Skocz do zawartości

Tworzenie serwisu społecznościowego

DreamStudio

Wybieramy rozwiązania  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które rozwiązanie byś wybrał/a

• nr 1
      9
    • nr 2
      0
    • nr 3
      6
    • moje (podaj w poście)
      3

Rekomendowane odpowiedzi

chyba pierwszy temat gdzie Mion podaje kwote nizsza a nie wyzsza.
Nie, ja zawsze podaję (według mnie) rozsądne ceny, a nie zawyżone do granic kosmosu :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
idolw: 100k to bardzo dużo na hiper-wypas gre do forexa :> ale IMO innowacyjne pomysły są lepszym rozwiązaniem niż wałkowanie tych samych rzeczy. Jeśli chodzi o grono to zły przykład bo hiper-wyspas-gra nie musi świecić może być hiper-wypas innowacyjne i hiper-wypas prosta

no tak, ale tych 100k ma byc tez na portal, a dodatkowo razem doliczylismy sie, ze stac Cie tylko na 1 programisto-rok. Co gorsza dosc sredni programisto-rok bo za ledwie 30pln netto za godzine.

no nic, widocznie jestem juz starym zgorzknialym prykiem, ktory juz sie nawydawal kasy na programistow (na utrzymanie i rozwoj naszych serwisow wydajemy rocznie kilka razy te 100k) i widzi jak co powstaje i za ile ;-)

polish suicide flew 48 successful missions

Ad 1) Jak to ładnie brzmi napisać we własnym zakresie, tylko to chyba nie jest takie proste , patrze sobie już od paru lat jak rozwijają się drupa, ez publish i w sumie końca nie widać :) Wiec albo Ci developerzy grają w Quake/Ogame 8h i nic nie robią albo nie jest to takie proste. Ile trzeba osób aby napisać serwis społecznościowy ? Bo chyba jeden programista nie da rady :) Analitycy, programiści, testerzy , developerzy,graficy itp. każdy musi dostać pensje bo ma żonę i dzieci itp.

Kilka miesięcy pracy, kilka osób i suma rośnie i rośnie. Problemem może też być potrzebne doświadczenie, wiedza itp. Już widzę te wszystkie osoby które mówią "Przecież to proste..." To ja powodzenia życzę

Ad 2) Nie wiem skąd sie bierze dziwne przeświadczenie o tym że jezeli kupimy coś w pudełku i zapłacimy grubą kasę to będzie to miało mniej dziur jak oprogramowanie które jest dostępne na sorgeforge, sprawdzenie całego zakupionego projektu napisanego w czymś takim jak php to praktycznie trzeba przeczytać każdą linie kodu bo php jakie jest każdy widzi :)

Popularność skryptu na pewno przekłada się na to że częściej jest atakowany ale to wynika przecież z czystej statystyki im popularniejsze tym lepiej testowane.

Ja osobiście wolał bym mieć skrypt przetestowany przez tysiące developerów a nie przez 0,5 testera bo przy cieciu kosztów testerem zostaje jedne z developerów i wtedy to jest tragedia. Idealnie by było jakby Ci co psrzedają też przerobili Ci skrypt tak aby spełniał Twoje wymagania wszak znają go najlepiej

Ad 3) Zależy jak rozumiesz wdrożenie gotowego CMS-a, zaczął bym szukać u samego żródła, wiele firm która tworzy projekty open source zauważyła ze można na tym zarobić, zobacz ile może kosztować np. support ez publish , sieć dystrybutorów na cały świat, certyfikaty potwierdzające rzeczywistą znajomość ez publish itp. Oczywiście jest to przykład jeden z wielu. Masa ludzi rozumie wdrożenie jakiegoś popularnego CMS-a przez rozkopanie kodu gdzie tylko sie da i robienie protez gdzie tylko się da , na prawdę cięzko znaleźć kogoś kto zrobi to dobrze :(

Wyszło na to że jestem anty do wszystkich opcji ;)

Przychodzi klient mówi, że ma 100k i chce serwis społecznościowy podaje mniej więcej co chce i tyle i podaje przykłady my zaczynamy robić rozeznanie i tworzymy specyfikacje.

Dokładnie, ale każdy z nas zrobiłby inną specyfikację i każdy z nas tutaj pisze co innego, uogólnianie jest bez sensu, tylko nabijamy sobie posty.

Uważam, że jeśli podamy plusy i minusy dla różnych konfiguracji to otrzymamy tak rozbudowaną instrukcje, że będzie mogła zostać przyjęta jako ogólnikowe postępowanie przy wybieraniu odpowiedniego rozwiązania.

Przed chwilą pisałeś że to uogólnienie, teraz piszesz o różnych konfiguracjach. Coś nie pasuje. Każdy serwis ma swoje plusy i minusy, bez konkretnej specyfikacji ich nie znajdziesz.

Jeśli dana firma zrobiła coś na darmowym systemie CMS to inna firma robiąca w tym systemie z miejsca może rozpocząć pracę na poprawką/modułem w autorskim rozwiązaniu jest inaczej ponieważ trzeba zobaczyć co jest gdzie - wiadomo są standardy, ale standardy są różne a w gotowym CMS masz tylko jedną możliwość na zrobienie czegoś i tylko jeden standard.

O czym pisałem wyżej, takie samo działanie jest przy autorskich systemach.

Korzyść jest obustronna tylko co się stanie jak będziesz zajęty innym większym projektem?. Klient albo czeka albo ogarniasz 2 tylko wtedy może paść na jakości jednego albo drugiego. Mając serwis na darmowym CMS można zlecić innej firmie i zrobi tak samo za taką samą cenę ponieważ tyle samo czasu na to poświęci co firma wdrażająca system mając autorski skrypt robią się schody.

Na pewno przeczytałeś cały mój wcześniejszy post? Bo w nim jest już odpowiedź na Twoje twierdzenie.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

. Mając serwis na darmowym CMS można zlecić innej firmie i zrobi tak samo za taką samą cenę ponieważ tyle samo czasu na to poświęci co firma wdrażająca system mając autorski skrypt robią się schody

i tu jest największy błąd który większość z was zna z autopsi

Przy tworzeniu dużego projektu największym błędem jest wynajęcie zewnętrznnej firmy , projekt ukończony odpalony hula , znajdują się jak zawsze jakieś bugi a tu nie ma komu naprawić i zamiast budować markę budujemy żenadę , suport ma działa błyskawicznie

tylko i wyłącznie należy zatrudnić programistów taka kasa w zupełności wystarczy na zatrudnienie dobrych programistów (ok 2 tys na ręke koszt programisty)

Marketing internetowy dla firm

Nie, ja zawsze podaję (według mnie) rozsądne ceny, a nie zawyżone do granic kosmosu

@Mion: Moim zdaniem to jest raczej zaniżanie do granic absurdu. Ja 1,5k miesiąc dla programisty przy stawkach które podajesz uważam raczej za patologię niż za coś normalnego.

Co do defraudacji - każdy może się cenić tak wysoko (albo tak nisko) jak mu się podoba :)

Zespół tworzący poważny projekt to nie jest jeden student który posiedzi 8h dziennie przed komputerem, tylko spore koszty. Nawet ten biedny student za marne 2k na rękę wygeneruje z 33k kosztów zatrudnienia rocznie (bo dojdą podatki, skłądki, etc.). Dolicz oprogramowanie, sprzęt, lokal, media, etc.

(na utrzymanie i rozwoj naszych serwisow wydajemy rocznie kilka razy te 100k) i widzi jak co powstaje i za ile ;-)

Dokładnie - porządna witryna z ofertą w paru wersjach językowych to koszt w przedziale 6-10k, na gotowym CMS i o stopniu skomplikowania nieporównywalnie mniejszym niż portal społecznościowy.

focus.pl, kobieta.pl może nie są topowe ale działają nawet nawet może to nie nk ale tu chodzi o to, że to nie ma być 3213 nk czy inny yt tylko coś nowego + społeczność

Tutaj raczej nacisk kładzie się na treść czyli nie jest to portal społecznościowy, raczej informacyjny. Mam na myśli (facebook, nk, fotka, etc.). Jak coś + społeczność to oczywiście CMS jak najbardziej OK (skoro społeczność ma być "dodatkiem").

idolw:

no tak, ale tych 100k ma byc tez na portal, a dodatkowo razem doliczylismy sie, ze stac Cie tylko na 1 programisto-rok. Co gorsza dosc sredni programisto-rok bo za ledwie 30pln netto za godzine.

No tak portal + zabawka)gra) ~100k i jeszcze zostanie. Każdy się upiera, że to ja muszę zatrudnić programistę i samemu go nadzorować WTF? podałem, że teoretycznie przyjmujemy, że osoba chcąca taki portal nie zna się na php i innych dlatego IMO nie zatrudni programistę bo nie będzie w stanie poprawnie ocenić jej umiejętności.

Maximus Marius:

Wyszło na to że jestem anty do wszystkich opcji

Jest jeszcze możliwość podania swojej propozycji ;)

MMP:

Na pewno przeczytałeś cały mój wcześniejszy post? Bo w nim jest już odpowiedź na Twoje twierdzenie.

Teoretycznie masz 5 takich klientów, którzy wykupili abonament np: 500 PLN / miech ale przychodzi do Ciebie klient i daje 500k i chce mieć coś tam i teraz musisz zatrudnić ludzi aby rozpocząć nowy projekt albo przenieść wszystkie siły robocze, co się stanie jeśli klient z abonamentu zamówi duży dodatek do serwisu? będzie musiał czekać lub ty zatrudnisz nowych pracowników aby ogarnęli to wszystko tylko, że nowy pracownik to xx czasu na szukanie go. To jest tak jak z autoryzowanym serwisem samochodowym idziesz tam gdzie musisz bo masz 'abonament' a tam podają termin 2 tygodnie, a tu trzeb szybko działać. Jeśli pójdziesz do innego serwisu to zapłacisz więcej bo nie masz abonamentu

Xann:

tylko i wyłącznie należy zatrudnić programistów taka kasa w zupełności wystarczy na zatrudnienie dobrych programistów (ok 2 tys na ręke koszt programisty)

Budowałeś kiedyś dom? jeśli się nie znasz na budownictwie i dla oszczędności zatrudnisz sobie 'freelancerów' to stracisz na tym bo zrobią Ci krzywy dom i później jak będziesz chciał go wykończyć zobaczysz prawdziwe koszta pracy tych (programistów za 2 tys na rękę)

Jeszcze się przyczepie do tych 2k na rączkę - gdzie taki ktoś ma mieszkać żeby za 2000 PLN netto chciało mu się pisać jakiś dziwny kod po 8h dziennie nie lepiej pisać artykuły po 2,5 jeden przez 8 godzin to napisze tego za jakieś 200 PLN/dzień netto.

slawek22:

Tutaj raczej nacisk kładzie się na treść czyli nie jest to portal społecznościowy, raczej informacyjny. Mam na myśli (facebook, nk, fotka, etc.). Jak coś + społeczność to oczywiście CMS jak najbardziej OK (skoro społeczność ma być "dodatkiem").

Dokładnie mam na myśli serwis+serwis społecznościowy bo nie wyobrażam sobie coś jaka NK w temacie finansów .. znaczy wyobrażam sobie i przechodzą mnie ciarki :P.

Z góry zaznaczam, że nie chce teraz tworzyć projektować czy kupować takiego serwisu, chciałem rozpocząć rozmowę tak aby poznać różne perspektywy tworzenia tak rozbudowanego serwisy i tak różnorodnego (ogólnie pisze). Na chwilę obecną większość je za nr 1 i prawdopodobnie większość ma racje a ja mam skrzywioną perspektywę na gotowe CMS'y ponieważ je znam.

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

No tak portal + zabawka)gra) ~100k i jeszcze zostanie. Każdy się upiera, że to ja muszę zatrudnić programistę i samemu go nadzorować WTF? podałem, że teoretycznie przyjmujemy, że osoba chcąca taki portal nie zna się na php i innych dlatego IMO nie zatrudni programistę bo nie będzie w stanie poprawnie ocenić jej umiejętności.

Alez ja sie nie upieram ze masz zatrudnic programiste. Napisalem tylko ze gdybys sam go zatrudnial (wersja najtansza) to by Ci tych 100k starczylo na 1 rok. Jak zatrudnisz firme, to wyjdzie Ci 2 razy drozej bo firma musi programiste zatrudnic i jeszcze na tym zarobic. Czyli styknie tylko na 6 miesiecy pracy.

Nie traktuj tego co pisze jako atak. Ja jestem dokladnie osoba o ktorej piszesz. Nie znam sie na niczym, wszystko co reprezentuje to pomysly i chciwosc ;) Do wszystkiego zatrudniam ludzi, ktorzy realizuja te pomysly i ktorych praca ma na celu zaspokoic moja chciwosc. Po prostu wiem ile to kosztuje.

Mamy programistow w firmie i kosztuje to kilka stow rocznie. Do tego trzeba sie z nimi obchodzic jak z jajkiem bo jak zle cos z nimi ustalisz to potem wszelkie poprawki trwaja tygodniami. Madrale powiedza, ze "dokumentacja wszystko zalatwia" ale niestety nie zawsze tak jest bo zeby dokumentacja byla dobra musisz miec dodatkowe osoby, ktore robia tylko dokumentacje. Przedsiebiorca majacy na glowie inne sprawy firmowe nie jest dobrym tworca dokumentacji, wiem to po sobie. Po prostu nie ma czasu na dokladne przemyslenie wszystkich rzeczy.

* "każda poprawka/dodatek zamawiamy w jednej firmie"

* "Przeniesienie serwisu pod szyld innej firmy może być jeszcze bardziej kosztowne"

* "totalne uzależnienie od firmy, która stworzyła system w razie jej bankructwa jesteśmy na lodzie i musimy szukać innej firmy"

To bujdy tworzone przez społeczność opensourcowców.

Albo fakty zebrane przez osoby obsługujące kilkaset firm.

Co tydzień mam w słuchawce płacz, że wdrożenie optymalizacji na autorskim portalu kosztuje więcej niż sam portal.

A obiecaane MVC okazuje się fikcją.

Portale jak NK, GL czy inne wymagających autorskich CMSów to mniej niż 1% internetu.

Budowałeś kiedyś dom? jeśli się nie znasz na budownictwie i dla oszczędności zatrudnisz sobie 'freelancerów' to stracisz na tym bo zrobią Ci krzywy dom i później jak będziesz chciał go wykończyć zobaczysz prawdziwe koszta pracy tych (programistów za 2 tys na rękę)

Zależy, często się zdarza jednak na solidne osoby też można trafić.

Jeszcze się przyczepie do tych 2k na rączkę - gdzie taki ktoś ma mieszkać żeby za 2000 PLN netto chciało mu się pisać jakiś dziwny kod po 8h dziennie.

To raczej tzw. code monkey czyli taka trochę lepsza sekretarka a mieszkać ma chyba w zimbabwe. Znaczy akurat to gdzie ma mieszkać nie powinno pracodawcy interesować bo zatrudnić go może nawet za paczkę gum miętowych jeśli oboje się zgodzą ;)

Mi się wydaje że tutaj chodzi o to, że dobry to pojęcie względne. Tacy programiści, którzy np. studiują po 5 lat a potem są dobrzy i za 2k/miesiąc to może dobrze parzą kawę... kto wie ;) Mi się wydaje jednak, że to jest takie życzeniowe myślenie. 3-4k na miesiąc zarabia znajomy który jest po zawodówce i kładzie kafelki. Praktycznie każdy kto coś potrafi robić dobrze jest w stanie zarobić więcej (o programistach nie wspomnę)

Alez ja sie nie upieram ze masz zatrudnic programiste. Napisalem tylko ze gdybys sam go zatrudnial (wersja najtansza) to by Ci tych 100k starczylo na 1 rok. Jak zatrudnisz firme, to wyjdzie Ci 2 razy drozej bo firma musi programiste zatrudnic i jeszcze na tym zarobic.

Firma ma własny sprzęt, software (specjalistyczne oprogramowanie jest drogie), lokal, nie musi płacić za szukanie pracownika, etc. Jesteś pewien że taniej wyjdzie stworzenie stanowiska pracy niż zlecenie firmie?

Portale jak NK, GL czy inne wymagających autorskich CMSów to mniej niż 1% internetu.

Ilościowo pewnie tak, weź pod uwagę ruch :P

Firma ma własny sprzęt, software (specjalistyczne oprogramowanie jest drogie), lokal, nie musi płacić za szukanie pracownika, etc. Jesteś pewien że taniej wyjdzie stworzenie stanowiska pracy niż zlecenie firmie?

No w przypadku 100k to raczej tak. Napisalem powyzej dlaczego, ale napisze jeszcze raz.

100k to 8k miesiecznie czyli ledwie 50 PLN brutto za godzine pracy przy zalozeniu ze potrzeba 2000 godzin (to nie tak duzo). W tych 50 PLN musisz zmiescic:

- wynagrodzenie netto

- podatek dochodowy

- ZUS (obie czesci)

- zysk firmy zewnetrznej.

- jak sam napisales: koszty firmy zewnetrznej zwiazane z utrzymaniem pracownikow

W tym watku wypowiadaly sie juz osoby ktore prowadza takie firmy. Nie sadze, zeby liczyli mniej niz 150 za godzine netto za super taniego pracownika.

W przykladowej Warszawie godzina pracownika helpdesku kosztuje od 80 PLN w gore.

Ostatnio rozmawialem z mala firma IT (8 osob) na temat "wypozyczenia" programisty .NET do pracy nad projektem. Koszt miesieczny: 22 000 PLN netto. Nie znam sie na kosztach PHP, podejrzewam ze jest "taniej" czyli koszty sa bardziej ukryte, jednak nie sadze, zeby dobrej jakosci czlowiek PHP byl o wiecej niz 20-30% tanszy niz .NET.

Mówię o rozsądnym wydaniu pieniędzy, a nie ich wyrzuceniu w błoto. Przykładowo jest budżet powiedzmy 50K i do zrobienie serwis i MP3 warianty:

1) Rozsądna inwestycja w programistę i grafika;

2) Wynajęcie agencji reklamowej i zrobienie na top serwisu zdjęcia Dody, a za to co zostanie zakup wyszukiwarki mp3 z allegro;

Który z nich jest rozsądny...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Teoretycznie masz 5 takich klientów, którzy wykupili abonament np: 500 PLN / miech ale przychodzi do Ciebie klient i daje 500k i chce mieć coś tam i teraz musisz zatrudnić ludzi aby rozpocząć nowy projekt albo przenieść wszystkie siły robocze, co się stanie jeśli klient z abonamentu zamówi duży dodatek do serwisu? będzie musiał czekać lub ty zatrudnisz nowych pracowników aby ogarnęli to wszystko tylko, że nowy pracownik to xx czasu na szukanie go. To jest tak jak z autoryzowanym serwisem samochodowym idziesz tam gdzie musisz bo masz 'abonament' a tam podają termin 2 tygodnie, a tu trzeb szybko działać. Jeśli pójdziesz do innego serwisu to zapłacisz więcej bo nie masz abonamentu

Na to pytanie też odpowiedziałem wcześniej.

Albo fakty zebrane przez osoby obsługujące kilkaset firm.

Co tydzień mam w słuchawce płacz, że wdrożenie optymalizacji na autorskim portalu kosztuje więcej niż sam portal.

A obiecaane MVC okazuje się fikcją.

Ile to procent z wszystkich firm?

Inna sprawa, że skoro się oszczędza na serwisie to tak sprawa wygląda, a MVC nie ma nic do rzeczy bo to tylko wzorzec który można wykorzystać X sposobów, niekoniecznie dobrych.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

kwestia polityki firmy , u jednej to kosztuje majątek u drugiej jest gratis wliczone w koszt pozycjonowania

tak czy siak tylko i wyłącznie w gre wchodzi zatrudnienie programistów, jeżeli uważacie ze dobry programista zarbia aż takie pieniądze to miejcie na uwadze ze zamawiając portal w jakiejśc firmie placie te "az takie pieniadze" + marże tej firmy czyli dwa lub trzy razy wiecej , i jest się się zdanym na łaske tej firmy

Marketing internetowy dla firm

Wedlug mnie 100kola to jest cena ok jak na nasz rynek :)

jesli mialbym sie podjac tego zlecenia to robil bym go od podstaw, chociaz jest bardzo duzo scryptow nie w pl tylko na swiecie :peace:

co mozna wykorzystac pod ta strone zakladajac ze kupuje gotowca na rynku USA i zaczynam go robic pod was

poza tym bylo by prosciej jesli podalibyscie jakis przykladowy serwis ktory jest dla was tym czyms bo z waszego opisu mozna wywnioskowac niewiele, wiec dlatego ceny skacza :)

a wiecej rzeczy to raczej nie ma sensu tu pisac bo sa to raczej biznes-planowe sprawy plus dochodzi jezyk programowania ,grafikow na ktorym jak pisaliscie nie znacie sie...

dodam ze jesli chcecie robic taki serwis na rynku pl to uwazajcie bo mamy wiecej kombinatorow, kretaczy niz naprawde uczciwe firmy ktore rzetelnie podchodza do klientow waszej rangi :)

i liczy sie portfolio bez dwoch zdan a najlepiej opinie innych co robili jakas strone w danej firmie, ale najwazniejsza jest uczciwosc (ale jak to sprawdzic? wynajac kogos kto sie zna na danej branzy)

i uwazajcie na firmy z warszawy :) bez urazy ale tam sa najwieksze waly o jakich slyszalem w tej brazny pozdrawiam i powodzenia zycze :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności