wizerunku, że społeczność to NK lub facebook (te serwisy bazują na ilość) mają mało grafiki wszystko jest tworzone przez użytkowników mi tutaj chodziło bardziej o serwis tworzony przez redaktorów i userów. Rozbudowany dlatego, że dział o Forex PL będzie miał inny wygląd niż Forex USD pomyśl ile takich działów będzie w serwisie każdy może mieć coś innego

Zero konkretów a chcesz byśmy wybrali najlepszą opcję. Taki serwis można zrobić w godzinę na wordpressie(+24h na design i podpięcie go), i nie będzie wymagał żadnych szkoleń. Można też w dwa dni na autorskim rozwiązaniu, lub w .... 6 miesięcy na typo.

Niestety odpada podanie konkretów bo to się wiąże ze stworzeniem specyfikacji, podałem ogólnie założenia tylko po to aby uprościć temat. Chcę jedynie ogólnie zarysować gdzie lepiej używać 1 gdzie 2 a gdzie 3. Może w przyszłości jak będę miał gotowy projekt przedstawię specyfikację i stworzymy bardziej przykładowy temat, chociaż kto przeczyta specyfikacje tylko po to aby pisać coś treściwego na ten temat?

To bujdy tworzone przez społeczność opensourcowców.

Piszesz w autorskim oprogramowaniu dlatego tak mówisz (tak uważam mogę się mylić). Te teksty o autorskich rozwiązania zostały stworzone przez firmy, które przejechały się na autorskich rozwiązaniach.

Znaczy jeszcze zależy czy rozmawiamy na poziomie poważnego zlecenia realizowanego w firmie czy "zlecenia dla pokemona".

Chciałem pod koniec rozmowy podsumować wszystko aby ktoś w przyszłości mógł opierać swoje wybory na już przemyślanych przez nas rozwiązaniach. Nawet jak to będą ogólne przemyślenia to może to pomóc. Gadanie, że można to zrobić za 9,99 mnie denerwuje bo to tak jak porównywanie ceny malucha z mercem to i to jeździ wygląda jak samochód ale jedno samochodem już nazwać się nie da.

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

Każdy liczy koszty, że za 100k to można zrobić 10 takich serwisów

Dokładnie, można zrobić 10 takich serwisów i każdy równie kiepski :)

Ja bym postawił na wdrożenie gotowego rozwiązania - taniej, szybciej, bez niespodzianek i można rozłożyć koszty poprawek (oczywiście jeśli takie rozwiązanie istnieje). Ale nie rozwiązania stock czy OS. Co do CMSów - moim zdaniem dobrej społecznościówki na na CMS ogólnego przeznaczenia zbudować się nie da (jeśli się mylę - przykłady, raz rozmawiałem z znajomym o takim działającym projekcie - niestety efekt marny to mało powiedziane).

idolw: chcemy tu zbudować społeczność mamy 3 opcje o wyboru 1,2,3. Uważasz, że opcja nr 2 jest najlepsza bo mamy gotowy sotf i lepiej się skupić na temacie. Teraz zobacz, że jest setki podobnych społeczności i wszystkie są średnie, dlaczego? dlatego bo większość kopiuje rozwiązania i nic nowego nie wprowadza. Jak ja stworze społeczność FOREX i dodam do tego super-hiper-opcje grania przez www a ty wydasz tysiące na reklame + teksty x wałkowane w internecie to kto po dłuższym czasie wygra? IMO ja ponieważ mam coś czego nikt niema coś wyjątkowego.

Jeśli chodzi o cenę tekstów i reklamę to tak jak pisałem w 1 poście piszemy tylko o sofcie i mamy 100k na soft a nie na wizytówki, reklamę.

a mi sie wydaje, ze NK wygrala dlatego ze ma swietny content a nie swietny soft i hardware :)

i mi sie wydaje, ze grono ma wszystkie ficzery i ssie na calej dlugosci.

zerknij na ten link: https://static2.blip.pl/user_generated/upda...ures/134753.jpg ;-)

Co do kasy i wydawania jej na technologie.

100k to raptem 8k miesiecznie wiec 1 niezly deweloper miesci sie w Twoim budzecie ;-)

12 dewelopero-miesiecy. okolo

250 dewelopero-dni.

2000 dewelopero-godzin.

I to wszystko przy 50 PLN / h - pelny koszt pracodawcy: stawka netto + PIT + ZUS. Dla pracownika zostanie Ci jakies 30pln/h.

No nie wiem :-)

Co do Twojego pytania, to mysle ze mozemy wygrac obaj.

To znaczy ja na pewno wygram bo bede mial u siebie nazwiska znane tez z TV i radia (w sensie te nazwiska beda sie same promowaly nie za moje pieniadze) po ktore beda przychodzic ludzie + bede mial powierzchnie do wykorzystania np. bede mogl ja udostepnienic np. takim XTB. Aha, i bede mial przewage od 4 do 6 miesiecy wg Twojego przykladu, czyli jak Ty bedziesz startowal to ja juz bede obracal kasa.

Nie wiem tylko czy Ty wygrasz, bo za tych 100k to nie wiem czy uda Ci sie zrobic hiper-wypas gre do forexa czy gieldy. Pewnie same dane opoznione o kwadrans kosztuja ze 4 cyfry miesiecznie. Kto wie. Powodzenia ;-)

polish suicide flew 48 successful missions

Tak, ale przy zleceniu 20 layoutow cenę można znacznie zbić z uwagi na ilość.

IMHO grafika wcale nie jest najważniejsza w serwisie, a wydanie wiecej niż te 2K na grafikę jednego serwisu jest zwyczajnym wyrzuceniem pieniędzy w błoto;

Portal społecznościowy to stosunkowo prosty twór programistyczny jak do tego zakładasz średni ruch to już w ogóle. Jeden dedyk https://www.ovh.pl/produkty/hg_2009_bestof.xml Intel Bi Xeon Quad8x 2.33+ GHz, 16 GB FBDIMM DDR2, szybkie dyski SATA lighthttp na statyki cena 1400 zł/ miesiąc i jedzie. I łącznie z dedykowanym oprogramowaniem napisanym przez jednego dobrego kodera + zdolnego, ale nie zmanierowanego grafika i nie potrzeba wydawać nawet 30K na to.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion: jeśli wydasz 30k na grafika otrzymasz kilka mini serwisów w jednym co może zatrzymać potencjalnego u. Jeśli chodzi o cenę to masz racje przy dużej ilości można więcej oszczędzić tylko przy 20 layoutach to jest bardzo dużo pracy więc jakoś strasznie nie zejdziesz z ceny bo czas to czas i trzeba za niego płacić.

idolw: 100k to bardzo dużo na hiper-wypas gre do forexa :> ale IMO innowacyjne pomysły są lepszym rozwiązaniem niż wałkowanie tych samych rzeczy. Jeśli chodzi o grono to zły przykład bo hiper-wyspas-gra nie musi świecić może być hiper-wypas innowacyjne i hiper-wypas prosta :)

CMSów - moim zdaniem dobrej społecznościówki na na CMS ogólnego przeznaczenia zbudować się nie da (jeśli się mylę - przykłady, raz rozmawiałem z znajomym o takim działającym projekcie - niestety efekt marny to mało powiedziane).

focus.pl, kobieta.pl może nie są topowe ale działają nawet nawet może to nie nk ale tu chodzi o to, że to nie ma być 3213 nk czy inny yt tylko coś nowego + społeczność.

Czyli jak dotąd jest 1 vs 3

Jak do tej pory osoby chwalące swoje typy dają tylko plusy może ktoś poda plusy i minusy? :>

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

Na prawdę nie widzę sensu tutaj dyskutowania, bo każdy myśli o serwisie innego rodzaju.

Przychodzi klient i mówi mam 100k chce stronę internetową.

Tyle że nie wiemy nic o tej stronie internetowej.

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, ale nie istnieją ogólniki które mają zastosowanie do każdego projektu.

Z jednej strony oczekujmy profesjonalnych rozwiązań za 100k, a im dłużej czytam ten temat to mam wrażenie że ciągle wszystko jest upraszczane.

Jak wspomniałem wykonanie autorskiego projektu nie uzależnia od jednej firmy, teksty które wcześniej przytoczyłem powstały przez zagorzalców open source, i klientów którzy płacili 1k za stronę internetową na allegro. Wiele razy modyfikowałem cudze projekty, i inni programiści modyfikowali moje. Zdarzało się że nie miałem czasu i mówiłem prosto z mostu klientowi by tą poprawkę zlecił komuś innemu. Programista który nie potrafi wdrążyć się w jeden dzień w średnio zaawansowany projekt jak dla mnie nie ma prawa nazywania się programistą, może koderem, skrypciarzem.

Inna sprawa że przy małych poprawkach firmie X nie będzie się opłacało poprawiać czyjegoś produktu, i zaproponuje swój - jest to dla tej firmy oszczędność czasu. Jeżeli będzie wiele poprawek, jakaś umowa stałego supportowania aplikacji sytuacja wygląda zgoła inaczej.

A propo supportowania, nie wyobrażam sobie dużego projektu w którym nie uzgadniam z klientem metod supportu aplikacji, czy jest to stała miesięczna opłata, czy z każdą poprawką wyceniane osobno.

Ważne jest by związać się z firmą wykonującą aplikację, wbrew temu co twierdzi społeczność open source jest to bardzo dobre rozwiązanie dla obu stron! Mi jako firmie daje stały dochód więc nie będzie mi się opłacało bycie olewczym dla takiego klienta. Klient ma zawsze możliwość szybkiego kontaktu, i szybkiego działania w ramach supportu. Przecież ta metoda zawsze działa w wypadku aplikacji dedykowanych, jak i przerobionego open source.

Nawet gdy wybieramy projekt open source to i tak firma X musi go w jakikolwiek sposób zmodyfikować żeby dostosować do potrzeb klienta. Więc tekst "mogę zawsze wybrać inną firmę i od razu wykona poprawki" jest bujdą, czas wykonania poprawek i trudność w znalezieniu innego programisty jest taka sama jak w przypadku autorskiego projektu.

Ważne jest by zlecić wykonanie profesjonalistom jeżeli oczekujemy profesjonalnego projektu, bez względu czy ma być to rozwój skryptu open source czy aplikacja dedykowana. I związanie się z firma która ten serwis tworzyła! Jeżeli klienci tego nie zrozumieją to dalej będziemy dywagować nad wyższością świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi tracąc tylko czas.

Więc jeszcze raz napiszę:

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, ale nie istnieją ogólniki które mają zastosowanie do każdego projektu.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Oki. bugs usunięte, DoS-a nie ma i portal śmiga. Teraz dla mnie gotowe są cacy :)

Dobra teraz poważnie. Prawda jest taka, że im skrypt popularniejszy tym bardziej jest narażony na ataki.

Gdybym to ja miał taki budżet na stworzenie portalu, poszukałbym jednak programistów którzy by mi to napisali od podstaw do moich potrzeb.

Tanio nie jest na pewno. No ale cóż, kto nie chce szukać ten nie znajdzie nikogo.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

MMP:

Przychodzi klient mówi, że ma 100k i chce serwis społecznościowy podaje mniej więcej co chce i tyle i podaje przykłady my zaczynamy robić rozeznanie i tworzymy specyfikacje. Chciałem w temacie zrobić tylko ogólne rozeznanie dlatego tak wszystko jest upraszczane aby każdy mógł podać swoje za i przeciw bo jak zawierzymy założenia to podsumowanie będzie pasować tylko dla wybranego serwisu i nie będzie mogło posłużyć jako szeroka informacja pomagająca w wyborze drogi.

Uważam, że jeśli podamy plusy i minusy dla różnych konfiguracji to otrzymamy tak rozbudowaną instrukcje, że będzie mogła zostać przyjęta jako ogólnikowe postępowanie przy wybieraniu odpowiedniego rozwiązania.

Nawet gdy wybieramy projekt open source to i tak firma X musi go w jakikolwiek sposób zmodyfikować żeby dostosować do potrzeb klienta. Więc tekst "mogę zawsze wybrać inną firmę i od razu wykona poprawki" jest bujdą, czas wykonania poprawek i trudność w znalezieniu innego programisty jest taka sama jak w przypadku autorskiego projektu.

Jeśli dana firma zrobiła coś na darmowym systemie CMS to inna firma robiąca w tym systemie z miejsca może rozpocząć pracę na poprawką/modułem w autorskim rozwiązaniu jest inaczej ponieważ trzeba zobaczyć co jest gdzie - wiadomo są standardy, ale standardy są różne a w gotowym CMS masz tylko jedną możliwość na zrobienie czegoś i tylko jeden standard.

Ważne jest by związać się z firmą wykonującą aplikację, wbrew temu co twierdzi społeczność open source jest to bardzo dobre rozwiązanie dla obu stron! Mi jako firmie daje stały dochód więc nie będzie mi się opłacało bycie olewczym dla takiego klienta. Klient ma zawsze możliwość szybkiego kontaktu, i szybkiego działania w ramach supportu. Przecież ta metoda zawsze działa w wypadku aplikacji dedykowanych, jak i przerobionego open source.

Korzyść jest obustronna tylko co się stanie jak będziesz zajęty innym większym projektem?. Klient albo czeka albo ogarniasz 2 tylko wtedy może paść na jakości jednego albo drugiego. Mając serwis na darmowym CMS można zlecić innej firmie i zrobi tak samo za taką samą cenę ponieważ tyle samo czasu na to poświęci co firma wdrażająca system mając autorski skrypt robią się schody.

- - - -

Dobra teraz poważnie. Prawda jest taka, że im skrypt popularniejszy tym bardziej jest narażony na ataki.
Tak z innej beczki to wielkie naciski na zabezpieczenie skryptów php jak połowa z nas padła ofiarą hackFTP. Cieszmy się, że te ataki polegały tylko na dodaniu linków lub iframe, a nie skasowaniu wszystkiego z FTP :)

chyba pierwszy temat gdzie Mion podaje kwote nizsza a nie wyzsza. niemniej faktem jest iz nie ma co spekulowac co do kosztow, skoro nikt nie wie o co tak na prawde chodzi.

na cms sa dobre spolecznosciowki, chociazby na drupalu (cos tam z sugar), maja mnostwo odwiedzin, itd, wiec sie da. tyle ze nikt nie podal ile kosztowalo przerobienie tego cms tak by dal rade uciagnac ten ruch.

dobry projekt graficzny mozna miec juz za 1000 zlotych. i normalny czlowiek szuka cos co jest dobre a tansze. przy wiekszej liczbie musi byc znizka. jakby nie bylo to bym olal taka firme.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności