Skocz do zawartości

Przenoszenie bazy z localhost na IQ.pl - krzaki

Hejkum

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zaimportowaniem poprawnym bazy danych z localhost (wordpress) na serwer iq.pl

Wiem, że wiele osób się z tym już zmagało w przypadku iq.pl

Strona jest kodowana w UFT-8

SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%'; pokazuje:

localhost

character_set_client utf8

character_set_connection utf8

character_set_database utf8

character_set_filesystem binary

character_set_results utf8

character_set_server utf8

character_set_system utf8

iq.pl

character_set_client latin2

character_set_connection utf8

character_set_database latin2

character_set_filesystem binary

character_set_results latin2

character_set_server utf8

character_set_system utf8

Mój phpMyAdmin - 2.11.5.1

Iq.pl phpMyAdmin - 2.8.0.3

Gdy zaimportuję bazę to pojawiają się krzaki, oczywiście gdy krzaki poprawię poprzez panel Wordpressa to jest ok ale do bazy zapisują się treść z krzakami.

Proszę o łopatologiczną pomoc (poprawny export i import bazy), siedzę nad tym już dłuższy czas i ogarnia mnie frustracja. Z tego co gdzieś znalazłem są jakieś problemy przy imporcie bazy do iq.pl i wiele osób miało z tym problem ale również ktoś na tutaj forum sobie poradził i zna zagadnienie.

Przy imporcie w phpMyAdmin jest do wyboru "Zestaw znaków dla pliku:" domyślnie jest UTF-8, ale sprawdź przy ustawieniu latin2...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przy imporcie w phpMyAdmin jest do wyboru "Zestaw znaków dla pliku:" domyślnie jest UTF-8, ale sprawdź przy ustawieniu latin2...

Wybrałem ISO 8859-2 ale to również nei rozwiązało problemów, wówczas w bazie są krzaki.

Opiszę proces.

Moja baza na localhost:

Metoda porównywania napisów utf8_general_ci

Baza utf8_general_ci

Eksportuję jako utf8

W notatniku ++ znaki są jako unicode (wyświetlane poprawnie), konwertuję to na utf8 bez BOM. Znaki w notepad++ wyświetlają się poprawnie.

Teraz import na iq.pl:

Tworzę bazę, na etapie tworzenia nie mogę wybrać jej parametrów dopiero po utworzeniu mogę wprowadzić jakieś zmiany.

Ustawiony jest system porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

Language: Polski Polish (utf-8)

Podczas importu zestaw znaków dla pliku utf8 (próbowałem również ISO 8859-2 lecz wówczas mam krzaki w bazie i na stronie).

Po zaimportowaniu bazy na iq Metoda porównywania napisów tabel utf8_general_ci

Metoda porównywania napisów bazy utf8_polish_ci

W bazie znaki są ok na stronie są krzaki, Gdy na stronie poprawię znaki to z kolei w bazie są zapisywane błędnie.

Przy eksporcie ustaw zgodność na MySQL40.

Niestety nie pomogło. W bazie ok, na www wyświetlane krzaki.

Pamiętam że jak swego czasu bawiłem się Joomlą to również miałem ten sam problem, wówczas sądziłem, że przy zabawie po prostu coś sknociłem w plikach. Tutaj jednak na Wordpressie ta sama sytuacja.

Przy eksporcie ustaw zgodność na MySQL40.

Niestety nie pomogło. W bazie ok, na www wyświetlane krzaki.

Pamiętam że jak swego czasu bawiłem się Joomlą to również miałem ten sam problem, wówczas sądziłem, że przy zabawie po prostu coś sknociłem w plikach. Tutaj jednak na Wordpressie ta sama sytuacja.

Zrób tak:

eksportuj plik ze zgodnością MySQL40

sprawdź czy ok

importuj plik ze zgodnością MYSQL40

sprawdź czy ok

napisz w którym momencie się posypało

W bazie ok, na www wyświetlane krzaki.

@spookypld plik został dobrze zaimportowany

@Hejkum znajdź plik odpowiedzialny za połączenie w WP (lub może można w panelu to ustawić) i dodaj zapytanie tuż po połączeniu z bazą "SET NAMES 'utf8'"

E: tutaj znalazłem pełen opis: https://www.miasik.net/archive/2006/10/word...i-zmiana-hosta/

nihil fit sine causa

Zrób tak:

eksportuj plik ze zgodnością MySQL40

sprawdź czy ok

importuj plik ze zgodnością MYSQL40

sprawdź czy ok

napisz w którym momencie się posypało

Nie mam możliwości wyboru trybu zgodności z MySQL40 przy imporcie. W zasadzie jakich kombinacji bym nie robił to praktycznie nic się nie zmienia.

@Hejkum znajdź plik odpowiedzialny za połączenie w WP (lub może można w panelu to ustawić) i dodaj zapytanie tuż po połączeniu z bazą "SET NAMES 'utf8'"

E: tutaj znalazłem pełen opis: https://www.miasik.net/archive/2006/10/word...i-zmiana-hosta/

Tak to też już próbowałem zrobić ale bez skutku. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak z mysql/phpmyadmin na iq.pl

Szkoda tylko, że siedzę nad tym już drugi dzień i nic... żadnych postępów. Jestem już trochę zdołowany.

Głównie dlatego, że o ile wordpress ma mechanizm pozwalający na to, ale w przypadku innych projektów może już być gorzej.

Drugi argument, że moja baza na localhost ma określone kodowanie (utf8 czyli najbardziej neutralne jakie może być) i chciałbym mieć możliwość w miarę komfortowego przenoszenia danych z jednej do drugiej. Poza tym wolałbym jednak żeby przy takich sytuacjach nie wymagane było aż takie kombinowanie.

Zrobiłem coś takiego. W pliku configuracyjnym wordpressa istniej e fragment "/** Database Charset to use in creating database tables. */

define('DB_CHARSET', 'utf8');

------

edit

------

Chyba znalazłem winowajcę. najpierw skasowałem define('DB_CHARSET', 'utf8'); znaki wróciły do normy, później jednak, gdzieś tam wygooglałem i zmieniłem define('DB_CHARSET', 'utf8'); na define('DB_CHARSET', 'utf-8');

Ta jedna mała, podła kreska, stworzyła mi problem na dwa dni. Problem w tym, że ten wpis w configu prawdopodobnie bruździ wielu osobom nie pamiętam ale zdaje się jest to generowane/zapisane oryginalnie w wordpressie. Brakująca kreska zrobiła mi cyrk na dwie doby.

Aktualnie wpisy jak i wyświetlanie jest poprawne.

Dziękuje wszystkim niezmiernie za pomoc, w ten czy inny sposób naprowadziło mnie to na rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności