Skocz do zawartości

Dynamiczny SWL a spadek pozycji

FSseo

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przerabiałem to na dwóch różnych stronach i frazach:

Pozycjonowanie według zasad przez długi czas: katalogi -> precle -> statycznate swl -> i na koniec dynamiczne swl, z czasem wzrost dynamicznego swl. Oczywiście w między czasie dodając do precli i nowych katalogów czyli dalej był przyrost statycznych linków. Nagle spadek w obu przypadkach o ok 8-10 pozycji. I za Chiny Ludowe nie można dźwignąć strony. Po zdjęciu dynamicznego swl strona wraca na pozycje.

Teraz moje pytanie: Czy ma to związek ze zbyt dużą ilością linków dynamicznych w stosunku do stałych czy może jakaś nowa polityka Googla?

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

tak.

oraz mala liczba linkow tematycznych. może kiepski content na stronie ?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

zakładam że mowa o Chinach Ludowych ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Teraz moje pytanie: Czy ma to związek ze zbyt dużą ilością linków dynamicznych w stosunku do stałych czy może jakaś nowa polityka Googla?

G nie prowadzi analizy stosunku linków dynamicznych do liczby linków stałych , ba nawet nie rozróznia stałych od rotacyjnych.

przy jednej domenie nie można niczego stwierdzić bo przyczyn spadków może byc tak dużo że nie sposób ich wymienić a nie koniecznie ich trzeba szukać w sposobie (technice) pozycjonowania

Pozycjonowanie to nieustanna praca z domeną i zawsze są skoki

Marketing internetowy dla firm

Google może i nie rozróżnia czy to link stały czy rotacyjny ale rozróżnia wiek linka. Czym starszy tym lepszy wiec linkując tylko rotacyjnymi które są linkami chwilowymi musisz przyłożyć ich więcej a to ryzyko filtra już większe niestety dlatego też dobrze jest nie linkować jednak tylko rotacją jeżeli już mówimy o dopalaniu bezpośrednio strony pozycjonowanej nimi. Zresztą jak xann już nie jednokrotnie wspominał rotacją się dopala stronę a nie pozycjonuje ;] ewentualnie linkuje zaplecze, wpisy w preclach i katalogach itp

Co do twojej teorii to google ostatnio odwala więc wcale bym się nie zdziwił żę stałol by się to faktem ale szczerze w to wątpię bo na kilkaset linkowanych stron nie zauważyłem nigdzie tego o czym piszesz. Za to zauważyłem jeśli linkujesz stronę w preclach to gdy załapie arty z nich podbija pozycję ale za jakiś czas jakby moc takiego wpisu spadał. Dla słabszych fraz nie linkowanych non stop z precli można to zauważyć. Wydaje mi się że tu gra rolę pingowanie za pomocą którego jak wpis wchodzi do indeksu jest lepiej traktowany potem po kilku dniach bonus wygasa i pozycja leci. Podlinkowanie wpisu pozwala na to aby został w indeksie ale moc linka z takiego wpisu nie jest już tak silna niestety jak w pierwszych kilku dniach po indeksacji. Dobrze jakby ktoś zwócił na to uwagę jeszcze czy to nie tylko ja mam takie wrażenie. Niepodlinkowny wpis po pingowaniu leci z indeksu więc mam na myśli tu podlinkowane wpisy, które w indeksie zostają po podlinkowaniu.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

gielo: potwierdzam wszystko co napisałeś. Też to zauważyłem. U mnie, w jednym z serwisów informacyjnych zaraz po pingowaniu strona pojawia się w wynikach średnio po 11-15 minutach. Po paru dniach znika a potem pojawia się trochę niżej. Wydaje mi się, że tu odgrywa rolę "świeżość informacji".

tourpages_baner.png

Scandall, to że artykuł wylatuje za kilka dni z indeksu (jeżeli jest niepodlinkowany) nie jest niczym niezwykłym. Wydaje się, że Gielowi chodziło o moc linka z takiego artykułu, który zostaje w indeksie - najpierw jest większa, po kilku dniach słabnie.

Gielo, zauważyłeś to tylko na WP?

Niestety na wszystkich pingowanych wpisach, także katalogów czy preclach na innych skryptach. Jednak warto pingowac wpisy, zauważyłem też że jak pingniesz i potem podlinkujesz to w sumie szybciej się w indeksie znajduje niż bez pinga. Czasem mam tak że linkowany wpis bez pinga pojawia się dopiero po 2-3 tygodniach. Pingowany pojawia się w sumie niejako od razu po pingu i podlinkowany czasem leci na 2-3 dni jak wspominał przedmówca (najczęściej) lub zostaje w indeksie już. Jednak różnica w czasie indeksacji jest dość znaczna.

Co do tego że ma tu do czynienia świeżość informacji to się z tym zgadzam właśnie miałem na myśli to że pingowany wpis uważany jest jako news przez google i niejako łapie od niego jakiś bonus na kilka dni co się odbija na wyższych pozycjach strony do jakiej idzie link.

Pingowanie bez podlinkowania jest bez sensu w sumie ale z podlinkowaniem niejako też utrwala site. No tak ale pisałem że ping daje chwilowy bonus i powoduje szybki chwilowy wzrost pozycji ze strony z pingowanego wpisu to jednak na dłuższą metę taki linkowany wpis nabierze więcej mocy i link z niego będzie wartościowszy. Ping powoduje że szybciej jest w indeksie i mamy dodatkowy krótkotrwały bonus.

Trochę namieszałem chyba hehe ;] ale aby ni ebyło że wątek nie zgodny z tematem to dodam że ping + podlinkowanie rotacyjnym swlem daje niezłe rezultaty więc Rotacyjne swl są w dalszym ciągu skuteczne.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności