Skocz do zawartości

.pl a strona anglojęzyczna

bruny

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy anglojęzyczna strona w domenie .pl moze miec mniejsze stawki w adsense lub nizsza pozycje pod danym slowem w yszukiwarce niz np strona w domenie .com , pomijając wszystki inne czynniki.

Moze ktos ma jakies o tym pojecie ? z gory dzieki za odp.

Dobra tera moje doświadczenia na ten temat:). Google dzieli strony na strefy i wg niej płaci okreslona stawkę. Jak do tego doszedłem. Ano mam strone wersja EN i PL . Jedno i drugie na osobnym kanale. Wersja pl wyswietla tylko polskie reklamy i stawki za nie są wręcz śmiesznie niskie.

Zdobycie tam kilku $ dziennie graniczy z cudem. Inaczej sprawa ma się sprawa ze stroną w wersji en gdze za kilkanaście klików idzie już uzbierać kilka dolców, wyswietlają sie także inne reklamy. Co do pozycjonowania. Strona angielskojezyczna była pozycjonowana tylko i wyłacznie na świat, ograniczałem ilość polskich katalogów. Jak widać na przykładzie google posiada system geolokalizacji. Wg mnie system oparty jest na linkowaniu bo serwery na kórych są strony są wybitnie polskie.

Edit

Co do stawek to google coś tam też z nimi miesza, stawki sa ustalane chyba siakoś indywidualnie. Zdażalo mie się dostawać przesżło 2 $ za klik, niestety reklamy nie namierzyłem.

System geolokalizacji z początku wsadził mnie do Polski (pewnie przez domene pl). Wnioskuje po tym, że strona wyświetlała się przy zaznaczeniu "Szukaj na stronach kategorii: Polski". Dodam, że witryna miała jedynie linki na stronach zagranicznych.

Stawki wtedy na stronce oscylowały w granicach 2x stawki polskie. Dopiero przy ostatnim updajcie bazy googl'owej wsadzili mnie do kategorii angielskiej i stawki skoczyły o jakieś 5-7x. Stąd moje przypuszczenia odnośnie związku domeny pl z stawkami za reklamy.

Pozdrawiam

System geolokalizacji z początku wsadził mnie do Polski (pewnie przez domene pl). Wnioskuje po tym, że strona wyświetlała się przy zaznaczeniu "Szukaj na stronach kategorii: Polski". Dodam, że witryna miała jedynie linki na stronach zagranicznych.

Stawki wtedy na stronce oscylowały w granicach 2x stawki polskie. Dopiero przy ostatnim updajcie bazy googl'owej wsadzili mnie do kategorii angielskiej i stawki skoczyły o jakieś 5-7x. Stąd moje przypuszczenia odnośnie związku domeny pl z stawkami za reklamy.

Pozdrawiam

Na podstawie tego co piszesz, zastanawiam sie w jaki sposob wywolac niepolskie reklamy na stronie w domenie.pl Dodam iz zamierzam stronę EN, wrzucic do osobnego katalogu, pozmieniac wszystko w tresci z polskiej na EN, co dzis uczyniłem, ale reklamy wciaz Polskie ;-) Są szanse? Trzeba bedzie czekac ? Długo ?

Pozdrawiam

Są szanse?

Dla Ciebie będą to prawdopodobnie zawsze mniejsze szanse, niż dla użytkownika z kraju anglojęzycznego.

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Widze ze nie wszyscy rozumieja zasady:

1)Google pobiera slowa kluczowe

2)Sprawdza ile jest reklam pod dane slowa kluczowe

3)Znalezione reklamy wrzuca sobie do 'pamieci'

4)Wywala z 'pamieci' te reklamy ktore nie pasuja do Twojej lokalizacji (sprawdza na podstawie Twojego IP, ustawien przegladarki itd)

5)Wrzuca z 'pamieci' reklamy w kolejnosci od najdrozszej do najtanszej.

Cala filozofia. Tak wiec jesli chcesz miec wyzsze stawki to:

a) Postaraj sie aby wiecej bylo angielskich slow kluczowych niz polskich (wtedy google wrzuci do 'pamieci' takze reklamy zagraniczne)

cool.gif Postaraj sie o zagranicznych uzytkownikow (zagraniczny traffic) - wtedy zostanie spelniony czwarty warunek a zarazem zwiekszysz swoj CTR dla zagranicznych reklam.

Najprosciej stworzyc anglojezyczna strone ktora dodatkowo bedzie miala zagraniczny traffic. Jesli posiadacie polsko-jezyczna strone to radzilbym Wam raczej postarac sie lepiej dopasowac reklamy do profilu uzytkownikow (z reguly sa to mlodzi uzytkownicy wiec postarajcie sie o reklamy logodzwonkow, gierek itd), kwestia odpowiedniego dopasowania. Wazne jest takze kontrolowanie na ktorych stronach jest deficyt reklam (np. czesto wyswietlaja sie reklamy alternatywne). Warto wtedy sprobowac troche 'pomoc' mechanizmowi adsense i zwiekszyc ilosc slow kluczowych zawiazanych z tematyka strony (bo wiadomo ze taka glownie interesuje odwiedziajacych nas uzytkownikow).

Kombinowanie z zagranicznymi reklamami na polskich serwisach nie przynosi dobrych efektow- niewielkie CTR (niewielu uzytkowniow klika na takie reklamy, z reguly gdyz ich nie rozumieja :-) ) a co za tym idzie male zyski (nawet w przypadku wysokiego CPC).

Nasuwa sie pytanie: Jak najszybciej zarobic te XXXX$?

Odpowiedzie jest prosta: rozbudowac serwis, Rozpromowac, wypozycjonowac - im wiecej uzytkownikow tym wieksze zyski, zamiast watpliwego kombinowania ze slowami kluczowymi lepiej wieksza ogladalnosc (szczegolnie ze ostatnimi czasu wprowadzono mozliwosc site-targetingu).

;)

pozycjonuj.png

Nie bede sie wymadrzal ale napisze tak ... mam 4 strony polska-niemiecka-hiszpanska i angielska. Zadna z nich nie ma .pl

reklamy na kazdej wyswietlaja sie dokladnie takie w jakim jezyku jest strona. Wszystko zalezy od zawartosci ... Zdarza sie ze jak wchodze na strone np. niemiecka w Polsce wyswietlaja sie polskie reklamy ale 95% to niemieckie. Jedno co zauwazylem ze w niemczech jak wchodze na niemiecka strone polskie reklamy sie nie pokazuja. Co do platnosci to powiem tyle na stronach obcojezycznych sa lepiej platne niz na polskich ale nie ma regoly tak od 3-7 razy wiecej no ale to zalezy od zasobnosci portfela reklamodawcy a w Polsce niestety zarabiamy za malo :mrgreen:

Geolokalizacja klikajacego to podstawa co do domeny jeszcze nie mam wynikow ale chyba to nie ma takiego duzego znaczenie .. tak mysle. W sumie ktos z USA moze miec hosting w PL bo duzo taniej.

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

@ AdSenseLab - hej hej, wlasnie zaobserwowalem, ze Google powoli sie dopasowuje z reklamami, juz 2 mam w EN :-) a co do slow, 99% jest wlasnie w EN.

Zarobki zarobkami, chcialbym strone miec w kilku jezykach, stad tez wolalbym miec reklamy wyswietlane w danym jezyku i chyba sie uda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności