Skocz do zawartości

problem z uruchomieniem pc, zainstalowalem 3 antywirusy

kangurrr

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki, uzylem ubuntu live. mysle nad zainstalowaniem ubuntu na stale....mam teraz bitdefender i co chwile jakis wirus czy cos atakuje non stop. wkurza mnie windows bo dostalem wirusa iframe i zainfekowal pliki mojej strony. niestety nie mialem backupu zrobionego :/ mam nauczke...a linux to bezpieczenstwo

ebialystok.pl - Firmy Białystok

Nowy branżowy katalog firm województwa Podlaskiego to Podlasie Online.

Sale weselne Białystok to miejsce gdzie zorganizujesz imprezę okolicznościową.

tak linux to bezpieczeństwo jednak jako system domowy dla kogoś kto lubi sobie pograć i nie ma zbyt wielkiej wiedzy o systemach się nie nadaje. Z linuksem mam styczność od 96 czy 97 roku jeszcze od redhata 5.2 Nie jednokrotnie polecałem go swoim znajomym i mimo że dość szybko doszli gdzie co i jak to rozrywka ich blokowała jako że nie byli sobie w stanie poradzić bez pogrania sobie czasem czy też obejrzenia jakiegoś filmu.

Dzisiaj w tym zakresie poszedł spory postęp ale w dalszym ciągu nie uruchomisz wszystkich gier pod linuksem. Więszość pójdzie pod cdgą ale to oprogramowanie płatne, pod wine juz nie jest niestety tak różowo. Dodatkowo oglądając filmy mamy krzaki zamiast polskich liter i o ilę chyba jest a przynajmniej była jakaś wtyczka poprawiająca to, to jednak na polu gier problem dalej istnieje.

Polecam linuksa jednak wszędzie indziej. Szczególnie w firmie gdzie pracownicy często grają lub oglądają filmy zamiast pracować. Tu instalujemy im to tylko co chcemy aby mieli do tego dostęp i po problemie a do biura w większości wypadków istnieje wszystko co jest tam wymagane. Oczywiście także na innym polu jak serwery, produkcja oprogramowania, bazy danych, systemy produkcyjne i inne.

Na koniec może wspomnę wypowiedź jednego typa z microsoftu, który twierdził że windowsa można równie skutecznie zabezpieczyć jak i linuksa. Może i tak ale zapomniał on wspomnieć że nie da się tego zrobić czysto programowo a sprzętowe firewalle i inne sprzętowe elementy zabezpieczeń są drogie. Linuksa da się skutecznie zabezpieczyć tylko programowo bez dodatkowych elementów zewnętrznych. Kiedyś jakaś firma oferowała grubą kasę komuś kto im się włamie do systemu bodajże na debianie w ten sposób zabezpieczonego i przez kilka lat nie było mocnego aby tego dokonać. O ile pamiętam nikomu się to nie udało.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

To czy będą problemy przy kilku antywirusach i firewallach zależy od nich samych. Swego czasu miałem dwa antywirusy (MKS i Nortona) i dwa firewalle (BlackIce i ZoneAlarm) i wszytko działało super. Ostatnio zaś miałem po jednym (Norton i Outpost) i co jakiś czas fundowały mi BSOD'a przy starcie systemu. Ostatecznie wywaliłem obydwa i teraz używam Kaspersky Internet Security (dwa w jednym), plus SpyBot'a (z TeaTimer'em cały czas w pamięci) i mam spokój.

Co zaś się tyczy zabezpieczania windows - ja podczas jego instalacji mam kompa odpiętego od sieci. Po instalacji pierwszą rzeczą którą instaluję jest firewall. Potem podpinam sieć i ściągam update'y z MS (windows update od razu zamieniam na MS update), instaluję sterowniki, antywirusa i całą resztę softu (aktualizując te co mają autoupdate).

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

E ... nie, da się, ja kiedyś zainstalowałem dwa (AVG i Avast) i jeden wykrył wirusa w bazie drugiego :)

Poza tym windows jest dziurawy jak sito i tak naprawdę nie ma skutecznej ochrony, można jedynie zminimalizować ryzyko infekcji pokemońskimi wirusami.

nihil fit sine causa

relons - polecam raczej regularne kopie najważniejszych danych. Używam darmowego cobian backup 9 i sprawuje się świetnie. Cały proces kopiowania danych odbywa się w tle.

Codzienna kopia różnicowa wszystkich ustawień i danych na dysk zewnętrzny.

Codzienna dodatkowa kopia projektów i danych księgowych wysyłana na zewnętrzny serwer SFTP.

Całość szyfrowana asynchronicznie.

Kilkanaście minut na konfiguracje i pełne bezpieczeństwo danych z wglądem nawet kilka miesięcy wstecz.

Nic nie zastąpi natomiast rozważnego używania komputera i poważnego rozwiązania antywirusowego.

Jest kupa LiveCD które służą do zwalczania wirusów, jeden co mi na myśl teraz przychodzi to ClamAV. Bardzo skuteczny...

Niestety ClamAV nie nadaje się do "zwalczania" wirusów, a jedynie do zapobiegania (moduł dazuko i zdarzenia on-access, czy inne sposoby podpinania). Pomijam fakt, że wersja pod windowsa (clamwin) nie zawiera skanera "rezydentnego".

Nie twierdzę, że jest zły, ba nawet bardzo dobry (może niebawem ujrzy światło dzienne dla szerszego grona projekt skanowania stron pod kątem ostatnich "doklejaczy" z iframe), ale nie nadaje się on do zastosowania we wszystkich warunkach.

Jak mówiłem nie ma 100% skutecznego antywirusa i na tym polu także "profesjonalny kaspersky" nie jest niczym wyjątkowym. Ja kożystam z darmowego do zastosowań domowych anntivira + zonealarma (niestety ale już płatny) takie zabezpieczenie + zdrowy rozsądek i świadomość zagrożeń z pewnych stron powodują że najczęściej jakiś rok obywa się bez reinstaliki windy. Po roku i tak warto to zrobić nawet jak nie ma wirusów bo oprogramowanie windowsa robi niezłą rzeź w rejestrze systemowym dzięki czemu system przestaje działać prawidłowo. Są programy do czyszczenia rejestru ale z nimi to jak z antywirusami, nie są 100% skuteczne

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

dokladnie, nie ma 100% antyvira. tez mialem avira+zonealarm a i tak dostal sie trojan iframe i po stronie. pozniej wgralem bitdefendera i znalazl 6 wirusow czy trojanow. pomyslalem ze bitdefender total security wszystko znalazl a jednak nie... po wgraniu trojan remover i Malwarebytes Anti-Malware znalazlo kolejne 4. ? lipa! przechodze na ubuntu albo kubuntu.... juz sie w nich zakochalem :)

ebialystok.pl - Firmy Białystok

Nowy branżowy katalog firm województwa Podlaskiego to Podlasie Online.

Sale weselne Białystok to miejsce gdzie zorganizujesz imprezę okolicznościową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności